Italia: blokkeringa av helsevesenet på grunn av viruset vil ta flere liv enn epidemien

14
Fakimile av La Repubblica 5. juni 2020: Blokkeringa av helsevesenet på grunn av viruset vil ta flere liv enn epidemien.

Italia har vært fullstendig blokkert i tre måneder. Det har vært en stenging av samfunnet som man ikke en gang har sett i krigstid. For helsevesenet betyr det at millioner av behandlinger er uteblitt og italienske leger slår nå alarm: «Blokkeringa av helsevesenet på grunn av viruset vil ta flere liv enn epidemisen.» Dette skriver storavisa La Repubblica.

En halv million operasjoner er ikke utført

Blokkeringa har betydd at over 500.000 planlagte operasjoner ikke er utført, 12 millioner røntgenundersøkelser er ikke gjennomført. Pierluigi Marini, som er president for kirurgenes organisasjon i Italia, og sjeflege på Ospedale San Camillo i Roma, sier til avisa at lockdown har ført til at opp mot 600.000 operasjoner ikke er gjennomført, og blant dem minst 50.000 kreftoperasjoner.

I Italia er det 3 millioner pasienter som har behov for undersøkelser hos kardiolog, altså for hjerte- og karsjukdommer, og 12 millioner som har trengt røntgenundersøkelser. Alt dette er kansellert på grunn av lockdown.

Dette er en situasjon Italia aldri har vært i før, sier Marini. Med stengninga av operasjonssalene, og av sjukehusene, på grunn av covid-19 har dette arbeidet stanset nesten helt opp.

Hovedsak i La Repubblica 5. juni 2020: Blokkeringa av helsevesenet på grunn av viruset vil ta flere liv enn peidemien.

Italia har 1000 nye krefttilfeller hver dag. Disse pasientene har ikke fått den nødvendige behandlinga på grunn av unntakstilstanden. Pasienter som trenger en bypassoperasjon i hjertet må nå vente opp mot fire måneder. Ventetida for folk som trenger proteser er minst blitt fordoblet. Det vil ta minst ett år før helsevesenet i Italia kan ta inn etterslepet.

Ciro Indolfi, som er president for den italienske organisasjonen for kardiologer, sier at vellykket behandling av hjerteinfarkt er halvert siden 2019, og blant dem som kom seg i første omgang er dødeligheten tredoblet. «Kort sagt: vi er satt tjue år tilbake,» konkluderer Indolfi.

Den ekstreme stenginga av Italia, et tiltak som aldri er gjennomført tidligere i historien, vil altså få svært alvorlige konsekvenser. Ifølge medisinske eksperter i Italia vil det på kort sikt bety tap av flere menneskeliv enn dem som er døde av eller med viruset. Og det de foreløpig ikke har prøvd å beregne er hvor mange som vil død av de indirekte konsekvensene av stengninga: overdødelighet på grunn av fattigdom og isolasjon, økt antall selvmord og nedsatt livskvalitet. Den fasiten vil man først få oversikten over seinere, og lite tyder på at den vil være særlig hyggelig.

Det er også en realitet at virusalarmen har satt skrekk i folket. 95 prosent av befolkninga er i følge meningsmålinger «engstelige eller veldig engstelige». Denne frykten gir seg ikke så lett. Epidemien er i realiteten over i Italia. Sjefen for Ospedale San Raffaele i Milano som har stått i spissen for den daglige kampen mot koronaviruset i Italias mest rammede region, Alberto Zangrillo, at «klinisk sett finnes ikke koronaviruset lenger i Italia.»

Men likevel går for eksempel flertallet av dem man treffer på gata i en by som Tolfa med munnbind. Det er fortsatt forbudt å gå inn i barer, restauranter og butikker uten munnbind. Det siste tilfelle av koronasmitte i byen ble registrert 28. april. Det er rimelig å anta at viruset ikke lenger finnes i byen. Hvor lenge skal man så holde på med de ekstreme tiltakene? Hva slags skadevirkninger vil det ha på samfunnet? På det sosiale livet? På folks forhold til hverandre?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Kostnaden for Sverige med 4600 døde av corona gitt at de 4600 ville ha levd 2 år lenge uten corona

  4.600 * 2 tapte år = 9.200 tapte år

  Kostnaden for Sverige med 1.400 selvmord gitt at de 1.400 ville ha levd 30 år lenge uten selvmord

  1.400 * 30 tapte år = 42.000 tapte år

  Selvmord koster Sverige 4 ganger mere enn årets corona-epidemi
  Det samme for druktning og trafikkulykker.

