Italiensk turisme på knærne

13
Ikke en turist, bare duer på Piazza del Duomo i Milano. Shutterstock

Turistsektoren i Italia venter et voldsomt fall denne sommeren etter en vinter og vår da store deler av landet var stengt ned på grunn av koronapandemien, skriver NTB, gjengitt blant annet i E24.

Landet, som i 2018 tok imot 60 millioner utenlandske turister, regner med 56 millioner færre overnattinger i år, ifølge Firenzes senter for turismestudier.

Det innebærer et tap på 3,2 milliarder euro for en sektor som står for 13 prosent av Italias BNP. Nesten halvparten av tapet skjer i hotellsektoren.

– En nedgang var ventet, men om det fortsetter slik, blir dette det verste året for turistnæringen siden 1998, sier Vittorio Messina i Assoturismo, Italias turistorganisasjon.

Stengninga av landet har vært strengere i Italia enn i de fleste andre europeiske land. Den unntakstilstanden som regjeringa til Giuseppe Conte innførte var langt mer vidtgående enn noen gang i Italias historie. Ikke en gang Mussolini gikk så langt som til å forby religiøse messer, begravelser eller private fester.

Jeg har sjøl vært koronafast i et par måneder i Italia og opplevd hvordan det var forbudt å gå ut av huset, med mindre det gjaldt å handle mat eller medisiner. Væpnet carabinieri hadde kontrollposter for å hindre bevegelser ut og inn av byer og landsbyer. Det var en surrealistisk opplevelse, særlig fordi epidemien var veldig mye svakere i Lazio-regionen enn i området rundt Milano. For Italias økonomi har stenginga vært fullstendig katastrofal. La Repubblica skrev tidligere i vår at 90.000 barer og restauranter neppe kom til å åpne igjen når det ble lettelser igjen.

Økonomiminister Roberto Gualtieri sier at landets økonomi kan komme til å krympe mer enn de 8 prosent nedgang som regjeringa til nå har regnet med. EU-kommisjonens prognose varsler et minus i BNP på 9,5 prosent.

Dette er uten sidestykke i moderne tid. De virkelige taperne er de små familiebedriftene som har vært og er sjølve samfunnsveven i Italia, som har holdt hjulene i gang og gitt jobber der andre deler av økonomien har sviktet.

Italia har ikke opplevd ei slik krise siden 1930-tallet, og vi har ennå ikke sett slutten på ødeleggelsene. Vinteren blir svært tung for mange. Men hva gjør man?

Fra krise til gjenfødelse?

I vårt lille samfunn i Tolfa snakker vi om å prøve å utnytte krisa til å «starte på nytt», altså bruke det vi har av kreativitet, muligheter, ressurser og ideer til å få samfunnet i gang igjen. Og Tolfa har nok bedre forutsetninger enn mange andre, fordi det i hvert fall ikke skal mangle muligheter til å øke den lokale produksjonen av mat og andre livsnødvendigheter. Tolfa har antakelig Italias største allmenning. Den kan opplagt utnyttes bedre enn i dag, og kanskje vil nettopp krisa gjøre at folk vil innse at de ikke kan vente på løsninger fra oven.

Jeg har presentert noen tanker om dette i artikkelen Tolfa Economic Forum. Den er også oversatt til italiensk og spredd blant folk i byen. Over sommeren skal vi prøve å komme noen skritt videre. Og inntrykket mitt er at det finnes en god del folk som midt oppe i denne krisa, og kanskje nettopp på grunn av den, knytter neven og sier Lo facciamo! Dette gjør vi!

Les også: Tolfas renessanse – eller hvordan drive samfunnsbygging i en italiensk landsby


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Dakkar. Hvordan kan noen klare seg uten turismen? Spør ei som MÅ klare seg uten.

 2. En landsby uten turistinntekter er en døende landsby. Da blir det bare at naboene selger tjenester til hverandre.
  Idag kan man vasse i døende landsbyer på Sicilia, og gårdsbruk for salg i Portugal (det må være slik at eierne ikke ikke ser lønnsomhet i gården)

 3. Nei, en landsby avhengig av turister, er en scene fylt med skuespillere. De kunne like gjerne hatt kunsterlønn.

 4. Det er sånn i Berlevåg også. Selv om det kvote-regler, og ikke korona som er årsaken. Jeg synes det er mye verre. Når du har sunket så lågt at du har gjort deg avhengig av turister, er det for seint allikavel.

 5. Avatar for Erland Erland says:

  :grin:… Veldig bra! :grin:

 6. Det er stor forskjell for et land å få friske penger (fra Tyskland) vs. innenlanske penger.
  Man regner med at en tysk €1 er verd €3.
  I Portugal mere €5
  Og tilsvarende, en bruktbil koster en formue i Portugal, mot i Norge.

 7. Avatar for Erland Erland says:

  Det er ingen som betviler at turisme er en velsignelse visse steder. Økonomien der er basert på det.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere