Edward Snowden advarer: – Korona gir påskudd for utvidet overvåking av hele befolkningen

0
Edward Snowden, skjermdump fra intervju

Fra sitt eksil i Russland advarer varsleren Edward Snowden om at regjeringers midlertidige overvåkingstiltak som blir begrunnet med koronakrisa vil bli langvarige.

Av Abrar Al-Heeti, cnet.com.

På mandag advarte Edgar Snowdon mot at de høyteknologiske overvåknings-tiltakene som regjeringene bruker for å bekjempe utbruddet av COVID-19, sykdommen, som kommer av et nylig identifisert kornavirus, kan komme til å vare lenge. Dette ifølge et intervju med Københavns internasjonale dokumentarfilm-festival.

YouTube player

Regjeringen i USA, for eksempel, skal ha vært i samtaler med teknologiselskaper som Facebook og Google for å kunne bruke anomymiserte lokaliserte data fra mobiltelefoner for å kunne hjelpe til å etterspore utbredelsen av COVID-19. 

Mens noen sier at dette tiltaket kan være et svært nyttig redskap for helsemyndigheter for å komme på sporet av viruset, så har andre uttrykt bekymring over at denne informasjonen også blir delt med regjeringen. 

Snowden, som er en tidligere ansatt i National Security Agency, lekket i sin tid dokumenter om USA-regjeringens masseovervåkning. Nå advarer han mot at regjeringer kan utvide den adgangen de får til befolkningens personlige informasjon i en krise, for denne kan senere godt brukes til å overvåke deres bevegelser.

Edward Snowden

Under denne pandemien, for eksempel, kan en regjering si at de er bekymret for befolkningens helse, og kan så sende ut en ordre som gjelder alle som går på helsestudio, for å måle deres puls og hjerterytme, og så forlange å få tilgang til hva slags aktiviteter de ellers driver med, sier Snowdon.

«De vet allerede hva du pleier å søke på på internett», sa Snowdon i intervjuet. «De vet allerede hvor telefonen din beveger seg rundt. Nå kan de altså få vite om hjertevriksomheten din og hva pulsen din er. Hva skjer når de begynner å blande sammen disse kunnskapene og føyer kunstig intelligens til dette?».

I 2013 avslørte Snowdon detaljer om NSAs overvåkningeprogram til journalister. Dette førte til økt bekymring om folks privatliv i den digitale verden.

I USA er han anklaget for spionasje og for tyveri av regjeringens eiendom. Han har bodd i Russland siden 2013.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.


Les om Edward Snowden på steigan.no


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelNoen generelle utviklingstrekk for epidemier
Neste artikkelNå kommer digital overvåking i større omfang – fordi virus