  Kreft koster Sverige 50 ganger mere enn årets corona-epidemi.

 2. Berenson’s book, titled Unreported Truths About COVID-19 And Lockdowns Part 1: Introductions and Death Counts and Estimates, was to be the first in a series of short e-books about the coronavirus. The author planned to publish via Amazons’ Kindle Direct service, which allows authors to self-publish electronic books.

  But Amazon said no. In an email from Amazon that the author published on Twitter, the online retail giant informed the author that the book “does not comply with our guidelines,” and that Amazon customers are being referred to “official sources” about the virus.

 3. Avatar for K11 K11 says:

  Norsk offentlig helsevesen er også stort sett stengt for alle andre enn koronapasienter, og skal være det på ubestemt tid. Korona har drept et par hundre nordmenn nå, og det ligger 30 bekreftede tilfeller på sykehus. Sykehusene er stengt for alle pårørende, også pårørende til folk som ikke er innlagt for korona. Folk får ikke arrangere verdige begravelser for sine nærmeste, men det er greit at 30 000 ungdommer samles i Oslo og står tett i tett og roper “fuck the police”. Da er det visst ingen smittefare. Men gud forby om noen vil gå i kirka eller ta seg en hyttetur. Eller arrangere en konsert for hundre publikummere.

  Etterslepet i helsevesenet blir stort nå. Tenk på sykehuskøene. Tenk på alle som ikke har fått, og ikke skal få, sin livsnødvendige behandling. Som de attpåtil har krav på, og har betalt hundretusener av kroner i skatt for å få.

  Ikke rart at Erna Solberg har større oppslutning enn noensinne.

  Hva slags toppjobb i FN er det Bent Høie har om et par år, forresten? Generalsekretær? Ingen i verden har vært flinkere enn ham til å flashe Agenda 2030-jakkemerket, og ingen har vært mer lojal mot agendaen.

 4. Som helseminister blir Høie direkte ansvarlig for at pasienter på eldrehjem får dødshjelp istedenfor behandling … i en situasjon der det er kapasitet i massevis på sykehusene.
  Det er svært begrenset med plass på eldrehjem …derav et “behov” for å få ledige senger.

  De som har fulgt med om Sverige vil se at “helsevesenet” i Sverige for eldreomsorg eksponeres for hva det er, dødshjelp.

  50% er syke (og vil avlive - vi har to 50% her som jeg likestiller - svært grovt) ifølge helserådgiver Lars Bern. Av disse 50% (5 millioner) vet mange enda ikke at de er syke. Sykdommen er er resultat av helsevesenet.
  Corona-epidemien lærte oss at vi kan skille mellom dem som er syk, dobbelt syk og trippelt syk.

 5. Dette gjelder ikke bare Italia, men de fleste land i verden som har prioritert Covid-19 pasienter og satt de fleste andre pasienter på vent. Dette må ta mange liv, spesielt for de som venter på behandling eller operasjon for alvorlige sykdommer.

  Når dette legges til at nedstengningen av verdensøkonomien har gjort at 195 millioner jobber har forsvunnet, og flere titalls millioner småbedrifter har gått konkurs, vil det offisielle tallet for de som har dødd av Covid-19 viruset, 378 000, bli for ingenting å regne sammenlignet med de som vil på forskjellige måter vil dø som følge av elendigheten nedstengningen vil føre til.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Nepal har vært fullstendig nedstengt siden slutten av mars. Der lever folk av det de skaffer seg i løpet av dagen. De som har hatt oppsparte midler ser nå at disse tar slutt. Det rapporteres om sult og butikkeiere åpner nå sine butikker mot myndighetenes trusler

 7. Kirka har tatt konsekvensen av det, de holder møte ute, og kaller det protest, siden protester er lov.
  De protesterer mot djevelen. En pastor nektet å stenge kirka, og ble fengslet, men kom ut og de samles i små grupper nærmest som campingturister med parasoller ute på plenen. Protesten kommer de til å holde på med.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

6 flere kommentarer

Deltakere