Nå kommer digital overvåking i større omfang – fordi virus

6
Illustrasjon: Shutterstock

En virusepidemi var det som skulle til for at myndighetene skulle lansere sine planer om digital overvåking i stort omfang. Forskriften om «digital smittesporing og epidemikontroll» gir norske helsemyndigheter anledning til å ta i bruk helt nye metoder. Dette skriver Aftenposten om forskriften:

«Den ble vedtatt av regjeringen i rekordfart fredag. Uten høring eller offentlig diskusjon ble forskriften kunngjort kl. 16.50 fredag. Den trådte i kraft umiddelbart med virkning til 1. desember 2020.

Den nye appen som ble varslet fredag, vil varsle brukerne og helsemyndighetene om en person er i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset.»

Det hevdes at det skal være frivillig å installere appen, men det krever ikke mye fantasi å tenke seg hvordan den i realiteten vil bli obligatorisk. Det hevdes også at deltakerne skal kunne trekke seg når som helst. Aftenposten skriver videre:

«For å oppdage nye smittede og varsle alle nærkontakter umiddelbart, kobles opplysningene appen samler inn med personopplysninger fra to andre databaser:

1. Meldingssystemet for smittsomme sykdommer MSIS, som registrerer alle som får påvist smitte.

2. Register for digital kontaktinformasjon og reservasjon, hvor det ligger mobiltelefon og e-postadresser til 4,4 millioner innbyggere.»

Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg er entusiastisk: – Det er nybrottsarbeid. Det er innovasjon. Og det er risiko. Men det er helt nødvendig.

Og det var jo akkurat det Edward Snowden advarte om i det intervjuet vi har gjengitt i dag:

Edward Snowden advarer: – Korona gir påskudd for utvidet overvåking av hele befolkningen

Taiwan har vært verdensledende på å bruke slik teknologi. Det har vært effektivt – og det har betydd en detaljovervåing av innbyggernes minste bevegelser. Går batteriet i mobilen din tomt for strøm vil du ha politiet på døra på et øyeblikk, for da tror de at du har prøvd å stikke av fra karantene.

Det sies at veien til helvete er brulagt med gode forsetter, og det passer godt her. Det kan argumenteres for at denne typen sporing av smittebærere og potensielle smittebærere er mye bedre enn å stenge ned et helt samfunn. Og det er det liten tvil om. Men når man først har gjort en slik pakt med djevelen, for å holde oss i terminologien, så har man etablert prinsippet om detaljovervåking og sporing av personer ned til deres minste bevegelser. Hvis man tror at dette vil bli opphevet når epidemien er over, er man nok mer enn gjennomsnittlig naiv.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Vi får kreve at de som har hatt sykdommen slipper, og at antistoff-tester blir tilgjengelige så fort som råd er.

  Det var ingen som brydde seg når “høyreekstreme” skulle overvåkes, og siden det stred mot norsk lov, så gjør man det i forskningsøyemed. Personlig synes jeg det er mye eklere at forskere skal lese e-posten og meldingene dine, for å finne måter man kan bekjempes på, enn at noen fra PST følger med på om det er noen terrorfare. .

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Kan du ikke la selvmedlidenheten ligge innimellom?

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Hvorfor gjør det deg noe å bli overvåket, du som aldri gjør noe ulovlig?

 4. Avatar for veto veto says:

  I de här sammanhangen är “lagarna” i de europeiska “staterna” ungefär lika relevanta som texterna i de gamla nationalsångerna. Har du med dig en GPS så vet Google och NSA-CIA-MI6-Mossad var du är, punkt slut. De “allierade” kan också få veta, on a need-to-know basis.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Slik prater ofte folk som ikke vet hva de snakker om. Er du og Kjell samme person?

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  when we win
  Det handler mest om at man skal få tatt hevn etterpå fra min side.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere