Italia, epidemi, panikkspredning og ansvar

0
Illustrasjon: Shutterstock

Patrizia Cecconi intervjuer Leopoldo Salmaso (Italia)

For å oppnå at befolkningen oppfører seg ansvarlig på en informert måte, bør myndighetene tilby konsistens. De har ikke gjort det tidligere, og de gjør det ikke nå. I dette intervjuet med doktor Salmaso, insisterer epidemiologen, som deler sin tid mellom Italia og Afrika og har betydelig erfaring med epidemier og pandemier, på å la tallene tale for seg selv.
Salmaso er spesialist på smittsomme og tropiske sykdommer og folkehelse. Han har jobbet i 30 år ved Institutt for infeksjonssykdommer ved sykehuset i Padova og 5 år i Tanzania, der han har kontrollert epidemier som kolera, tyfoidfeber, viral bløderfeber og polio.
Den offisielle rapporten om influensasesongen 2017-18 konkluderer med at 8,7 millioner mennesker konsulterte sin familielege/barnelege på telefon om et «influensa-lignende syndrom». Mindre enn 1/4 fikk besøk av legen. Ikke mindre enn 18.000 mennesker, for det meste eldre, «døde med influensa som en komplikasjon». Av de 18.000, døde bare 173 på en intensivavdeling.

Intervju

God morgen doktor, velkommen tilbake til Italia … Jeg vet at du ankom fra Østerrike, fordi Tanzania hadde stengt flyforbindelsene til Italia. Hvis du hadde vært noen dager forsinket, ville du ikke en gang ha kommet inn i Østerrike. Vi er nå stemplet som pestofre, og jeg kan ikke selv dra tilbake til Italia, fordi Storbritannia har stengt flyrutene. Selv om de også har viruset, danser de, de omfavner hverandre, hoster i ansiktet ditt. De føler seg immune, men de har stengt en skole som italienere går på! Så, hva synes du om situasjonen som har oppstått i Italia og de mange dødsfallene i forbindelse med Covid-19?

L. Salmaso: Hvert år i Italia er dødsfallene i løpet av den vanlige influensasesongen 20 ganger flere enn de som til nå har dødd med Covid-19. Hvordan har det seg at vi ikke overbelaster intensivavdelingene hvert år? Her er dataene fra Covid-19 i Italia, oppdatert klokka 18:00 den 10. mars 2020: 8514 tilfeller, med 631 døde. Legg merke til at dette utvalget er ekstremt selektivt valgt, fordi testene hovedsakelig er gjort på syke mennesker. Flertallet av eksperter, inkludert Ilaria Capua, mener at asymptomatiske tilfeller er 10 til 100 ganger høyere. Derfor vil dødelighets-raten ikke være 7,4%, men, minst ti ganger lavere.

Kan du fortelle oss mer om den siste influensasesongen i Italia hvor de offisielle dataene er tilgjengelige?

Ja, om influensasesongen 2017-18. Det viser seg at 8,7 millioner mennesker henvendte seg til familielegen/barnelegen på telefon for et «influensalignende syndrom». Mindre enn 1/4 fikk besøk av legen. Ikke færre enn 18.000 mennesker døde «med influensa-komplikasjoner», mest eldre. Av de 18.000, døde bare 173 (1 av 100) på en intensivavdeling, og i alt var det 764 «alvorlige tilfeller med bekreftet influensa hos intensivpasienter». Det vil si at de andre 17.000 menneskene døde hjemme, eller på et sykehjem, eller på en sykehusavdeling, uten bekreftet influensadiagnose. Hvis media hadde startet det nåværende ramaskriket for to år siden, ville ikke mindre enn 75.000 mennesker med influensa ha oversvømt intensivavdelingene, med en hastighet på 750 nye innleggelser hver dag (så langt har vi innlagt 650 på intensivavdelinger i alt). Disse dataene bekrefter at vi fremdeles står overfor en panikkepidemi og at de viktigste sprederne er media.

