Italiensk turisme på knærne

0
Ikke en turist, bare duer på Piazza del Duomo i Milano. Shutterstock

Turistsektoren i Italia venter et voldsomt fall denne sommeren etter en vinter og vår da store deler av landet var stengt ned på grunn av koronapandemien, skriver NTB, gjengitt blant annet i E24.

Landet, som i 2018 tok imot 60 millioner utenlandske turister, regner med 56 millioner færre overnattinger i år, ifølge Firenzes senter for turismestudier.

Det innebærer et tap på 3,2 milliarder euro for en sektor som står for 13 prosent av Italias BNP. Nesten halvparten av tapet skjer i hotellsektoren.

– En nedgang var ventet, men om det fortsetter slik, blir dette det verste året for turistnæringen siden 1998, sier Vittorio Messina i Assoturismo, Italias turistorganisasjon.

Stengninga av landet har vært strengere i Italia enn i de fleste andre europeiske land. Den unntakstilstanden som regjeringa til Giuseppe Conte innførte var langt mer vidtgående enn noen gang i Italias historie. Ikke en gang Mussolini gikk så langt som til å forby religiøse messer, begravelser eller private fester.

Jeg har sjøl vært koronafast i et par måneder i Italia og opplevd hvordan det var forbudt å gå ut av huset, med mindre det gjaldt å handle mat eller medisiner. Væpnet carabinieri hadde kontrollposter for å hindre bevegelser ut og inn av byer og landsbyer. Det var en surrealistisk opplevelse, særlig fordi epidemien var veldig mye svakere i Lazio-regionen enn i området rundt Milano. For Italias økonomi har stenginga vært fullstendig katastrofal. La Repubblica skrev tidligere i vår at 90.000 barer og restauranter neppe kom til å åpne igjen når det ble lettelser igjen.

Økonomiminister Roberto Gualtieri sier at landets økonomi kan komme til å krympe mer enn de 8 prosent nedgang som regjeringa til nå har regnet med. EU-kommisjonens prognose varsler et minus i BNP på 9,5 prosent.

Dette er uten sidestykke i moderne tid. De virkelige taperne er de små familiebedriftene som har vært og er sjølve samfunnsveven i Italia, som har holdt hjulene i gang og gitt jobber der andre deler av økonomien har sviktet.

Italia har ikke opplevd ei slik krise siden 1930-tallet, og vi har ennå ikke sett slutten på ødeleggelsene. Vinteren blir svært tung for mange. Men hva gjør man?

Fra krise til gjenfødelse?

I vårt lille samfunn i Tolfa snakker vi om å prøve å utnytte krisa til å «starte på nytt», altså bruke det vi har av kreativitet, muligheter, ressurser og ideer til å få samfunnet i gang igjen. Og Tolfa har nok bedre forutsetninger enn mange andre, fordi det i hvert fall ikke skal mangle muligheter til å øke den lokale produksjonen av mat og andre livsnødvendigheter. Tolfa har antakelig Italias største allmenning. Den kan opplagt utnyttes bedre enn i dag, og kanskje vil nettopp krisa gjøre at folk vil innse at de ikke kan vente på løsninger fra oven.

Jeg har presentert noen tanker om dette i artikkelen Tolfa Economic Forum. Den er også oversatt til italiensk og spredd blant folk i byen. Over sommeren skal vi prøve å komme noen skritt videre. Og inntrykket mitt er at det finnes en god del folk som midt oppe i denne krisa, og kanskje nettopp på grunn av den, knytter neven og sier Lo facciamo! Dette gjør vi!

Les også: Tolfas renessanse – eller hvordan drive samfunnsbygging i en italiensk landsby


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelFargerevolusjon i USA?
Neste artikkelVil undersøke Iran som ikke har atomvåpen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).