Iraks militære forlanger umiddelbar tilbaketrekking av USAs tropper i landet

0
USA nekter fortsatt å trekke sine soldater ut av Irak. Foto: Shutterstock

Det irakiske militæret har krevd en øyeblikkelig tilbaketrekning av alle amerikanske og utenlandske tropper fra landet i samsvar med en parlamentarisk resolusjon som ble vedtatt tidligere i år, og i lys av en serie luftangrep utført av USA mot flere av basene til Folkets Mobiliserings-Enheter (PMU), bedre kjent under det arabiske navnet Hashd al-Sha’abi.

Lørdag 14. mars 2020 ba militæret i Irak alle USA-ledede styrker om å handle i henhold til den parlamentariske resolusjonen og trekke seg ut av Irak.

Som kjent vedtok parlamentet i Irak 5. januar 2020 at USAs militære og alle andre lands styrker skulle trekkes ut av landet. Norge har 70 soldater i Irak. Vedtaket gjelder også dem.

På Forsvarets nettsider heter det:

«Irak har bedt verdenssamfunnet om hjelp til å bekjempe terroristgruppen. Norge har sammen med 60 andre land sagt seg villig til å forhindre at ISIL vokser seg større.

Norske soldater bidrar med å gi råd til og trene opp soldater i Irak slik at disse blir bedre rustet til å bekjempe terroristene.»

Norge hadde altså rett til å ha soldater i Irak. Fra og med 5. januar 2020 har vi det ikke lenger. Nå er de 70 soldatene der ulovlig.

Den amerikanske basen Camp Taji er blitt angrepet med raketter to ganger på ei uke. To amerikanske og en britisk soldat er blitt drept. Fredag 13. mars svarte USA med å angripe depoter som man hevder tilhører Kataeb Hezbollah, en iranskalliert milits. Men ingen fra den organisasjonen ble drept. Det ble derimot minst fem medlemmer av den irakiske sikkerhetsstyrken og en sivil person, skriver al-Jazeera.

Til tross for vedtaket i Iraks parlament 5. januar har USA og deres allierte, inkludert Norge, nektet å bøye seg. De insisterer på retten til å ha tropper i landet, enda noen slik rett ikke lenger foreligger. Tvert om.

Etter å ha fått marsjordre fra parlamentet og regjeringa i Irak, har USA planer om å skape en USA-kontrollert utbryterstat i landet, et sunni-stan med utgangspunkt i Anbar-provinsen. Det er Middle East Eye som melder om dette. Avisa skriver:

«Trengt inn i et hjørne og med raskt fallende innflytelse har USA de siste ukene fremmet en plan for å opprette en autonom sunni-region i det vestlige Irak, sier tjenestemenn fra begge land til Middle East Eye.

De amerikanske forsøkene, sier myndighetene, kommer som svar på sjia-irakiske partiers forsøk på å utvise amerikanske tropper fra landet sitt.

Irak representerer en strategisk landbru mellom Iran og dets allierte i Syria, Libanon og Palestina.

Å etablere en USA-kontrollert sunnidominert buffersone i det vestlige Irak ville frata Iran muligheten til å bruke landruter til Syria og forhindre at det når de østlige breddene av Middelhavet.»

Middle East Eye viser til et forslag som ble lagt fram av Joe Biden i 2007, og som allerede da var svært upopulært i landet. Irakerne ønsker ikke at landet deres skal deles opp etter sekteriske skillelinjer i «bantustans» som er lettere for USA og Israel å kontrollere.

Les: USA ønsker å bryte i stykker Irak og skape en «sunnistat»

USA truer med å nekte Irak adgang til egne oljepenger


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.«Klimakur 2030» – et program for å rasere NorgeDu kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelKorona: Frankrike og Spania stenges også
Neste artikkelTutto andrà bene – vi står han av!