USA ønsker å bryte i stykker Irak og skape en «sunnistat»

0

USA gir seg ikke. Etter å ha fått marsjordre fra parlamentet og regjeringa i Irak, har USA planer om å skape en USA-kontrollert utbryterstat i landet, et sunni-stan med utgangspunkt i Anbar-provinsen. Det er Middle East Eye som melder om dette. Avisa skriver:

«Trengt inn i et hjørne og med raskt fallende innflytelse har USA de siste ukene fremmet en plan for å opprette en autonom sunni-region i det vestlige Irak, sier tjenestemenn fra begge land til Middle East Eye.

De amerikanske forsøkene, sier myndighetene, kommer som svar på sjia-irakiske partiers forsøk på å utvise amerikanske tropper fra landet sitt.

Irak representerer en strategisk landbru mellom Iran og dets allierte i Syria, Libanon og Palestina.

Å etablere en USA-kontrollert sunnidominert buffersone i det vestlige Irak ville frata Iran muligheten til å bruke landruter til Syria og forhindre at det når de østlige breddene av Middelhavet.»

Middle East Eye viser til et forslag som ble lagt fram av Joe Biden i 2007, og som allerede da var svært upopulært i landet. Irakerne ønsker ikke at landet deres skal deles opp etter sekteriske skillelinjer i «bantustans» som er lettere for USA og Israel å kontrollere. MEE skriver videre:

Nå har arbeidet med å utvise amerikanske tropper pustet nytt liv i prosjektet, og opprettelsen av en sunnimuslimsk region er bare ett av alternativene som Washington vurderer for å motvirke det iranske presset,» sa en topp irakisk sjia-tjenestemann, som snakker under forutsetningen om anonymitet.

Irakisk enhet «er ikke lenger en prioritering for USA,» sa sjia-tjenestemannen.

«Hvis amerikanerne kommer til en blindvei når det gjelder tilstedeværelsen av styrkene sine i Irak, vil de arbeide hardt for å gjennomføre dette prosjektet.»

En tidligere amerikansk tjenestemann som var kjent med prosjektet bekreftet at amerikanerne har jobbet med å «ta dette prosjektet ut av skuffen og legge det på bordet».

«Opprettelsen av en sunnimuslimsk region har alltid vært et alternativ for USA. Iranerne kan ikke få lov til å nå Middelhavet eller dra nytte av landbrua som forbinder dem med Hizbollah i Libanon”, sa den tidligere amerikanske tjenestemannen til MEE.

«Prosjektet er amerikansk, ikke sunnimuslimsk. Tilstedeværelsen av de amerikanske styrkene har vært garantisten for sunniene og kurderne, så hvis USA må forlate Irak, så er det å etablere en sunnimuslimsk region i det vestlige Irak planen for å demme opp for Iran og landets innflytelse i Midtøsten,” la han til.

«Vi snakker om å etablere et land, ikke en administrativ region.»

Gammel sionistisk drøm

Dt er ikke Trump eller Biden som har copyright på denne planen. Den ble opprinnelig lansert av Oded Yinon i det ideologiske tidsskriftet til World Zionist Organization. Noam Chomsky har omtalt Yinon-planen i boka Fateful Triangle: The United States, Israel, and the Palestinians som kom i nyversjon i 1999 med forord av Edward W. Said. Chomsky skriver at sjøl om Yinon-planen den gangen ikke var uttrykk for sionistisk mainstream, var det mange nok blant sionistene som støttet den til at den «kunne komme til å bli mainstream i framtida.»

Yinon ville splitte opp de arabiske statene i små etnisk-religiøse enklaver, slik at Israel kunne styrke seg i regionen. For Irak ønsket han en oppdeling i tre regioner: en sjiastat i sør rundt Basra, en sunnistat fra Bagdad og nordover og en kurdisk stat med hovedstad i Mosul.

Dette er en versjon av Yinon-planen som israelske strateger har arbeidet med.

USAs viseutenriksminister med ansvar for Midtøsten, David Schenker, fløy til Erbil dagen etter vedtaket i Iraks parlament for å lansere den ny-gamle planen for kurdiske ledere. Så fløy han til De forente arbabiske emirater for å presentere planen der.

MEE legger fram det kartet USA angivelig jobber etter:

Copyright Middle East Eye

USA og Israel vil ha Saudi-Arabia og Emiratene til å finansiere dette prosjektet.

«Finansieringa er på plass, internasjonalt press er på plass, og den nødvendige militære styrken er på plass for å skape denne regionen,» sa en fremtredende sunnimuslimsk leder som er kjent med samtalene.

USA fornekter seg ikke. Israels ønsker, hvor ekstreme de enn måtte være, går foran alt, og man er villig til å bryte alle prinsipper i det som er av internasjonale avtaler. FN-charteret, Geveve-konvesjonene osv. for å tvinge det igjennom, eventuelt med tap av ytterligere noen hundretusen menneskers liv – eller flere. Og Norge er med.

Norske soldater blir værende på en amerikansk dronebase i Irak, til tross for at myndighetene i landet har bedt de utenlandske styrkene om å forlate landet. Dette skriver Nettavisen. Oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter sier til NTB:

«En ny norsk kontingent, som tilhører Telemark bataljon, er i disse dager i ferd med å pakke og reiser som planlagt til Irak i februar.

– De vil komme på plass i løpet av uke 6 og 7.»

Så Norge skal altså være med i krigen for å dele opp Irak og de norske soldatene kan regne med å møte noen titusen av de unge militsmedlemmene som deltok i millionmarsjen mot USA i Bagdad. Har regjeringa fortalt dem hva de går til?


Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelMillionmarsj mot USA i Bagdad
Neste artikkelUSA vil militarisere Jan Mayen – en provokativ handling
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).