Stopp galskapen – åpne Norge nå og gå etter viruset!

0
Illustrasjon: Shutterstock

Av Pål Steigan.

Regjeringa Solberg ba om diktatoriske fullmakter i ett år på grunn av koronaepidemien. Den ville oppkaste seg til en junta hevet over grunnloven. Det gikk heldigvis ikke fullt så ille. Men i stedet for å få en redusert kriselov skulle de ha vært avsatt på stedet. Den stenginga av Norge som de gjennomfører er det største angrepet på arbeidsfolk i Norge i fredstid. Og den gjennomføres av den mest udugelige regjeringa vi har hatt i manns minne.

Massearbeidsløshet og søppelvaluta

Med koronakrisa som påskudd har de skapt en massearbeidsløshet som vi ikke har sett siden 1930-tallet. De har redusert den norske krona til en søppelvaluta og de har lagt opp til en politikk som i løpet av få måneder vil ruinere norske småbedrifter, driver hundretusener ned i fattigdom, dramatisk redusere reallønna og rasere mange viktige næringer, kanskje for alltid.

Det er ennå ikke klart hvor lenge denne stenginga av Norge vil vare. Skulle den vare til over sommeren vil Norge begynne å gå opp i liminga. Skulle tiltakene vare i 18 måneder, slik Camilla Stoltenberg fabler om, så ville det ikke lenger eksistere noe samfunn vi kunne kalle Norge.

Dette gjøres av et regime som stort sett består av folk som aldri har hatt en vanlig jobb, som ikke vet hva en normal arbeidplass eller et normalt arbeidsliv er.

Les: Broilerne som leder Norge

Dette gjøres av et regime som har fortsatt den katastrofale foretaksmodellen til Jens Stoltenberg og redusert tallet på sengeplasser på norske sjukehus til det halve og ødelagt smittevernberedskapen.

Les: Foretaksmodellen motarbeider godt smittevernberedskap

Denne elendigheten tres nedover hodene på et forvirret norsk folk som er skremt av meldingene om massedød i Italia og en kommende katastrofal epidemi.

Folkehelseinstituttet melder 29. mars 2020 at det fram til da var registrert 4102 personer med koronasmitte. FHI har oversikt over 22 dødsfall der koronavirus er oppgitt som årsak. Gjennomsnittsalderen til de døde er 84 år. Er dette grunn god nok til å ødelegge det norske samfunnet?

Er det mye? I Norge dør det hvert år om lag 4.500 mennesker av luftveisinfeksjoner. Det er ca. 375 i måneden.

Epidemien i Italia

I Italia har epidemien herjet lenge, og den har særlig rammet Lombardia i nord. 41.000 av de totalt 97.000 koronapositive er i denne regionen, og omtrent 6000 av de totalt 10.000 døde. Det er mange teorier om hvorfor akkurat Lombardia er rammet så hardt. En opplagt årsak er de mange kontaktene mellom industriregionene Wuhan og Lombardia. Det er også pekt på at Lombardia har mye luftforurensning og smog, noe som kanskje kan spre virus. I det siste er det også kommet opp forskningsbaserte teorier om D-vitaminmangel og forurensning fra dårlige forbrenningsanlegg (dioxin). Noen mener også at tettheten av 5G-anlegg kan ha noe å si. Vi skal ikke ta stilling til dette. Forskning vil avklare mer.

Men det er ingen tvil om at viruset er farlig, ikke minst for gamle folk og folk med nedsatt immunforsvar. Jeg mistet forrige dagen en av mine aller beste venner i Italia. Han fikk diagnosen for et par uker siden. Det er et smertelig tap, ikke bare for familien og vennene, men også for hele det lille lokalsamfunnet Tolfa. Det var som om en av bærebjelkene i byen falt.

Vi befinner oss i regionen Lazio der Roma er hovedbyen. Regionen har omtrent 5,9 millioner innbyggere, altså litt mer enn Norge. Fram til 29. mars 2020 hadde Lazio 2.706 tilfeller og 136 døde. Det er naturligvis en tragedie for alle det gjelder. Men det er ikke på nivå med en nasjonal katastrofe.

Den tidligere statsministeren Matteo Renzi, også kalt il rottamatore («høggern») og il nazareno, fra det sosialdemokratiske partiet har krevd gjenåpning av Italia før landet blir ødelagt. På Facebook skriver han at Italia nå kanskje har 12 millioner smittede og han sier at det «haster å få i gang igjen servicenæringene, turismen og produksjonen».

