Nå kommer digital overvåking i større omfang – fordi virus

0
Illustrasjon: Shutterstock

En virusepidemi var det som skulle til for at myndighetene skulle lansere sine planer om digital overvåking i stort omfang. Forskriften om «digital smittesporing og epidemikontroll» gir norske helsemyndigheter anledning til å ta i bruk helt nye metoder. Dette skriver Aftenposten om forskriften:

«Den ble vedtatt av regjeringen i rekordfart fredag. Uten høring eller offentlig diskusjon ble forskriften kunngjort kl. 16.50 fredag. Den trådte i kraft umiddelbart med virkning til 1. desember 2020.

Den nye appen som ble varslet fredag, vil varsle brukerne og helsemyndighetene om en person er i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset.»

Det hevdes at det skal være frivillig å installere appen, men det krever ikke mye fantasi å tenke seg hvordan den i realiteten vil bli obligatorisk. Det hevdes også at deltakerne skal kunne trekke seg når som helst. Aftenposten skriver videre:

«For å oppdage nye smittede og varsle alle nærkontakter umiddelbart, kobles opplysningene appen samler inn med personopplysninger fra to andre databaser:

1. Meldingssystemet for smittsomme sykdommer MSIS, som registrerer alle som får påvist smitte.

2. Register for digital kontaktinformasjon og reservasjon, hvor det ligger mobiltelefon og e-postadresser til 4,4 millioner innbyggere.»

Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg er entusiastisk: – Det er nybrottsarbeid. Det er innovasjon. Og det er risiko. Men det er helt nødvendig.

Og det var jo akkurat det Edward Snowden advarte om i det intervjuet vi har gjengitt i dag:

Edward Snowden advarer: – Korona gir påskudd for utvidet overvåking av hele befolkningen

Taiwan har vært verdensledende på å bruke slik teknologi. Det har vært effektivt – og det har betydd en detaljovervåing av innbyggernes minste bevegelser. Går batteriet i mobilen din tomt for strøm vil du ha politiet på døra på et øyeblikk, for da tror de at du har prøvd å stikke av fra karantene.

Det sies at veien til helvete er brulagt med gode forsetter, og det passer godt her. Det kan argumenteres for at denne typen sporing av smittebærere og potensielle smittebærere er mye bedre enn å stenge ned et helt samfunn. Og det er det liten tvil om. Men når man først har gjort en slik pakt med djevelen, for å holde oss i terminologien, så har man etablert prinsippet om detaljovervåking og sporing av personer ned til deres minste bevegelser. Hvis man tror at dette vil bli opphevet når epidemien er over, er man nok mer enn gjennomsnittlig naiv.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelEdward Snowden advarer: – Korona gir påskudd for utvidet overvåking av hele befolkningen
Neste artikkelMediene i koronaens tid
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).