Vi blir fortalt at vi i Italia har vi den høyeste dødsfrekvensen, og dette fører til at vi blir ansett som «smittebærerne» i Europa, i så stor grad at vi nå er isolert og at mange andre, som meg, ikke kan dra hjem.

De mest pålitelige dataene kommer fra Sør-Korea, som registrerer omtrent 6 promille dødsfall (1/12 av våre). Dette forklares med at Korea har gjort omfattende testing fra begynnelsen (allerede mer enn 200.000) og bekrefter det vi har sagt ovenfor, nemlig at statistikken vår bruker en veldig redusert og selektiv nevner (infiserte mennesker), som falskt forsterker prosentandelen mellom døde og smittede, dvs. dødelighet.

Blant de mange meldingene som kommer på sosiale nettverk, spesielt på Whatsapp, er det virkelig bekymringsfulle appeller fra intensivleger, kan du fortelle oss noe om det?

Vårt offentlige helsevesen plasserte Italia en gang i verdenstoppen, med et misunnelsesverdig forhold mellom kvalitet og pris. Men siden 1992 (loven om privatisering av helsesystemet) er det blitt demontert for å favorisere private spekulasjoner, som ikke har noen interesse av å investere i de dyrere sektorene, for eksempel større operasjoner og intensivavdelinger. La meg si at dette faktum aldri kan gjentas og fordømmes nok.

Vitnesbyrdene og de inderlige appellene fra leger og sykepleiere ved intensivavdelinger, nå under press med alvorlig syke Covid-19 pasienter, kan deles på et menneskelig plan, men er misvisende for forståelsen av denne «epidemien». Det ville være som å bruke vitnesbyrdet fra en sjømann på en Titanic-livbåt for å rekonstruere historien bak forliset … men her har vi bare noen få livbåter: det er verken en Titanic eller et isfjell. Det er ingen epidemi, det er ingen pandemi. Og vi har to beryktede presedenser, bare med to varianter av koronavirus som forårsaket en voldsom sensasjon, for deretter å vise seg å viste seg å være langt mindre dramatiske: SARS fra 2002 (8000 tilfeller i alt) og MERS fra 2012 (800 tilfeller). Merk deg at SARS hadde en dødelighet på 9% og MERS på hele 38%.

Det er også rykter om «nesten» klare vaksiner fra Israel eller USA som kan redde mange liv angrepet av dette viruset, hva tror du?

Så mye støy for en vaksine? I den regulære influensaen fra 2017-18, var den utbredte stammen A/H1N1pdm09 (bedre kjent som H1N1 eller «svineinfluensa»). Den ble inkludert i influensavaksinen som ble gitt til omtrent halvparten av italienere over 65-år, ikke bare det året, men også tidligere år. Denne varianten oppstod i 2009 i USA, som en variant av svineinfluensa. I 2010 forpliktet vårt helsedepartementet seg til å betale 184 millioner euro til [legemiddelselskapet] Novartis for 24 millioner doser vaksine mot «H1N1-svineinfluensa». Men denne mye omtalte «pandemien» var faktisk en ekte medie-svindel: faktisk mindre enn en million italienere ble vaksinert, og 9 millioner doser av vaksinen ble liggende igjen i kjøleskapene til helsemyndighetene.

For å kommentere vaksinen fra Israel (Netanyahu lovet vaksinen en uke før det siste valget) eller USA (også i valgkampen, med borgere som, hvis de bli arbeidsløse og ikke dekkes av forsikring, må betale en betydelig sum for å testes, og for å gjøre ting verre, har de den høyeste frekvensen av falske positive resultater i verden). Kort oppsummert, å kommentere om USA og Israels løfter om vaksiner ville være som å skyte på Røde Kors.

Det siste spørsmålet jeg stiller deg doktor, er hva du synes om tiltakene den italienskene regjeringen fattet for å redusere spredningen.

