Koronoaepidemien: Kina tilbyr å hjelpe USA, men krever også svar

12
Illustrasjon: Shutterstock

Til tross for fiendtlige og til dels rasistiske uttalelser fra både president Donald Trump og andre ledende politikere i USA mot Kina i forbindelse med koronaepidemien, sier Kina at de er villige til å hjelpe USA. Dette skriver den offisielle kinesiske avisa Global Times.

Det finnes allerede forbindelser mellom Kina og USA på lavere nivå. slik som mellom kinesiske selskaper og regioner og California og New York. Disse er allerede i gang med å organisere hjelp fra Kina. Teslamilliardæren Elon Musk har bekreftet på Twitter at han har kjøpt inn 1255 pustemaskiner i Kina som skal fraktes til Los Angeles.

Men Kinas ledelse sier at de har «liten folkelig støtte til å gi USA hjelp på statlig nivå» så lenge politikere i USA fortsetter å angripe Kina for det de kaller «kinaviruset».

Seriøse spørsmål fra Kina til USA

Dette rører ved et annet viktig spørsmål, nemlig hvor begynte koronaviruset? Hvem var «pasient null»? Det har lenge versert rykter om at viruset kan ha kommet med amerikanske soldater til Kina. Nå er ikke dette lenger bare på rykteplanet. Nå krever Kina at USA kommer med helseinformasjon knyttet til en avdeling soldater som deltok i en militær idrettskonkurranse i Wuhan i oktober 2019.

Les: Korona og jakten på «pasient null»

De 300 soldatene oppholdt seg i umiddelbar nærhet av det sjømatmarkedet som man først trodde var starten på epidemien. Det er seinere blitt klart fra kinesiske forskere at pasent null ikke fantes der.

Skribenten Thomas Hon Wing Polin, som er en hyppig bidragsyter til Counterpunch, skriver på Facebook at det nå «er praktisk talt sikkert at Covid19 kom med de amerikanske soldatene til Wuhan». Han skriver også at fem USA-soldater ble febersjuke under oppholdet og at de ble brakt til et hospital for smittsomme sjukdommer. Smitten kan ha spredd seg derfra, hevder han.

Spørsmål fra kinesiske myndigheter

Dette er ikke lenger noe som bare foregår i sosiale medier og bloggersfæren. Det er gjenstand for en polemikk mellom ledere på høyt plan i Kina og USA. Som tidligere meldt skrev Lijian Zhao, som er nyutnevnt talsmann for informasjonsavdelinga i det kinesiske utenriksdepartementet et spørsmål til sjefen for U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Robert Redfield som lød slik:

Les: Korona og jakten på «pasient null»

Legg merke til at Kina ikke har påstått at USA har brakt viruset til Kina med vilje. Kinesiske myndigheter mener at de har grunn til å tro at viruset kom med soldatene fra USA. Det eneste de krever er at USA er åpne med sine medisinske informasjoner og klargjør om viruset fantes blant disse soldatene eller ei.

Så langt har myndighetene i USA ikke svart, men CNN har gjengitt en del kinesiske uttalelser om saka, blant annet den vi siterte ovenfor. En annen talsmann fra kinesisk UD, Geng Shuang, sier at «Kina betrakter dette som et vitenskaplig spørsmål, som bør behandles vitenskaplig og profesjonelt.»

I prinsippet burde dette være enkelt for USA. Hvis det er slik at helsedataene fra deres 300 soldater som deltok i lekene i Wuhan viser at de ikke hadde Covid19, så kan de jo bare gi Kina tilgang til disse dataene, så vil den saka være ute av verden. Og hvis det skulle være sånn at soldatene faktisk hadde med seg viruset fra USA, så ville det være en stor fordel for verden, og også for USA, å få det avklart. Det ville være til stor hjelp for kampen mot epidemien.

Men er det mulig å forvente en så rasjonell og profesjonell tenkemåte fra Det hvite hus?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Per1 Per1 says:

  Men vi ved jo, at Kinas og Ruslands begrundede mistanke mod USA er tabu og straks bliver afvist som fake news og konspirationsteori af USA, EU og deres mainstream medier.

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  De som kan matematikk vet at dette begynte i Kina. Kineserne vet det også, men hverken de eller deres vestlige forsvarere liker å tape ansikt.

  Videre så har man lenge visst om faren.
  time bomb

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Hvor har Russland sagt at dette begynte ikke begynte i Kina? Det var også grensene mot Kina Russland stengte først, og det lenge før vi i vesten gjorde det.

  fear racism

 4. Avatar for Slangen Slangen says:

  Tja, matematikarar kan også ete troll.
  Eg held fast på mi melding 15. febr. på denne sida at koronaviruset er eit biologisk krigsvåpen frå USA og Israel mot Kina og Iran, og dei angrepne folka i dei to gamle kulturimperia tvilar nok ikkje på det.
  Slo angrepet frå idiotiske overmodige neocons tilbake mot resten av verda?
  At flaggermus lever greit med rabies mm er gammalt nytt, og alle kan tru på tilfeldige hendingar, men ikkje ei heil rad, det får vere måte på!

  Kina gjekk i full krigsalarm i januar, og fann fort ut at viruset var frå utlandet.
  Kina har spora smittestarten til hotellet i Wuhan og dei amerikanske soldatane og til sjukehuset der fem av dei var innlagde.
  Smittevernsjefen i USA har uttalt at folk døde av Covid-19 i USA før enn i Kina. Umedvitne smittebærarar på idrettstur? Kanskje, men tilfeldig, - neppe.
  Bak store massedrap i historia finn vi ofte sionistiske jødar med finansane i orden, og angrepet kan synes også retta mot USA.
  Den komande massedøden i USA vil bli grusom og øydeleggande.
  Vi lever i sanning i triste tider.

 5. Avatar for Alike Alike says:

  Jeg deler ditt syn og det er mange som mistenker dette. Selv om det kanskje aldri blir bevist er det nok med alle “tilfeldighetene” rundt dette til å sette sammen puslespillet.

 6. Avatar for Johnny Johnny says:

  Felles skjebne, felles trøst.

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Hva som ville vært virkelig rart, ville vært om smitten var løs i USA, men at det var Kina som fikk den første oppblomstringen.
  kina startet

  Så når USA får lide mest, så beviser det at det var et kinesisk biologisk krigføring?
  USA world champ

 8. Avatar for INK INK says:

  Neinei, folkens. Her er fasiten:
  image

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

4 flere kommentarer

Deltakere