Marxister og separatister styrker seg i Belgia

0
Fra en av demonstrasjonene til PTB under parolen "Det store raseriet". Skjermdump fra partiets nettsider.

Av Halvor Fjermeros.

En ny måling viser rekordresultat for det revolusjonære arbeiderpartiet PTB som tredje størst i Vallonia. Men den store overraskelsen er at partiet også i det nasjonal-separatistisk dominerte Flandern nærmer seg ti prosent.

Et delt land der Flandern går til høyre og det fransktalende Vallonia til venstre, og der sentrum stadig taper terreng, skriver Brussel-avisa Le Soir.

Det er bare ett prosentpoeng som mangler på at PTB er det nest største partiet i delstaten Vallonia. Med 18,6 prosent oppslutning i siste måling har partiet hevet seg markant fra det meget sterke valgresultatet fra i mai i fjor (14 %). Og til tross for at ytrehøyre-partiet Vlaams Belang beholder sin plass som største parti i Flandern, er det PVDA (PTBs flamske navn) som vekker størst oppsikt med å oppnå 9,3 %. Det er storavisa Le Soir som understreker denne overraskelsen.

Ytterpartiene skor seg i regjeringsløst land

Det er ingen av de største partiene som kan måle seg mot framgangen på fire prosent til PTB siden valget i Vallonia. Det sosialdemokratiske partiet PS og det liberalkonservative MR har begge hatt en mindre tilbakegang siden valget i fjor, mens det grønne Ecolo har holdt seg på valgresultatet på 15 %. I Brussel har de grønne, som ble valgets største parti, gått noe tilbake, mens både PS, MR og PTB/PVDA (12 % i Brussel i valget i fjor) har holdt stillingen.

Bortsett fra PTBs Valonia-framgang, har de største endringene siden valget funnet sted i Flandern der det separatistiske ekstremhøyre Vlaams Belang har gjort et hopp på ni prosentpoeng siden mai i fjor, fra 19% da til 28 nå. Men det store spranget skjedde fram til forrige måling i desember i fjor da partiet fikk over 27 %. Denne gang har de bare konsolidert stillingen og får dermed sammen med det konservative nasjonalistpartiet NV-A 49 prosent av de separatistisk stemmene i delstaten. Det er for øvrig fra NV-A at Flaams Belang har stjålet de fleste stemmene iflg de to siste målingene.

Dette henger sammen med den dype krisa Belgia befinner seg i der ingen av de etablerte partiene klarer å finne en løsning på den regjeringskrisa som oppsto for over et år siden. Tross utskriving av nyvalg i fjor er landet fortsatt uten regjering. Det er ikke første gang Belgia er uten regjering i lange perioder; det innehar verdensrekorden som regjeringsløst land i 541 dager, fra 2011. Dette har skapt et særegent budsjettproblem med ekstremt høye uttellinger på etterlønn til arbeidsløse statsråder. For noen uker siden la PTB fram et forslag i parlamentet der de går inn for å begrense etterlønna til seks måneders varighet etter en regjerings oppløsning. Dette kan ha bidratt til å øke PTBs popularitet. Her er forslaget, gjengitt i Sudinfo.be.

«Sosialisme 2.0 ikke slutten på historia»

Som storavisa Le Soir i Brussel bemerker, er det marxistene i PVDAs framgang til 9,3 % i Flandern som er mest overraskende. Partiet har lenge slitt med å komme over sperregrensa i en delstat som har fått stadig større oppslutning for løsrivelse fra resten av Belgia. Først under valget i fjor fikk PVDA et gjennombrudd med 5,3 prosent, mens gårsdagens måling nærmer seg en dobling i oppslutning på trekvart år.

Før valget i fjor kjørte det sosialdemokratiske PS en kampanje mot PTB i Vallonia som prøvde å spille på en kobling av «kommunister og fascister som to sider av samme sak». Dette har jeg skrevet om tidligere.

Les: Brakvalg for det marxistiske PTB i Belgia

I tillegg har sosialdemokratene prøvd å avskrekke folk fra å stemme PTB fordi partiet har sagt klart fra at de ikke vil gå i regjering sammen med PS og dermed underlegge seg EUs finansielle og budsjettmessige tvangstrøye. PTB har et tydelig revolusjonært marxistisk grunnlag og i programmet som ble vedtatt på kongressen i 2015 lyder målet for partiet slik der det drøftes reformer med utgangspunkt i dagens kapitalisme : «… sosialisme 2.0 er ikke slutten på historie, men bare begynnelsen, på et nytt grunnlag, på et samfunn uten utbytting. Målet for sosialisme 2.0 er et klasseløst samfunn hvor enhver bidrar i henhold til egen evne og som kan etterkomme alles behov. Det er et samfunn som fungerer slik det bør, et ekte kollektivt eller kommunistisk samfunn.»

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Halvor Fjermeros.

Nettsidene til PTB finner du her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelTutto andrà bene – vi står han av!
Neste artikkelItalia, epidemi, panikkspredning og ansvar