Slik skapes behovet for 10.000 vindturbiner i Norge

0
Denne modellen hadde Lefdal Mine Datasenter med seg på CeBIT-messa. Der kunne en se hvor stort senteret faktisk er, samanliknet med Frihetsgudinnen, et fly og en bil. Foto: NRK
Odd Handegård

Av Odd Handegård.

Mange hørte sikkert Dagsrevyen 6. mai, og meldingen om at Lefdal Mine Datacenter i Nordfjord skal overtas av amerikanske og tyske eiere: Columbia Threadneedle Group og tyske Rittal. Kjøpesummen var ikke nevnt, men det dreier seg om en milliardinvestering («betydelige summer»). Her er NRKs hyllest til salget i den pressemeldingen som fulgte oppslaget. Merkelig nok er det bare et par lokale aviser som har skrevet om saken – ingen større norske aviser, inkl. Aftenposten og Klassekampen, har funnet saken interessant. Den informasjonen som ellers finnes, må kjøpes (2.000 kr. for årsabonnement hos Digi.no).

Jeg har en rekke ganger de siste årene problematisert utbyggingen av datasentre i Norge – ikke nødvendigvis fordi de ikke skal bygges, men fordi utbyggingen preges av et meningsløst anarki, og fordi de er ledd i en global kommersialisering som er ødeleggende for Norge. Det dreier seg om å etablere sentre for et internasjonalt næringsliv og som bl.a. ønsker kontroll over vår atferd som attraktive kunder som indirekte vi sikre diverse myndigheter styring av vår politiske atferd. Nedenfor finnes en del av de innspillene jeg tidligere har skrevet om det akutte behovet for å få kontroll med privatiseringen av datasentrene, og alt det tvilsomme de internasjonale konsern har planer om putte inn i norske gruver og i nedlagte industribygg.

Les også: Politikerne legger seg flate for Google – gull og grønne skoger

Energistrategien som lurer alle?

Her skal jeg fokusere på konsekvensene for norsk energipolitikk. Samlet sett er det enorme mengder energi som trengs selv om de eksisterende sentra bare bygges ut i samsvar med de offensive planene som finnes. Lefdal Mine Datacenter er intet unntak. Planen er at «anlegget skal bli størst i verden». For å klare det, trengs det svært mye energi. Anslaget er i underkant av 2 TWh årlig. Men 10 slike anlegg i Norge, noe som slett ikke er utenkelig dersom anarkiet får fortsette, er behovet 15-20 TWh pr. år før vi vet ordet av det.

I tillegg er det slik at datasentrene får norsk vannkraft nesten gratis. Datasentrene fikk i fjor en midlertidig utsettelse for å betale den normale elavgiften (nesten 20 øre/kWh). Foreløpig har ikke myndighetene klart å fastsette avgiften (bare gjort for kryptovalutta). Årsaken er – ikke overraskende for mange? – EU og reglene knyttet til EØS-medlemskapet!! Ganske ufattelig, men slik er det.

Men konsekvensene av den hemningsløse utbyggingen av datasentre blir – sammen med andre tvilsomme el-tiltak som elektrifiseringen av sokkelen, flere nye eksportkabler, el-bilpolitikken og andre mer eller mindre unødvendige elektrifiseringstiltak – at norsk vindkraft skal bidra til at Norge unngår et betydelig kraftunderskudd. Ustabil vindkraft skal bli den normale krafta for norske husstander – uansett hvor vi bor. Ganske sleipe greier, men slik er det.

Tidligere innlegg om dette:

DATASENTRE OG KRYPTOVALUTTA I FERD MED Å ROTE DET TIL FOR NORGE?

PROBLEMATISKE DATASENTRE – NÅ OGSÅ I TELEMARK (OG TRØNDELAG)

DIGITALKAPITALISMEN – EN PROBLEMATISK VEKST


Les flere artikler av Odd Handegård her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.