Mediene i koronaens tid

0

«Borgerkrig» og «opprørssoldater»

Av Eva Thomassen.

Selv i krisetider som disse er ikke norske medier interessert i å hente informasjon fra offentlig myndigheter i Syria om koronabekjempelsen . VG, NRK og Klassekampen skriver fra og om Idlib som om Idlib er Syria. Det kan ikke være uttrykk for annet enn at interessen for det syriske folket ikke er til stede. Det bekrefter jo bare det som har vært tilfellet gjennom hele den over 9 år lange krigen. Det syriske folket har bare vært kakepynt. Det er «despoten» og «revolusjonen» og «demokratiforkjempere» som har stått i fokus. Det syriske folket omtales kun som: «Assad dreper egen befolkning».

Soldater fra Den syrisk-arabiske hæren er omtalt som regimelojale militser. Faktum nå er at nærmere 97% av den syriske befolkningen bor i regjeringskontrollerte områder. Damaskus har normalt et innbyggertall på ca. 2 millioner. Nå bor det ca. 8 millioner mennesker der- altså 6 millioner internt fordrevne mennesker som har. Flyktet fra områder som har vært kontrollert av terrorgrupper. Idlib er det siste området i Syria som er kontrollert av terrorgrupper.

NRK:

Skal vi vaske hendene våre? Folk her har ikke kunnet vaske barna sine på en uke

New York Times:

‘Wash Our Hands? Some People Can’t Wash Their Kids for a Week

Klassekampen:

Vi har ingenting å stå opp med mot koronaviruset her, ikke engang nok vann og såpe

Et bilde som inneholder tekst, bok, mann, skilt

Automatisk generert beskrivelse

 NRK:

«Idlib er den siste regionen i Syria som kontrolleres av opprørssoldater som kjemper mot president Bashar al-Assad«

NRK setter tonen når de omtaler terrorgruppene i Idlib som opprørssoldater. Terrorgruppene i idlib står på alle lands terrorlister, også Norges. Bortsett fra Free Syrian Army som er Tyrkias terrorgruppe, Norge er som kjent medlem av NATO.

For å sette dette litt i perspektiv. De norske damene og barna deres i Al-Hol-leiren vil ikke Norge ha hjem fordi de er terrorister etter norsk lov. Så velger altså NRK å omtale de absolutt farligste terroristene i verden som opprørssoldater. Overraskende? Nei.

La oss se hva NRK formidler fra idlib. Reportasjen handler om korona- bekjempelsen. I ingressen viser NRK til en syrisk lege. Hvem er egentlig denne legen. NRK forteller oss at han er Dr. Mustafa Aledo og er nestleder i helseadministrasjonen i Idlib. Er han en objektiv kilde? Hvor troverdig er denne mannen?

Et bilde som inneholder person, mann, holder, stående

Automatisk generert beskrivelse

Men, hva er «helseadministrasjonen» for noe?New York Times som NRK har drevet avskrift fra omtaler “helseadministrasjon» som Idlib Health Directorate, an opposition body. Uvisst hvorfor NRK ikke informerte leserne om at dette er del av «opposisjonen». Hva betyr «opposisjon» i Idlib? Det finnes ingen opposisjon i Idlib- akkurat som det heller ikke finnes noen «opprørssoldater» der.

Idlib Health Directorate er del av Nasjonalkoalisjonens våpen så og si. NYT omtaler idlib som «frigjort». Det er episenteret for «revolusjonen» i Syria. Og, den «revolusjonen» klarer ikke mediene å legge fra seg.

Idlib Health Directorate skal gi legitimitet overfor donorene i Vest. Pengene og det medisinske utstyret er beregnet på terrorgruppene og familien dere i Idlib. De administrerer alle disse «sykehusene» som ikke er sykehus , men del av infrastrukturen terroristene i Idlib er helt avhengig av. Og, det er ikke få «sykehus» terroristene og familiene deres har til rådighet. Norge er med å sponse en rekke av dem, blant annet gjennom NORWAC.

Når New York Times skriver at siden desember 2019 er 84 sykehus ubrukelige i Idlib er det rart at denne nestlederen i Idlib Heath Directorate ikke nevner det. Med andre ord- det er ikke vært mangel på medisinske fasiliteter til bruk for terrorgruppene og familiene deres. Og, alt er smuglet inn I Syria fra Tyrkia. Til sammenlikning er det 83 offisielle sykehus i hele Syria. Så hver gang vi hører sykehus er bombet så er det alt fra en feltseng til noe som kalles sykehus uten adresse, koordinater og med et innhold som ikke bare er medisiner, men også våpen.
En viktig samarbeidspartner til Idlib Health Directorate er White Helmets.

