Ungdomspartier brøt loven da de fikk betalt reise av NorthConnect: – Åpenbart et forsøk på påvirkning

0
Nora Heyerdahl fra Grønn Ungdom og Gaute Eiterjord, leder for Natur og Ungdom i reklamefilm for NorthConnect. Skjermdump fra filmen.

Unge Høyre, AUF og Grønn Ungdom må tilbakebetale kostnadene for en tur til Storbritannia som kraftselskapet NorthConnect betalte. Dette skriver Aftenposten, som fortsetter:

Høsten 2019 deltok representanter fra Unge Høyre, AUF og Grønn Ungdom på en fem dagers reise til Storbritannia. Den ble betalt av kraftselskapet NorthConnect, som er eid av offentlig eide kraftselskaper. Partilovnemnda har nå avgjort at reisen var å regne som et «ulovlig bidrag» til partiene.

Ifølge selskapet kostet reisen 15.000 kroner pr. person. De tre partiene må nå tilbakebetale summen innen fire uker fra 28. april. Begrunnelsen er at det ikke er lov for partier å motta bidrag fra offentlig eide selskaper.

Partiene har dermed også brutt sin plikt om å innrapportere alle bidrag, slik partiloven krever.

Vi omtalte denne turen 22. desember 2019:

Skottlandstur kjøpt og betalt av Northconnect?

Natur og ungdoms Gaute Eiterjord, Grønn ungdoms Nora Heyerdahl, Unge Høyres Daniel Skjevik-Aasberg og AUFs Agnes Viljugrein har vært på tur til Skottland. Turen har vært arrangert av NorthConnect og videoer fra turen brukes som markedsføring på selskapets nettsider. For utenforstående ser reisen ut som en «god, gammeldags smøretur» og den har fått Christina Fjeldavli i Motvind SørVest til å skrive et åpent brev til de fire ungdomspolitikerne.

Vi gjenga brevet hennes og forsikret samtidig om at de fire eller hver enkelt av dem naturligvis ville få muligheten til å svare her i steigan.no. Det er en mulighet ingen av dem har benyttet seg av.

Nå er det altså slått fast at ungdomspartiene har brutt loven og at de må betale tilbake det turen kostet. Men en ting er at det var lovbrudd, det er jo alvorlig nok, men hvor ble det av godt, gammeldags folkevett? Enhver kan jo se at dette var en smøretur for å påvirke den politiske prosessen til fordel for NorthConnect. Og det blir pinlig tydelig når man ser hvordan ungdomspolitikerne blir brukt i selskapets video. Ringte det ingen bjeller noe sted? Eller er ungdomspolitikerne blitt så sosialisert inn i denne kulturen at de ikke har noen sperrer mot sånt?

Ikke for det; de har jo sine forbilder. Det er nok å nevne den vesentlig mer påkostede smøreturen til Nicolai Tangen der flere av deltakerne med arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i spissen har vært nødt til å beklage etterpå.

Har Nicolai Tangen bestukket seg til jobben som direktør for Oljefondet?

Det er vel dette som er kulturen da, og ungdomspartiene går bare i lære for å bli som de voksne?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelVi faktasjekker Nicolai Tangen
Neste artikkelNORWEA – et nettverk der alt henger sammen med alt …