Frankrike trekker seg ut av Irak – når kommer Norge etter?

0

Aviser i Irak melder at de franske soldatene som har vært stasjonert i landet som en del av USA-koalisjonen nå trekker seg ut. MiddleEastEye skriver:

Frankrikes væpnede styrker i Irak trekker seg ut av landet etter å ha tilbrakt et halvt tiår der oppdrag mot terror, ifølge den irakiske regjeringen.

Den irakiske avisen Wakalah rapporterte 25. mars 2020 at generalmajor Abdul-Karim Khalaf, talsmann for Iraks generalsjef for de væpnede styrkene, sa at franske tropper hadde forlatt irakisk territorium og den internasjonale koalisjonen for å bekjempe den islamske staten (IS) hadde forlatt flybasen ved al-Qaim.

«De franske styrkenes tilbaketrekking kommer i samsvar med avtaler med den irakiske regjeringen,» sa Khalaf.

Frankrike har deltatt i USA- koalisjonen i den såkalte «krigen mot den islamske staten». Som en del av denne innsatsen gjennomførte franske fly luftangrep mot IS i Irak og Syria og sørget også for militært utstyr og opplæring av irakiske styrker.

USA-koalisjonen har nylig trukket seg ut fra et par baser i Irak. Den trakk seg fra al-Qaim-basen etter at Irak fordømte en amerikansk luftangrep i landet tidligere denne måneden som drepte fem sikkerhetspersonell og en sivil og såret 12 medlemmer av sikkerhetsstyrker. De irakiske sikkerhetsstyrkene erklærte i forrige uke at de har tatt kontroll over denne basen.

Iraks regjering og parlament har krevd tilbaketrekning

Både parlamentet og regjeringa i Irak har krevd at alle utenlandske styrker skal trekke seg ut av landet, men USA-koalisjonen, der Norge deltar, har nektet å bøye seg for vedtakene. De sjøloppnevnte forkjemperne for demokrati og frihet har ikke så mye respekt for demokrati og frihet når de demokratiske organene i et sjølstendig land går dem imot.

Etter disse vedtakene er de utenlandske styrkene ulovlig i Irak, og det gjelder også den norske styrken på omlag 70 soldater. Skal Norge følge Frankrikes eksempel, eller skal Erna Solberg nok en gang skjemme ut landet vårt og klamre seg til USA så lenge det er mulig?

Les: Fra nå er de norske soldatene i Irak ulovlig i landet

Når skal Norge trekke seg ut?

Nå som et stort NATO-land som Frankrike trekker seg ut begynner det å bli glissent rundt USA. Når skal Norge trekke seg ut?

Rødt ber om at norske styrker hentes hjem fra Irak


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHvem eier fisken i havet?
Neste artikkelTyrkia viser liten vilje til å gjennomføre våpenhvilen i Idlib. SDF slipper løs IS-fanger.