«Whatever you do, don’t go near the monetary system!»

7
Byen Tolfa liger midt i et pastoralt landskap like ved Roma. Kan byen ha en lokal valuta? Foto: Pål Steigan
Trond Andresen

Av Trond Andresen, 1. amanuensis, institutt for teknisk kybernetikk, NTNU

Min venn Pål Steigan tenker rundt situasjonen som nå har oppstått med pandemi-nedstenging av samfunn – ikke minst Italia. Han bor i den lille byen Tolfa oppe i høyden ikke så langt fra Roma. Her er et utdrag:

… Det vil handle om å overleve og å gjøre det beste ut av de mulighetene som tross alt finnes. Det vil jo i stor grad være snakk om å produsere for nærområdene, men det er man vant med her. Grønnsaker, olje, vin, kjøtt, egg og til og med oster, brød og pasta produseres allerede i varierende grad lokalt. Men for å slippe å drive rein byttehandel kunne man for eksempel etablere en lokal valuta, en tolfa-lire, gjerne digital, slik at man kunne få i gang vanlig handel med disse produktene. Er det gjennomførbart? Ja! …

Det er gjennomførbart. Her kan du lese om det mest berømte eksemplet. Som var en dundrende suksess, men som ble stoppa av myndighetene nettopp av den grunn.
Utdrag:

In 1932, in the midst of the Great Depression, the small town of Wörgl in Austria successfully experimented with its own local currency (in the form of a stamp scrip). Based on the thinking of Silvio Gesell, an early 20th-century economist, and designed to stimulate the local economy, the new currency helped put the population back to work, and inspired many other communities to want to follow its example, until the experiment was abruptly terminated by Austria’s Central Bank in 1933. The following is the story of the “miracle of Wörgl” as told in The Future of Money (pp. 153-155).

Den gangen brukte de lokalt produserte papirpenger. «Stamp scrip» betyr at den lokale seddelen bare var gyldig hvis man hver måned hadde limt på et ‘frimerke’ som man altså måtte kjøpe. Dette svarer til å ilegge kontanter negativ rente. Noe som sikra svært hurtig sirkulasjon av disse lokale pengene – et avgjørende poeng. Folk ville alltid bruke disse pengene før de brukte sine østerrikske skillinger. De lokale pengene sirkulerte mer enn 10 ganger fortere enn landets offisielle valuta.

Men i dag trenger man ikke lage papirpenger, dette kan gjøres elektronisk – i lokalsamfunn, regionalt eller nasjonalt. Og da blir det også uhyre enkelt å implementere negativ rente.

Nettsida som jeg henviste til er skrevet av pengesystem-eksperten Bernard Lietaer. Han døde dessverre for et drøyt år siden. Bernard var en forsker og reformator som publiserte mye, og som virkelig evna å tenke utafor boksen.

Han snakka mange språk flytende, blant annet spansk. Det hadde jeg – som ikke snakker spansk – nytte av da vi begge var i Quito for å holde foredrag på en konferanse i 2015, invitert av Rafael Correas daværende progressive regjering i Ecuador. Vi fant umiddelbart tonen. Bernard fortalte meg en morsom anekdote om det å interessere seg for pengeteori: I sine yngre dager studerte han noen år ved MIT i USA. En samtidig student der var Paul Krugman – en seinere vinner av den såkalte Nobelprisen i økonomi, spaltist i New York Times og en slags høyresosialdemokrat i amerikansk tapning.

De to snakka om framtidige karriere-valg som økonomer. Krugman hadde følgende råd til Lietaer: «Whatever you do, don’t go near the monetary system!»

Krugman visste hva man burde styre unna med tanke på en trygg karriere som økonom. Men Lietaer fulgte altså ikke Krugmans råd. Og det var bra. Se CV’en på Wikipedia-sida hans.

Les andre artikler av Trond Andresen på steigan.no


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Jeg har problemer med å forstå Trond og Pål begeistring for digital valuta for Tolfa-regionen. For det første er jeg usikker på om den italienske nasjonalbanken vil godta noe slikt da det sentrale prosjektet for globalismen er at alle mennesker på jorda skal digitaliseres, men ikke utenfor sentralmakten.
  Biometrics innføres for alle reisende: fingeravtrykk og ansikt.
  Apper og “Immunity Passport” kobles til enorme datamaskiner som er basis for One World Government. Teknoorwellstaten.
  Påls visjon og ønske for det framtidige Tolfa er vakker tenkning,men vil en slik autonom økonomisk region få lov til å vokse fram? Det minner om folkekommuner og anarkist-kommunale samfunn som globalistene vil ha seg frabedt - også alle forsøk på autonom digital valuta.

 2. Muammar Abu Minyar al-Gaddafi forsøkte å lage en egen valutta for Afrika for å frigjøre verdensdelen fra dollar-hegemoniet.

