– Arbeidsledigheten i Norge er på sitt høyeste siden 1930-tallet. Årsaken er tiltakene mot korona-viruset. Ikke siden depresjonen på 1930-tallet har den vært høyere, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum. Dette går fram av ei melding fra NTB. Det heter videre:
Forrige virkelige topp i arbeidsledigheten var våren 1993, da 6 prosent av arbeidsstyrken var uten jobb. Men vi er etter alle solemerker allerede nå forbi dette nivået, mener Dørum.
Regnestykket hans er som følger:
- Tirsdag opplyste Nav at arbeidsledigheten hadde mer enn doblet seg og lå på 5,3 prosent.
- Onsdag fikk Nav over 40 000 nye søknader om dagpenger, tilsvarende 1,4 prosent av arbeidsstyrken. Dette vil slå ut i arbeidsledighetsstatistikken fordi alle dagpengesøkere først må registrere seg som arbeidssøkende. I dagens digitale virkelighet gjør de fleste dette samtidig.
Derfor våger Dørum allerede nå å slå fast at arbeidsledigheten er på et historisk høyt nivå.
– Vi har nå passert de 6 prosentene vi hadde våren 1993 med god margin, sier han til NTB.
Og konstaterer:
– Denne krisen treffer oss med en momentan kraft og voldsom kraft.
Konsekvensene for nordmenn er dramatiske. Bedrifter går inn i dvale, og folk permitteres.
– De som permitteres, går kraftig ned i lønn. For dem som tjener mindre enn 6G (rundt 600.000) blir inntektsreduksjonen før skatt etter de første 20 dagene på mellom 20 og 30 prosent, sier Dørum.
Han mener vi må innstille oss på at flere av bedriftene som nå permitterer ansatte, til slutt går konkurs.
Kommentar:
Den umiddelbare årsaken til dette bykset i arbeidsløsheten er permitteringene i forbindelse med koronaviruset og karantenen. Men det som gjør problemet langt alvorligere er at dette skjer på et tidspunkt da den kapitalistiske verdensøkonomien er i krise. Verdensøkonomien har vært ustabil siden finanskrisa i 2008, og den vestlige økonomien har holdt seg oppe ved å pumpe opp landenes og bedriftenes gjeld.
For Norges vedkommende er situasjonen den at bortsett fra oljeproduksjonen går økonomien vår med et stort årlig underskudd. Når så oljeprisen faller fra nærmere 70 dollar fatet til 28 dollar fatet får det en massiv virkning på norsk økonomi.
Vi har hatt regjeringer som har misbrukt de gode årene til å leke Bør Børson på verdensarenaen og øst norske skattemilliarder ut til diverse skadelige og tvilsomme formål fra krigen mot Syria, til jagerflykjøp til statsdannelse i Sør-Suden, til Clinton-stiftelsen, til korrupte regimers såkalte regnskogsprogrammer og så videre. Samtidig har de vanskjøttet norsk innenriksøkonomi og infrastruktur og gitt norske ressurser bort til rike privatpersoner og multinasjonale korporasjoner. Dette kommer vi til å måtte betale for i lang tid etter at koronakrisa er over.
Les analyser av den aktuelle krisa i kapitalismen her.
Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.
Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:
Vipps: 116916.
Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.