USA bekrefter: Alvorlige mangler ved norske F-35

0
F35 i hardt vær. Foto: Shutterstock

De alvorlige feil og mangler som er avdekket ved F-35 i USA, gjelder også de nye norske kampflyene. Det bekrefter USAs riksrevisjon overfor ABC Nyheter. Nettavisa skriver videre:

«Det norske Forsvarsdepartementet har nektet Riksrevisjonen å lage en ugradert versjon av sin granskning av vedlikehold, logistikk og forsyningskjedene til de nye kampflyene F-35.

Det til tross for at USAs riksrevisjon – Government Accountability Office (GAO) – offentliggjør sin graverende funn om tilstanden for den internasjonale flåten av F-35. Diana Maurer, GAO-direktør med ansvar for nettopp dette feltet, påpeker at deres funn også gjelder de norske kampflyene.«

I fjor leverte Diana Maurers team en rapport som avdekket store svakheter med leveransen av reservedeler. I midten av mars i år ble en ny rapport offentliggjort. Den tar for seg de omfattende IT-systemene hvor man benytter samlebetegnelsen ALIS, og det er lite lystig lesning.

«Alle fly av typen F-35A bruker ALIS», påpeker Diana Maurer overfor ABC Nyheter.

Disse feilene vil helt opplagt bety ytterligere kostnader for Norge.

Et pengesluk

Norge har forpliktet seg til å kjøpe 52 slike fly. Da den rødgrønne regjeringa i 2008 vedtok kjøpet fortalte de Stortinget at det ville koste 18 milliarder kroner for 48 fly. I 2014 ble prisen oppgitt til 62,7 milliarder kroner. I 2019 ble prisen oppjustert til 82,4 milliarder kroner. Det var på grunnlag av en gjennomsnittlig dollarkurs på 7,87 kroner. 29. april 2020 er kursen 10,40 kroner. Med denne kursen ville flyene bli 32 prosent dyrere, eller totalt 109 milliarder kroner. Det er 91 milliarder mer enn det Stoltenberg lovte. Kort sagt: Ingen vet. Tenk på et tall. Det kommer til å bli et gigantisk pengesluk i mange år framover for et Norge som står økonomisk langt svakere enn da kontrakten ble inngått.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelSammenslåing av kraftselskaper – hvorfor det?
Neste artikkelForfatningsdomstoler i Tyskland: Demonstrasjonsforbud og utgangsforbud er grunnlovsstridige