  Vi vet jo hvordan det gikk med ham!

 3. Avatar for aford aford says:

  Du har utvilsomt rett mht. at enhver form for lokal autonomi, valutamessig og økonomisk, såvel som all annen, vil forsøkes/ vil bli bekjempet av “sentralmakten”, for å bruke ditt valgte begrep. Men dersom det finnes en kort tidslomme nå, hvor Tolfanerne (og helst mange flere europeiske småsamfunn) midlertidig kan få tatt i bruk en slik valuta i praksis, bør de absolutt gjøre dette, selv om man på forhånd må anta at det ikke vil bli for særlig lang tid at prosjektet vil leve. Fordi da må i det minste de som kommer til å formelt erklære dette for uakseptabelt, være ordentlig tydelige og klare, og tåle ganske mye oppmerksomhet rettet mot seg, når de forbyr en fungerende ordning i tider der ting stort sett ikke fungerer for folk flest. Ikke komme seg for lettvint unna med prinsippielle forbud mot noe som tilsynelatende uansett ikke eksisterer for øyeblikket. Det blir forhåpentligvis mer buzz hvis de må ta fra noen noe som faktisk finnes.

 4. Jeg tror Pål tenker rett … tiden er moden for fripenger i Italia, men Silvio Gesell’s system er neppe det rette å satse på i disse tider.
  Hvorfor ikke drive djevelen ut med Beelsebub? … Herr Petter red på fanden til København :smiley: Hvorfor ikke la pakket steke i eget fett? Hvorfor ikke bruke gjeldspengene som grunnlag for sin egen undergang?
  http://vegtam.info/Kortsider/Frikjoepas.html

 5. Avatar for Valgeir Valgeir says:

  Digital valuta er noe som ALLEREDE er i bruk over hele verden. Noen stater har prøvd å forby bitcoin, men de har ikke noe spes de skulle ha sagt om folk vil bruke det - så er markedet privat og ikke synlig, før man etterforsker.
  Skaperen av Bitcoin var ett geni. Bitcoin er en øyeblikkelig økonomisk reform som har skapt velstand og nye forrentingsmuligheter for mange som ellers ville ha forblidd på bunnen.
  Det som gjør digital valuta til noe som tar makten fra den gamle pengeadelen er det som kalles mining. Det er måten hvordan ny valuta kommer til i en currency., og dette er en sentralisert prosess, hvilket praktisk betyr at alle med egen datamaskin, eller alle som gidder å investere i data kraft vil tjene de “nyopptrykkede sedler”. Det er dette som har vært den store gullgruven for dagens pengeadel, og bitcoin spør ikke etter reform, de satte i gang for over ti år siden og har vært en så dundrende suksess at bankfolkene har forsøkt å lage egen valuta for å sabotere og utkonkurrere. Det har ikke lyktes, men Ethereum (ETH) og Ripple (XRP) er der om du ønsker å støtte de tradisjonelle bankfolka.

  Minerne er de som opprettholder systemet i tillegg, så de utfører en nødvendig rolle.

  Ny valuta for Tolfa?
  Skulle ikke være noe problem. Det er allerede skapt masse valutaer, så det er i grunnen bare å velge en.
  Det er greit at software er utviklet i forhold til den, slik at man kan ha “lommeboka” på tlfn og man kan bruke den til å kjøpe/selge.

  Om digital valuta er det ofte diskutert teknologi, og hvilken kode er best o.l.
  Det er sekundært, det som viser seg er avgjørende for at en valuta skal lykkes er at det er ett team av devs og andre markedsrettede folk som er dedikert til valutaen. Disse vil beskytte og promotere valutaen og det er også slike som trengs for å gi valutaen spredning.
  Med spredning kommer flere brukere og da blir det vekslet inn flere lire og annet hvilket søreger for at valutaen stiger i verdi. Og det kan stige kraftig.
  Så om man velger en lite brukt en, så er det ett enormt potensiale for vekst.

 6. Avatar for Valgeir Valgeir says:

  Tolfa.
  Tenker strategien for Tolfa vil være å skrive/kontakte butikker/bønder og andre lokale forretninger og å opplyse om projektet, samt gi dem software - wallets for phone etc med bruksanvisning. Deretter gi dem materiale til å gi til sine kunder.

 7. Var lugn alt ordner seg. Men Steigan er inne på noe. Eigen valuta, Gro eigen mat, det handler om å overleve. Og ikke ikke snakk om pengersystemet. Litt musikk til ettertanke. Men vi kan skifte ut Ben til Trump eller Xi Jinping for den delen +++

  Helicopter Ben - The True Legacy

  https://www.youtube.com/watch?v=MDC-4nJvTOk

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere