Solberg med gavepakke til kryptodatasentre

0
Blockchain teknologi. Shutterstock

Datasentre som driver med kryptovaluta slipper likevel full elavgift. – Det er uheldig med en særnorsk regel som skaper usikkerhet og hindrer etablering av datasentre i Norge, sier digitaliseringsministeren. Dette skriver E24, som fortsetter:

Regjeringen foreslår at krypto-datasentre skal få slippe full elavgift.

Datasentre i Norge fikk redusert elavgift fra 2016, men i 2018 påla Stortinget full elavgift til de datasentrene som driver med blokkjedeteknologi. Nå mener regjeringen at det ga et uheldig signal til bransjen om norske rammevilkår.

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) sier hun har lyttet til bransjen.

– I revidert nasjonalbudsjett foreslår vi å oppheve Stortingets vedtak om å innføre full elavgift til datasentre som driver med kryptovaluta, sier Helleland til E24.

Helleland påstår at dette vil gi arbeidsplasser i distriktsnorge. Det vil heller gi gavepakker til kryptoprofitørene.

– Noreg – eit paradis for kryptovaluta

I 2019 hadde NRK en svært interessant artikkel om hvordan Norge er blitt et paradis for kryptospekulanter. Vi har stabil og billig vannkraft, og det er nettopp det de er ute etter. Inger Sunde og hennes kolleger i NRK skrev:

Noreg har vore gode på fest. På oljefest. Men den siste tida har stemninga dalt litt. Regjeringa har leita etter nye, gjerne elleville, temafester.

Ideen om datasenter dukka opp. Noreg har grøn og billig kraft.Datasenter treng store mengder kraft. Kva med å toppe invitasjonen med sterkt redusert elavgift?

Kanskje Facebook, Google, Microsoft eller Amazon ville kome?

Regjeringa lanserte «Noreg som datasenternasjon». Det var tid for party!

NRK forteller om russere som kom til Alvdal og ville etablere datasenter og drive med Bitcoin-mining. Til det trengte de like mye strøm som det forbrukerne i Alvdal med sine 1100 husstander bruker. Men mens strøkundene betaler 16,58 øre per kWh i elavgift, betalte selskap som produserte kryptovaluta 0,48 øre. Da blir det party!

Og det er kommet investorer fra Singapore og Kina. Det har vært reine Klondyke-stemning i kraftkommunene, skriver NRK. Ole Sunnset i Ringeriks-Kraft på Hønefoss sier at det kommer investorer til dem hver uke og fra hele verden som vil etablere datasenter.

Martin Vik i NVE sier at datasentrene vil ete av kraftoverskuddet i Norge og at det vil bli forbrukerne som må betale.

NRK kaller det Klondyke-stemning. En kunne også si at det er noe Bør Børsonsk over det hele. Johan Falkbergets figur Bør Børson jr. er en bondegutt som blir stormannsgal og lærer seg å imitere fraser fra de fine inne i byen og slå om seg med sin nyrikdom. Falkberget skrev romanen som en satire over jobbetida og de oppkomlingene den skapte. Han kalte den epoken for «den verste tulltiden».

Odd Handegård har skrevet om denne «tulltiden» på steigan.no. Han skrev om Dagsrevyens sending 6. mai, og meldinga om at Lefdal Mine Datacenter i Nordfjord skal overtas av amerikanske og tyske eiere: Columbia Threadneedle Group og tyske Rittal. Handegård skriver:

Planen er at «anlegget skal bli størst i verden». For å klare det, trengs det svært mye energi. Anslaget er i underkant av 2 TWh årlig. Men 10 slike anlegg i Norge, noe som slett ikke er utenkelig dersom anarkiet får fortsette, er behovet 15-20 TWh pr. år før vi vet ordet av det.

Les: Slik skapes behovet for 10.000 vindturbiner i Norge

Ved å fortsette å subsidiere kryptodatasentrene legger Solberg-regjeringa opp til at multinasjonale selskaper skal få plyndre det norske arvesølvet mens forbrukerne skal få regninga. En ting må man si om Erna Solbergs regime: De vet hvilken klasse de skal tjene.


Les mer om datasentre her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.