JP Morgan: Analyse viser at lockdown ikke endret utviklinga av pandemien

22
"Roma stengt by" - den berømte Piazza della Rotunda med Pantheon fullstendig folketom på grunn av lockdown. Shutterstock

Finansbanken JP Morgan har gjennomført en stor statistisk analyse av utviklinga av koronapandemien. De har gjort en omfattende tallknusing av de foreliggende dataene for pandemien, og deres konklusjon er at lockdown ikke hadde noen effekt på utviklinga av pandemien.

Det er første gang i verdenshistorien at hele nasjoner, for ikke å snakke om store deler av verden, har valgt å møte en pandemi med å stenge hele samfunnet, såkalt lockdown.

Dette er det største sosiale eksperimentet som noen gang er gjennomført, og dersom vi skal legge analysen til JP Morgan til grunn, har eksperimentet slått fullstendig feil.

JP Morgans analyser finner du her.

Marko Kolanovic, som er en av forfatterne av analysen, er en utdannet fysiker og en strateg for JP Morgan, sier at regjeringene hadde blitt skremt av «uriktige vitenskapelige artikler» til å innføre lockdowns som var «ineffektive eller kom for sent» og hadde liten effekt.

I motsetning til streng testing av nye medisiner, ble lockdowns gjennomført med lite hensyn til at de ikke bare kan forårsake økonomisk ødeleggelse, men potensielt flere dødsfall enn Covid-19 selv, hevder han.

Denne grafen viser at de fleste land opplevde fallende infeksjonsrater da lockdown ble opphevet. JP Morgan.

«Mens vi ofte hører at lockdowns er drevet av vitenskapelige modeller, og at det er en eksakt sammenheng mellom nivået av økonomisk aktivitet og spredning av [viruset] – så støttes ikke dette av dataene,» heter det i rapporten.

«Dette betyr at pandemien og Covid-19 trolig har [sin] egen dynamikk uten tilknytning til ofte inkonsekvente lockdown-tiltak som ble iverksatt.»

Rapporten antyder at dynamikken kan påvirkes av økt håndvask og til og med værmønstre, men tilsynelatende ikke av fullskala lockdowns.

«Det at gjenåpning ikke forandret forløpet av pandemien, stemmer overens med studier som viser at igangsetting av fullstendig nedstengning heller ikke forandret forløpet til pandemien,» heter det.

CDC: Dødsraten kan være så lav som 0,26 prosent

USAs Center for Disease Control and Prevention (CDC) har gjort det de kaller sitt «beste anslag» på dødsraten for Covid-19, og de er kommet til at tallet kan være så lavt som 0,26 prosent. Det går fram av denne rapporten som bygger på statistikk fram til 29. april 2020.

Det må understrekes at det fortsatt er snakk om foreløpige tall og at det godt kan hende at dødsraten kan komme til å avvike fra dette tallet. Men her snakker vi om tall som ligger en størrelesorden under det som opprinnelig ble varslet fra WHO og andre, opptil 13 ganger lavere faktisk.

Det var WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus som 3. mars 2020 sa at at 3,4 prosent av de smittede hadde dødd til da. Han hevdet også at Covid-19 skiller seg helt fra sesonginfluensa og at mens influensa ikke kan holdes tilbake, så lar det seg gjøre med Covid-19.

WHOs antakelser har altså bommet med minst tigangeren, ifølge CDCs «beste anslag», og deres påstander om at Covid-19 kunne holdes tilbake gjennom drastiske tiltak finnes det ikke dekning for dersom vi skal tro statistikken fra JP Morgan.

Solberg: Vi handlet i frykt

I intervju med NRK i programmet Torp 27. mai 2020 sa statsminister Erna Solberg om tiltakene som har blitt innført de siste par månedene i kampen mot koronaviruset.:

– Jeg tok sikkert mange av avgjørelsene ut ifra frykt.

Vi har tidligere vist at hun og hennes regjering handlet i strid med rådene fra Folkehelseinstituttet da de gikk inn for å stenge skolene. Ifølge FHI var det unødvendig og skadelig. Dessuten vet vi at det var ekstremt kostbart og at det har hatt store konsekvenser for elever, foreldre og lærere.

Allerede i mars kom Folkehelseinstituttet med klare advarsler mot den stengninga av det norske samfunnet som regjeringa Solberg vedtok 12. mars. Etter hvert vil mange mene at tiltakene er overdrevne, skriver Aftenposten.