[..]Basert på alle data vi har gransket her, bør vi konkludere med at situasjonen denne gangen er «alvorlig, men ikke farlig». Jeg sier «alvorlig» i den forstand at tiltakene som er fattet av våre leder gjenspeiler deres iver etter å bevise hvor «alvorlige og ansvarlige» de er, men jeg spør meg selv: mot hvem? Mot EU? Mot NATO? Hvorfor ikke mot våre borgere? Det første kravet for å bli tatt alvorlig, er konsistens, og hver innbygger vet om han har mottatt konsistent informasjon fra myndighetene og «eksperter» i løpet av disse 40 dagene.

Walter Ricciardi, som befinner seg midt i stormen, har gjort underverk både innenriks og på den internasjonale fronten. Og når uværet raser, når seilene allerede er revet i filler og båten er full av vann, kan man bare lense båten og holde kjeft. Vitenskapelig og med min samvittighet tror jeg at jeg lenser båten, i det minste lapper noen seil og (nesten) holder kjeft. Jeg sa nesten holder kjeft: jeg viser solidaritet med kolleger (underbetalte) som jobber stressende skift på sykehus ødelagt av tretti år med nyliberal sabotasje.

Men jeg protesterer også mot «kolleger», ekte eller selvutnevnte, som anonymt sprer terror ved å snakke om «barnebarn som dreper besteforeldrene», eller «skjødesløse mennesker som går tur», eller som fremmer et eller annet produkt som en vidundermedisin (fremfor alt forebyggende), mot «2020-pesten» som angivelig har en  «vanvittig smittsomhet» og en «skremmende» dødelighet. Eller som sier at de har mottatt skriftlig ordre om bare å «bare sette unge på respirator og la de eldre dø» og skaper skyldfølelser hos lytteren.

Jeg gjentar: de som er på frontlinjene i sykehus i dag, er virkelig under press. De må respekteres og støttes, og det må settes inn rimelige tiltak for å redusere sjansene for smitte. Men en stor avis i regionen min, Veneto, melder i dag at vi har 498 senger på intensivavdelinger, hvorav 67 er brukt av pasienter med en vattpinne som ga positivt utslag for Covid-19.

Og tilbake til myndighetene: De truer med 3 måneders fengsel hvis bestemor reiser til en annen by for å passe barnebarna som har blitt uten skole og uten barnevakt (på den annen side kan foreldrene dra til verdens ende, sammen med tusenvis av andre ansatte, hvis det er jobben deres. Kanskje Covid ikke smitter arbeidere?). Har du sett selv bare en antydning om sanksjoner mot de som sprer panikk – vi kan begynne med mainstream media?

 Så du anklager myndighetene for lite konsistens, hvis jeg forstår riktig?

Selvfølgelig er det ingen konsistens! For å oppnå at befolkningen oppfører seg ansvarlig på en informert måte, bør man tilby konsistens. I 40 dager har jeg forklart at sammenlignet med virkelige pandemier, ser den nåværende «stormen» ut som den en viss Truman Burbank opplevde i filmen «The Truman Show». Og jeg ønsker gjerne å ta feil, men jeg ser en ikke ubetydelig forskjell: myndighetene våre er ikke Christof, de sitter ikke i kontrollrommet, men i båten, sammen med Truman, meg, deg og 60 millioner uheldige medborgere. Hvis det er en trøst, så i ser jeg verken politikerne i Brussel eller Trump i kontrollrommet. I kontrollrommet så jeg, allerede i midten av januar, CNN, New York Times, Guardian og alle mainstream media.

Takk for tiden din. Jeg skal nå til London, hvor jeg frem til i går bare klarte å telle 11 munnbind, alle på orientalske ansikter, men mange kule mennesker som nyser og hoster på offentlig transport og på gata, til tross for forsiktighetsreglene som førte til at myndighetene deres isolerte Italia.

London 11. mars 2020

Creative Commons

Denne artikkelen er oversatt til norsk og publisert av Midt i fleisen.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelMarxister og separatister styrker seg i Belgia
Neste artikkelKoronakrisa avslørte EU som usolidarisk og handlingslammet