Tyrkia viser liten vilje til å gjennomføre våpenhvilen i Idlib. SDF slipper løs IS-fanger.

0
Russisk patrulje i Idlib-provinsen. Foto: Sana

Situasjonen på fronten i Syria er preget av at Tyrkia verken viser vilje eller evne til å gjennomføre den våpenhvileavtalen som president Erdogan lovte president Putin i Moskva at han skulle sørge for.

Etter den avtalen skulle de pro-tyrkiske terroriststyrkene trekkes vekk fra hovedveien M4 i en bredde av 12 kilometer. Dette har ikke skjedd. Russland og Tyrkia har forsøkt å gjennomføre felles patruljering av M4 slik avtalen forutsetter, men bare en liten del av M4 er fri for terrorister, så patruljene har blitt korte. Russland har gitt Tyrkia en ekstra frist for å eterleve avtalen.

Dette er det samme mønsteret fra tidligere våpenhviler. Tyrkia lover å sørge for at terroristene skal trekke seg ut, men i stedet sender Tyrkia dem våpen og utstyr så de kan fortsette krigen.

Syrias regjering er utålmodig og forbereder seg på at kampene vil bli gjenopptatt. Syria kan ikke godta at terroristene med Tyrkias støtte opprettolder en egen liten terroriststat på syrisk jord.

SDF løslater IS-fanger

Fra Nordøst-Syria meldes det at de kurdiskdominerte SDF-styrkene har sluppet fri 80 IS-terrorister som de har holdt fanget. Slike løslatelser har skjedd flere ganger tidligere og har ført til at IS-celler har gjenoppstått på syrisk jord.

Fullt portforbud i syriske byer på grunn av koronaviruset

Smitte av koronaviruset er registrert i Syria og i et forsøk på å stanse smitten gjør Syria som mange andre land, stenger byer og transport. Det er i praksis innført portforbud i Damaskus og andre storbyer og all offentlig transport i Damaskus er innstilt.

FNs høykommisær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, har bedt om at sanksjoner mot land som kjemper mot Covid-19 må innstilles umiddelbart. Dette kravet må også stilles til Norge som deltar i sanskjonene mot Syria, sanksjoner som allerede dreper barn, gamle og sjuke i Syria.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelFrankrike trekker seg ut av Irak – når kommer Norge etter?
Neste artikkelKlassekampens vilkår etter epidemien