Ny våpenhvile i Idlib. Assad – Erdogan 2 – 0.

0
Presidentene Putin og Erdogan i Istanbul i november 2018. Shutterstock

Etter å ha krevd at «Russland må gå til side» slik at Tyrkia og deres terroristmilitser kan angripe den syriske hære var det spenning foran møtet mellom Recep Tayyip Erdogan og Vladimir Putin. Enkelte kritikere mente at Putin kom til å la Syria i stikken eller gi etter for Tyrkias krav. Ikke noe slikt skjedde.

Tyrkia måtte gi opp sine krav og hovedvei M4 blir klar for trafikk

De to presidentene satt i et tre timers langt møte før de kalte inn stabene sine til å fortsette med detaljene. Det er mye til et toppledermøte å være, og man må anta at Erdogan fikk vite hvor langt han ikke kunne gå. Hele forhandlingsmøtet varte i 5 timer og 40 minutter. Resultatet ble en ny våpenhvileavtale som trådte i kraft fra klokka 00.00 den 6. mars 2010.

Hovedpunktene i avtalen er slik:

1. Opphør av alle fiendtligheter langs den eksisterende kontaktlinjen fra midnatt 6. mars;
2.     Russland og Tyrkia oppretter en seks kilometer lang sikkerhetskorridor nord og sør for M-4 motorveien i Syria
3.     Russland og Tyrkia ble 15. mars enige om å starte felles patruljer langs motorveien M-4 i Syria.

Det betyr at alt det landet som den syriske hæren har frigjort siden september 2018 forblir under syrisk kontroll. Det er en massiv seier for Syria. Avtalen betyr også at hovedvei M4 fra Aleppo til Latakia blir fri for ferdsel for første gang siden krigen startet.

En 12 kilometers demilitarisert sone langs M4 betyr at terroristene sør for denne linja vil være isolert på alle kanter.

Akkurat som i Sotsjiavtalen er terroristene holdt utenfor våpenhvilen. Det vil altså ikke være brudd på avtalen hvis Syria svarer på ild fra terroristene og nedkjemper de posisjonene ilden kommer fra.

Det er Tyrkia som har fått begrensninger på sin handlefrihet og ikke Syria. Tyrkia har med dette offisielt innrømt at deres store hær ikke er i stand til å nedkjempe den syriske hæren. At Syria ikke kan rykke videre nordover mot Idlib bye passer den syriske hærledelsen godt. De trenger å gi soldatene hvile og å konsolidere de frigjorte områdene. Det er mye opprydding å gjøre der.

Dessuten betyr dette at den syriske hæren kan begynne å se østover og forsterke sine posisjoner øst for Eufrat. Avtalen vil neppe holde i det lange løp, dels siden terroristene ikke vil respektere den, og dels fordi Tyrkia er for sammenvevd med dem. Men det gir Syria en pustepause. Og Tyrkia får til gjengjeld – ingenting.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelVi bør diskutera faren for atomkrig før – det er for seint etterpå.
Neste artikkelVegen inn og ut av Idlib
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).