Corriere della sera skriver:

«Åpne Italia øyeblikkelig: dette er Matteo Renzis forslag. En ide som rystet den politiske verden og som har ført til flere reaksjoner, stort sett kritiske. “Dette viruset vil fortsatt skade oss. Ikke i flere uker, men i måneder og måneder. Vaksinen er ikke der, og hvis det går bra vil vi kunne klemme igjen om et år, hvis det går galt om to … «, argumenterte den tidligere statsministeren i et langt intervju med Avvenire. Derav forslaget: «La oss åpne igjen – sier lederen for Italia Viva -. For vi kan ikke vente på at alt går. For hvis vi holder stengt, vil folk sulte. For det vil bare være en måte: å leve med viruset i to år ». For Renzi «må vi la livet komme tilbake. Og vi må tillate det nå. Italia har vært stengt i tre uker, og det er mennesker som ikke kan klare det lenger. De har ikke mer penger, de har ikke mer å spise.»

I Palermo frykter borgermester Leoluca Orlando at hvis karantenen varer lenge vil vi oppleve «en mafialedet revolt».

Følg rådene fra WHO – ikke steng samfunnet, finn og isoler smittekildene

Regjeringa Solberg har publisert masse stoff om koronaviruset, men ikke noe sted forklarer den hvilke faglige råd den bygger på når den går til så drastiske tiltak som den gjør. Regjeringa har i praksis avskaffet møte- og forsamlingsfriheten og har lammet turismen, servicenæringene og en rekke produksjonsbedrifter. Kulturlivet ligger i koma.

Men hva slags strategi er dette? Hva bygger den på?

Den bygger i hvert fall ikke på rådene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og deres epidemiekspert.

Les: WHO: IKKE steng samfunnet

Bruce Aylward har tittelen assisterende generalsekretær i WHO der han også er seniorrådgiver i saker som dreier seg om epidemier. Han ledet WHOs delegasjon til Kina i forbindelse med kampen mot Covid-19, eller koronaviruset, der. Han har sett epidemier som SARS, MERS, Ebola og Zika-virus, og burde med andre ord kunne regnes som en ekspert.

Aylward sier at lærdommen fra Kina ikke er å stenge hele samfunnet, men å bryte smittekjeden. Susanne Sayers har intervjuet Aylward for pov.international, og han sier:

Test, opspor, isoler og behandl syge. Jeg ved godt, jeg siger det hele tiden, men det er det, der virker, og det er ikke for sent. Smittekæderne skal brydes, og det er måden at gøre det på.

Aylward mener at de drastiske tiltakene der hele samfunn blir stengt ikke bare er skadelig for samfunnet på lang sikt, men at det også er kontraproduktivt når det gjelder å bekjempe viruset:

“Hvad sker der om nogle uger, når befolkningerne og økonomien ikke kan holde til de her foranstaltninger? Så styrter alle ud, og så er der stadig ikke styr på smitten. Vi skal have brudt smittekæderne, og det gøres ved at sætte ind, der hvor smitten er, i stedet for at prøve at sætte ind mod alt muligt usynligt. Fokuser på det, man kan opdage: De syge og deres kontakter.”

Rå klassekamp begrunnet med epidemi

Koronatiltakene har så langt for til at vi har hundretusener av arbeidsløse og at mange småbedrifter bokstavelig talt står ved gravens rand. Hvis denne galskapen får fortsette vil den norske velferdsstaten være knust, alt fagbevegelsen har bygd opp gjennom to generasjoner vil ligge i ruiner og det vil ha skjedd en massiv overføring av verdier fra det store flertallet til det rike mindretallet. Regjeringas tiltak er som å kurere ørebetennelse med slegge og hudkreft med øks.

Dette er rå klassekamp. Hadde regjeringa vært opptatt av smittevern ville den ha skrotet foretaksmodellen og fått opp sengetallet på norske sjukehus dramatisk.

Og sjøl om Norge stenges i noen måneder og folk blir svært utfattige i prosessen, er det ingen garanti for at ikke viruset ikke blusser opp igjen.

Hva er alternativet? Hvis ingen har noe bedre forslag, bør vi gjøre som WHO sier: Ikke stenge samfunnet, men teste, spore opp, isolere og behandle de sjuke.

Hadde det vært noe tak i opposisjonen på Stortinget skulle den ha avsatt Solberg-regimet umiddelbart og tatt tiltak for å redde norsk økonomi og arbeidsliv mens det fortsatt er mulig.


Les også denne artikkelen av Eiliv Lund, dr. med, professor emeritus i epidemiologi, og Tonje Braaten, førsteamanuensis, begge ved Institutt for samfunnsmedisin, UiT:

Koronaepidemien synes ikke å true den norske befolkningens helse


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelFranske miljøskribenter vil ha koronatiltak – «for klima»
Neste artikkelUSAs Northern Command flykter til atomsikre bunkere
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).