Pentagon ønsker ikke tilbaketrekning fra Syria

0
USA har inntil nylig sendt store mengder våpen og militært utstyr til de kurdiske styrkene i Syria. Kommer de snart til å trekke seg ut?

Til tross for at president Donald Trump gjentatte ganger har sagt at USAs tropper skal trekkes ut av Syria, later det ikke til at Pentagon er spesielt opptatt av å følge ordre.

The Wall Street Journal meldte i februar 2019 at Pentagon forbereder seg på å trekke alle USAs styrker ut av Syria innen utgangen av april. Leseren har naturligvis all grunn til å være skeptisk til om dette faktisk bli noe av.

Ordren om tilbaketrekning ble undertegnet 19. desember 2018, og den skulle da settes ut i livet i løpet av den kommende måneden. Den som lever får se. Pentagon har gjort mye for å sabotere presidentens ordre. I februar sa talsmenn for Pentagon at USA skulle beholde en styrke på 400 soldater også etter april 2019.

Hva er vitsen med en liten styrke?

Naturligvis skylder man på IS for å kunne holde styrkene på plass, men hva skulle være poenget med en så liten styrke som 400 soldater. Det gir ingen mening, med mindre det er noe øyet ikke oppfatter. Som Foreign Policy skriver: «400 soldater kan ikke gjøre noenting.»

I januar 2019 sa sjefen for leiesoldatfirmaet Academi, Eric Prince, at leiesoldater kunne ta over jobben for de regulære USA-soldatene. Academi er fortsettelsen av det skandaleomspunne selskapet Blackwater, og de ville være i stand til å gjøre dette.

Men vel så sannsynlig er det at det er omskolerte IS-terrorister og andre terroristgrupper som skal trenes opp, omorganiseres og nylanseres. Det kan også bli en kombinasjon av begge disse alternatvene.

IS-terrorister er tatt til fange av USA-koalisjonen i det østlige Syria. Ifølge flere kilder har USA tilbudt IS-terroristene å komme til området al-Tanf som USA holder okkupert for å få trening til å gjennomføre nye angrep på Syria. Dette skriver Ahmad al-Khaled i The American Conservative.

Dessuten er det tydelig at de kurdiske YPG-styrkene fortsatt skal spille en rolle i USAs krig mot Syria. Dette går fram av uttalelser fra sjefen for Joint Chiefs of Staff Joseph Dunford 26. mars 2019.

Russland og Syria tar avstand fra disse planene og også i USA er det stadig flere røster som tar til orde for å trekke troppene helt ut av Syria, som her i USA Today. Det USA driver med er en ulovlig okkupasjon og ingen politiske krumspring kan skjule det.


Klikk her for å være med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSVs landsmøte støtter utbyggingen av vindkraft i Norge
Neste artikkel– Vi kan ikke forby alt vi ikke liker
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).