Norge ville neppe blitt stengt på samme måte i dag, innrømmer helsetopper

Det betyr at Solberg i tillegg til å ha handlet i frykt også handlet i strid med sine faginstanser.

Men da blir det enda viktigere å få vite hvem det er som til de grader skremte regjeringa at de fikk den til å innføre tiltak som nå viser seg å ha vært helt nødvendige, og som har påført Norge enorme økonomiske og sosiale kostnader. Vi har stilt sprøsmålet flere ganger, men har foreløpig ikke fått noe svar:

Åpent brev til statsminister Erna Solberg: Hvem foreslo stenging av Norge?

Regjeringa kan godt fortsette å late som om vi ikke finnes og at spørsmålet ikke er stilt. Men dette kommer til komme for en dag, og det hadde vært like greit at regjeringa, til en forandring, får vi nesten si, sier sannheten først som sist.

Les også: Arundhati Roy: Indias svar på pandemien har blitt en sosial katastrofe


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Dias Dias says:

  Denne jukse pandemien er ikke noe annet enn en form for kupp, hvor Bill Gates overtar den rollen Rockefeller /m etterfølgere har hatt over helseindustrien de siste 100 årene.

 2. Ifølge Solberg mistet hun hodet et øyeblikk. Det svarer hus istedenfor å gi konkret svar. La oss ikke gi oss på at Solberg må innkalles til høring, hvor hun ikke kan la være å svare.

 3. Jeg har ikke kompetanse til å vurdere J.P. Morgans matematiske modeller og statistiske analyser. Det jeg derimot enkelt kan sjekke via f.eks.VGs lister er følgende:
  Smittede døde
  SVERIGE (uten lockdown,) pr. 30.05.20: smittede/døde 37.113 / 4.395
  NORGE (med lockdown,) pr. 30.05.20: smittede/døde 8435 / 236
  Nå har jo Sverige dobbelt så mange innbyggere som oss, og det finnes sikkert faktorer mhht. Tetthet i storbyer o.l., men for mitt øye ser det ut som om Norge har gjort det soleklart bedre enn Sverige – og at den store forskjellen er at Norge gjennomførte lockdown, mens Sverige ikke gjorde det.
  Dessuten synes jeg det er underlig at man tar J.P. Morgans analyser for god fisk, all den tid analysene nødvendigvis må være gjennomført på et tidspunkt da Coronavirusets herjinger på ingen måte er over, mens smitte- og dødstall fortsetter å øke dramatisk, f.eks. i Brazil. Av denne grunn alene KAN IKKE nåtidige analyser gi noe entydig bilde av tiltakenes effekt på spredning/død.
  Det kan derimot virke som om J.P. Morgan, med sine analyser, signaliserer at det ikke er i deres interesse at land iverksetter tiltak som f.eks. lockdown. Man kan få inntrykk av at Steigan.no og J.P. Morgan er skjønt enige om dette. Og det synes jeg er litt pussig, all den tid jeg ofte får inntrykk av at interessene til J.P. Morgan og Steigan.no ikke er direkte sammenfallende.

 4. Grunden til at man tar op J.P Morgans analyser og konklusioner går jeg ud fra er fordi J.P morgan har et meget stort økonomisk incentiv til at få et klart billede af den virkelige effekt af økonomien,jeg har ikke på noget tidspunkt set Steigan.no sige at J.P morgan er dårlig til at analysere økonomiske data, hvad jeg derimod har set fra Steigan er en kritik af den rolle J.P Morgan spiller i økonomien, du ser vel forskellen.
  J.P Morgans modeller og analyser er ikke ment for manden på gaden , de som følger med i deres udgivelser er wall street folk, finansfolk etc., derfor synes jeg det er meget fint at se hvordan Wall Street tolker økonomisk data til sin egen målgruppe. VG derimod som du henviser til har spredt frygt og misinformation og de har haft et uansvarligt tolkning af statistik, VG som alene lever på clickbaits og går efter sensationsoverskriftger burde du forholde dig lidt mere kritisk til efter min mening. Sverige har selv været ude og sige at de har været dårlige til at beskytte de ældre og det har de unskyldt for. Talene er kompliceret at tolke , netop derfor er det vigtigere at se hvordan banker som tolker økonomisk data til daglig ,at man læser hvad de mener og hvorddan de tolker data. Steigan læsere er fuld istand til at forholde sig kritisk til information når de får hører at J.P Morgan er kilden til informationen.FHI har sagt at lockdown ikke havde godt nok videnskabelig begrundelse og de har fortalt at der hva stort press fra udlandet for at implimentere forskellige tiltak, regeringen har indrømmet at de har reageret i frygt og så blindt på de mest pessimistiske modeller for virus spredning og dødelighed. At sige Sverige har gjort det soleklart bedre er helt meningsløst.