Et bilde som inneholder tegning, skilt

Automatisk generert beskrivelse

I 2019 publiserte Idlib Health Directorate et opprop som var undertegnet av 52 (!) «sykehus» i Idlib. Dette oppropet skulle gjendrive ryktet om at Idlib Health Directorate hadde forbindelser til terrorgruppene i Idlib. At de ikke fungerte som terroristers sykestuer. Bare det i seg selv er ganske oppsiktsvekkende. I tillegg viser det jo også hvor stor den medisinske infrastrukturen er i Idlib.

Hva gjør dere for å hindre smitten i flyktningleirene? Spør NRK

Et bilde som inneholder utendørs, mann, stående, gruppe

Automatisk generert beskrivelse

– Vi forsøker alt vi kan. Vi driver med folkeopplysning. Vi har satt inn sivilforsvaret sier Dr. Aledo. Satt inn sivilforsvaret?. Hvem er sivilforsvaret i Idlib? Det er det White Helmets som er.

Store deler av de 13.5. milliarder skattekronene Norge har gitt i bistand til terrorgruppene i Syria har havnet i Idlib. Det er rart å tenke på at Norge har finansiert flere sykehus og medisinsk utstyr som del av terrorgruppenes infrastruktur samtidig som vi nå her hjemme tilhører «tredje verden» når det gjelder medisinsk beredskap ifm korona- epidemien.

Sanksjonene mot Syria

Syria har bønnfalt USA og EU å oppheve sanksjonene. Det samme har Iran gjort. I stedet for å oppheve sanksjonene har USA plusset på flere.

Det ser ut som EU nå har besluttet at medisinsk og humanitær hjelp kan nå Syria uavhengig av sanksjonene etter gjentatte møter i FN og telefoner til en rekke statsledere og internasjonale humanitære organisasjoner

Et bilde som inneholder skjermbilde

Automatisk generert beskrivelse

Det er jo et paradoks at landet som går til krig over halve kloden under påskudd om å hjelpe folket i landet, ikke vil hjelpe nå når hele verden er lammet.. USA har en partner som heller ikke vil at sanksjonene mot Syria skal opphøre og er det er White Helmets. De som har på vaskeseddelen at de er av «folket og med folket» ,har utstedt en formaning om at verden ikke må oppheve sanksjonene mot Syria. Men, den gamle visa om «Assad dreper egen befolkning» klinger ikke like klokkeklart nå.

Korona-beredskapen i Syria

Vi har ikke lest verken i VG, NRK eller Klassekampen om hvordan Syria bekjemper korona-epidemien. Men, det var nok ikke det som var meningen heller.

Tross sanksjonene har Syria iverksatt en omfattende beredskap for å bekjempe korona-epidemien. Alle grenser er strengt, portforbud mellom kl.18-06. All trafikk er stoppet, gatene desinfisert, skoler universiteter stengt, parker, kafeer, kinoer, er stengt. Det er kun lov å krysse kommunegrenser kun ved helt spesielle ærend . Det er etablert egne sykehus for dem som må i karantene eller isolat. Egne sykehus for de som er syke og trenger spesialisert hjelp.

Brød og mat blir levert rundt av frivillige slik at folk ikke skal stå i kø.

Et bilde som inneholder person, mann, mat, stående

Automatisk generert beskrivelse

 Fly, båter, biler blir desinfiserte. Dette er tiltak myndighetene har implementert over hele Syria bortsett fra i de områdene som kontrolleres av terrorgrupper, som idlib. Gitt generelt amnesti til personer som har begått forbrytelser før 23.3. Det deler ut pakker med munnbind, antibac etc til hele befolkningen.

Stopp kriger

FN ber om øyeblikkelig våpenhvile og stans i alle kriger og konflikter i verden. Kampen nå er mot vår felles fiende:

UNITED NATIONS (AP) — U.N. Secretary-General Antonio Guterres called Monday for an immediate cease-fire in conflicts around the world to tackle the coronavirus pandemic.

The U.N. chief said: “It is time to put armed conflict on lock down and focus together on the true fight of our lives.”

Guterres said people caught in armed conflicts, which are raging around the world, are among the most vulnerable and “are also at the highest risk of suffering devastating losses from COVID-19.”

He told reporters from U.N. headquarters in New York that it’s time to silence guns, stop artillery, end airstrikes and create corridors for life-saving aid.

“End the sickness of war and fight the disease that is ravaging our world,” the secretary-general said.

Samtidig raser kampene i Idlib..

Les også: VG på sponsortur til Idlib i regi av terrorgruppa HTS og Erdogan


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.