Koronoaepidemien: Kina tilbyr å hjelpe USA, men krever også svar

0
Illustrasjon: Shutterstock

Til tross for fiendtlige og til dels rasistiske uttalelser fra både president Donald Trump og andre ledende politikere i USA mot Kina i forbindelse med koronaepidemien, sier Kina at de er villige til å hjelpe USA. Dette skriver den offisielle kinesiske avisa Global Times.

Det finnes allerede forbindelser mellom Kina og USA på lavere nivå. slik som mellom kinesiske selskaper og regioner og California og New York. Disse er allerede i gang med å organisere hjelp fra Kina. Teslamilliardæren Elon Musk har bekreftet på Twitter at han har kjøpt inn 1255 pustemaskiner i Kina som skal fraktes til Los Angeles.

Men Kinas ledelse sier at de har «liten folkelig støtte til å gi USA hjelp på statlig nivå» så lenge politikere i USA fortsetter å angripe Kina for det de kaller «kinaviruset».

Seriøse spørsmål fra Kina til USA

Dette rører ved et annet viktig spørsmål, nemlig hvor begynte koronaviruset? Hvem var «pasient null»? Det har lenge versert rykter om at viruset kan ha kommet med amerikanske soldater til Kina. Nå er ikke dette lenger bare på rykteplanet. Nå krever Kina at USA kommer med helseinformasjon knyttet til en avdeling soldater som deltok i en militær idrettskonkurranse i Wuhan i oktober 2019.

Les: Korona og jakten på «pasient null»

De 300 soldatene oppholdt seg i umiddelbar nærhet av det sjømatmarkedet som man først trodde var starten på epidemien. Det er seinere blitt klart fra kinesiske forskere at pasent null ikke fantes der.

Skribenten Thomas Hon Wing Polin, som er en hyppig bidragsyter til Counterpunch, skriver på Facebook at det nå «er praktisk talt sikkert at Covid19 kom med de amerikanske soldatene til Wuhan». Han skriver også at fem USA-soldater ble febersjuke under oppholdet og at de ble brakt til et hospital for smittsomme sjukdommer. Smitten kan ha spredd seg derfra, hevder han.

Spørsmål fra kinesiske myndigheter

Dette er ikke lenger noe som bare foregår i sosiale medier og bloggersfæren. Det er gjenstand for en polemikk mellom ledere på høyt plan i Kina og USA. Som tidligere meldt skrev Lijian Zhao, som er nyutnevnt talsmann for informasjonsavdelinga i det kinesiske utenriksdepartementet et spørsmål til sjefen for U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Robert Redfield som lød slik:

Les: Korona og jakten på «pasient null»

Legg merke til at Kina ikke har påstått at USA har brakt viruset til Kina med vilje. Kinesiske myndigheter mener at de har grunn til å tro at viruset kom med soldatene fra USA. Det eneste de krever er at USA er åpne med sine medisinske informasjoner og klargjør om viruset fantes blant disse soldatene eller ei.

Så langt har myndighetene i USA ikke svart, men CNN har gjengitt en del kinesiske uttalelser om saka, blant annet den vi siterte ovenfor. En annen talsmann fra kinesisk UD, Geng Shuang, sier at «Kina betrakter dette som et vitenskaplig spørsmål, som bør behandles vitenskaplig og profesjonelt.»

I prinsippet burde dette være enkelt for USA. Hvis det er slik at helsedataene fra deres 300 soldater som deltok i lekene i Wuhan viser at de ikke hadde Covid19, så kan de jo bare gi Kina tilgang til disse dataene, så vil den saka være ute av verden. Og hvis det skulle være sånn at soldatene faktisk hadde med seg viruset fra USA, så ville det være en stor fordel for verden, og også for USA, å få det avklart. Det ville være til stor hjelp for kampen mot epidemien.

Men er det mulig å forvente en så rasjonell og profesjonell tenkemåte fra Det hvite hus?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStørste arbeidsløshet siden 1930-tallet
Neste artikkelFrom Russia with love: Russland har sendt sitt mest avanserte smittevernutstyr til Italia
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).