 5. Avatar for Dias Dias says:

  For å si det helt enkelt så er svaret å finne på tallerkene til beboerene på de forskjellige sykehjemmene. Her er Norge fremdeles svært mye bedre enn de fleste land vi kan sammenligne oss med. Langt fra bra nok, men bedre. Jfr med Spanias “fastfood sykehjem”

 6. Levealder Spania 82.0 år. Norge 82.1 år.

  Like bra som norske kjøttkaker?

 7. Når 200 millioner har mistet jobben som aldri kommer tilbake, vi minst titalls millioner gå personlig konkurs, for boliggjeld, billån og kredittkortgjeld kan ikke betjenes, og annet arbeid blir svært vanskelig å finne.

  Mange hundre millioner flere er gjestearbeidere, som sender penger til familien i hjemlandet som i Filippinene og Thailand. Det er det mange familier der overlever på i land uten sosialt sikkerhetsnett.
  De offisielle dødstallene for Covid-19, 370 000 for alle land, blir for ingenting å regne sammenlignet med hvor mange liv elendigheten som nedstengningen av verdensøkonomien vil ta.

  “Roughly 30.3 million people (USA) have now filed for jobless aid in the six weeks since the coronavirus outbreak began forcing millions of employers to close their doors and slash their workforces. That is more people than live in the New York and Chicago metropolitan areas combined”. Kilde.

  “The disruption to the world’s economies caused by the Covid-19 pandemic is expected to wipe out 6.7% of working hours globally in the second quarter of this year – the equivalent of 195 million jobs worldwide, according to the UN’s labour body”. Kilde: The Guardian.

  1.6 billion is the number of people on the margins of the world economy, from migrant workers to those employed in the gig economy, who are in immediate danger of losing their livelihoods. They make up half the world’s workforce and it is far from certain that their jobs will reappear even when the crisis is over”. Kilde: Csmonitor.

 8. Jeg synes ikke det rette utgangspunktet er at en svenske er lik en norsk.
  Selvsagt vil det være upassende å foreta en breddeundersøkelse på årsakene til at dødsfallene er 20 ganger høyere i Sverige enn i Norge. Det sier litt når man for sent kommer til at varsler som sendes til befolkningen må skrives på arabisk, urdu, persisk, hindi, tyrkisk, tysk, fransk og engelsk for at befolkningen skal være oppdatert. Heller ikke demografiske forhold, rapporteringsmetoder, kunnskaper om alder, fysisk tilstand som underliggende sykdomsbilde (aids, diabetes, kreft, astma, kols eller andre lungesykdommer) er vurdert. Kort og godt er det ikke en eneste journalist som har tatt bryet med å spørre hva årsaken kan ære til et antall døde 20 ganger høyere enn i Norge.
  Statistikk kan være så mangt som da jeg i 1988 fikk høre at antall trafikkdrepte i Belgia var blant de laveste i Europa. Dette passet dårlig med trafikkulykker jeg selv hadde sett. Forklaringen var like enkel som intetsigende. Belgia telte de som var døde på stedet. Folk som døde på vei til sykehuset eller på sykehuset ble ikke regnet med. Heller ikke de som døde av langtidskader, infarkt eller besvimelse eller andre lidelser ble regnet med. Ikke det spor rart at dødstallene var lave.
  Er dagens journalister blitt så sløve at man ikke engang tar seg bryet med å prøve å se på tallene bak 20-gangeren? Har alderen hatt betydning? Helsetilstand? Omgangskrets? Sosiale normer? Etnisk opphav? Oppramsingen er ikke uttømmende.
  Jeg prøver å stille noen enkle spørsmål fordi jeg ikke tror svensker er dummere enn nordmenn (i alle fall ikke påfallende), ei heller mer slurvete. Tilfeldighetene ville at NRK nå opplyser at Sverige ikke har hatt nye Covid-19 dødsfall siste døgnet. Men vet vi hvorfor? Selvsagt ikke når interessen ikke er tilstede.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

14 flere kommentarer

Deltakere