USA bekrefter: Alvorlige mangler ved norske F-35

5
F35 i hardt vær. Foto: Shutterstock

De alvorlige feil og mangler som er avdekket ved F-35 i USA, gjelder også de nye norske kampflyene. Det bekrefter USAs riksrevisjon overfor ABC Nyheter. Nettavisa skriver videre:

«Det norske Forsvarsdepartementet har nektet Riksrevisjonen å lage en ugradert versjon av sin granskning av vedlikehold, logistikk og forsyningskjedene til de nye kampflyene F-35.

Det til tross for at USAs riksrevisjon – Government Accountability Office (GAO) – offentliggjør sin graverende funn om tilstanden for den internasjonale flåten av F-35. Diana Maurer, GAO-direktør med ansvar for nettopp dette feltet, påpeker at deres funn også gjelder de norske kampflyene.«

I fjor leverte Diana Maurers team en rapport som avdekket store svakheter med leveransen av reservedeler. I midten av mars i år ble en ny rapport offentliggjort. Den tar for seg de omfattende IT-systemene hvor man benytter samlebetegnelsen ALIS, og det er lite lystig lesning.

«Alle fly av typen F-35A bruker ALIS», påpeker Diana Maurer overfor ABC Nyheter.

Disse feilene vil helt opplagt bety ytterligere kostnader for Norge.

Et pengesluk

Norge har forpliktet seg til å kjøpe 52 slike fly. Da den rødgrønne regjeringa i 2008 vedtok kjøpet fortalte de Stortinget at det ville koste 18 milliarder kroner for 48 fly. I 2014 ble prisen oppgitt til 62,7 milliarder kroner. I 2019 ble prisen oppjustert til 82,4 milliarder kroner. Det var på grunnlag av en gjennomsnittlig dollarkurs på 7,87 kroner. 29. april 2020 er kursen 10,40 kroner. Med denne kursen ville flyene bli 32 prosent dyrere, eller totalt 109 milliarder kroner. Det er 91 milliarder mer enn det Stoltenberg lovte. Kort sagt: Ingen vet. Tenk på et tall. Det kommer til å bli et gigantisk pengesluk i mange år framover for et Norge som står økonomisk langt svakere enn da kontrakten ble inngått.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Må bare gjengi denne fra RT:
  Boeing 737 MAX, combat edition …

 2. Stoltenberg med de rød-grønne sørget for at den privateide amerikanske krigs-våpen industrien fikk store kontrakter her i Norge. Spesielt med pengesluket F-35, som er designet som et fly hvor Lockheed Martin tjener det mangedobbelte på ettermarkedet enn på selve salget av flyet.

  NATO er en gullgruve for den amerikanske krigsvåpen-industrien, og generalsekretærens eller heller salgsekretær som stillingen heller skulle bli kalt, viktigste oppgave er å presse NATO landene til å kjøpe så mye våpen som mulig fra USA. Og Stoltenberg har representert den privateide krigsvåpen-industrien så godt at han har fått regelrett skryt av Trump og USAs forsvarministere.

  F-35 innkjøpet sier mer om hvordan norske politikere representerer den globale storkapitalen som eier krigsvåpen-industrien, og ikke folk og land. Russland truer ikke Norge, de 52 F-35 flyene blir mer som amerikansk forhåndslagret militærmateriell for den kommende krigen med Russland som USA planlegger, betalt av norske skattebetalere.

 3. Avatar for Lars Lars says:

  Norge burde kansellere F-35 skandaleinnkjøpet. Jo før jo bedre.
  Det bør det kontraktsteknisk/-juridisk foreligge meget god mulighet for siden F-35 fortsatt fungerer langtfra spesifikasjonene. Og er fortsatt belemret med tallrike feil og mangler, mange av dem alvorlige, som flyfabrikanten Lockheed Martin ikke har klart å løse i årevis etter at flyet skulle vært ferdigutviklet og klart.
  Den solgte og kjøpte varen er ganske enkelt ikke levert.
  De F-35 Norge har fått levert er i realiteten en foreløpig betaversjon, en dårlig slik.
  Dette er trolig hva Forsvarsdepartementet utrolig nok fortsatt forsøker å skjule. Selv om man tilmed på offisielt nivå i USA erkjenner realitetene om F-35. Hvilket underbygger hvor lite troverdig det norske Forsvarsdepartementet er. Og i saken trolig også både den sittende og tidligere regjeringer som er og har vært bestemmende i saken.

  For forsvaret av Norge har vårt land ikke reelt behov for angrepskrig flyet F-35.
  F-35 innkjøpet har trolig lite/ingenting reelt å gjøre med forsvaret av Norge. Men trolig gjort for å adlyde USAs ledelse og ‘To dance the US waltz’. Samt implementert for bedre integrert i USAs militærsystemer å kunne delta i USAs ulovlige angrepskriger.
  Slik Norge gjorde med sine F-16 fly i den ulovlige luftangrepskrigen USA startet mot Libya i 2011.

  For et slikt vanvidd bruker altså Norge i hundre-milliarder klassen av fellesskapets penger.
  Før vedlikehold, som også er kjent å bli ekstremt dyrt. Svært mye dyrere enn F-16 er.

 4. Avatar for Slangen Slangen says:

  Stoltenberg og Bart-Eide har svindla Norge. Og bedratt konkurrerande flyfabrikantar.
  F-35 kan knapt fly og vil stort sett stå på bakken. Prisen er latterleg og dette er vår tids største økonomiske skandale.
  Flykjøpet er Stoltenbergs kjøp av ei Nato-stilling, betalt av skattepengar. Den kriminelle Libya-krigen er sekundær, men viktig for å oppnå skattefri løn i Brüssel og høgborgarleg husvære med tenarskap.
  Slike ego-handlingar har svekka det norske forsvaret i 20 år.

 5. And the saga of ‘‘the Flying Pork’’ continues . . . .

  blackmail

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere