USA ønsker å bryte i stykker Irak og skape en «sunnistat»

6

USA gir seg ikke. Etter å ha fått marsjordre fra parlamentet og regjeringa i Irak, har USA planer om å skape en USA-kontrollert utbryterstat i landet, et sunni-stan med utgangspunkt i Anbar-provinsen. Det er Middle East Eye som melder om dette. Avisa skriver:

«Trengt inn i et hjørne og med raskt fallende innflytelse har USA de siste ukene fremmet en plan for å opprette en autonom sunni-region i det vestlige Irak, sier tjenestemenn fra begge land til Middle East Eye.

De amerikanske forsøkene, sier myndighetene, kommer som svar på sjia-irakiske partiers forsøk på å utvise amerikanske tropper fra landet sitt.

Irak representerer en strategisk landbru mellom Iran og dets allierte i Syria, Libanon og Palestina.

Å etablere en USA-kontrollert sunnidominert buffersone i det vestlige Irak ville frata Iran muligheten til å bruke landruter til Syria og forhindre at det når de østlige breddene av Middelhavet.»

Middle East Eye viser til et forslag som ble lagt fram av Joe Biden i 2007, og som allerede da var svært upopulært i landet. Irakerne ønsker ikke at landet deres skal deles opp etter sekteriske skillelinjer i «bantustans» som er lettere for USA og Israel å kontrollere. MEE skriver videre:

Nå har arbeidet med å utvise amerikanske tropper pustet nytt liv i prosjektet, og opprettelsen av en sunnimuslimsk region er bare ett av alternativene som Washington vurderer for å motvirke det iranske presset,» sa en topp irakisk sjia-tjenestemann, som snakker under forutsetningen om anonymitet.

Irakisk enhet «er ikke lenger en prioritering for USA,» sa sjia-tjenestemannen.

«Hvis amerikanerne kommer til en blindvei når det gjelder tilstedeværelsen av styrkene sine i Irak, vil de arbeide hardt for å gjennomføre dette prosjektet.»

En tidligere amerikansk tjenestemann som var kjent med prosjektet bekreftet at amerikanerne har jobbet med å «ta dette prosjektet ut av skuffen og legge det på bordet».

«Opprettelsen av en sunnimuslimsk region har alltid vært et alternativ for USA. Iranerne kan ikke få lov til å nå Middelhavet eller dra nytte av landbrua som forbinder dem med Hizbollah i Libanon”, sa den tidligere amerikanske tjenestemannen til MEE.

«Prosjektet er amerikansk, ikke sunnimuslimsk. Tilstedeværelsen av de amerikanske styrkene har vært garantisten for sunniene og kurderne, så hvis USA må forlate Irak, så er det å etablere en sunnimuslimsk region i det vestlige Irak planen for å demme opp for Iran og landets innflytelse i Midtøsten,” la han til.

«Vi snakker om å etablere et land, ikke en administrativ region.»

Gammel sionistisk drøm

Dt er ikke Trump eller Biden som har copyright på denne planen. Den ble opprinnelig lansert av Oded Yinon i det ideologiske tidsskriftet til World Zionist Organization. Noam Chomsky har omtalt Yinon-planen i boka Fateful Triangle: The United States, Israel, and the Palestinians som kom i nyversjon i 1999 med forord av Edward W. Said. Chomsky skriver at sjøl om Yinon-planen den gangen ikke var uttrykk for sionistisk mainstream, var det mange nok blant sionistene som støttet den til at den «kunne komme til å bli mainstream i framtida.»

Yinon ville splitte opp de arabiske statene i små etnisk-religiøse enklaver, slik at Israel kunne styrke seg i regionen. For Irak ønsket han en oppdeling i tre regioner: en sjiastat i sør rundt Basra, en sunnistat fra Bagdad og nordover og en kurdisk stat med hovedstad i Mosul.

Dette er en versjon av Yinon-planen som israelske strateger har arbeidet med.

USAs viseutenriksminister med ansvar for Midtøsten, David Schenker, fløy til Erbil dagen etter vedtaket i Iraks parlament for å lansere den ny-gamle planen for kurdiske ledere. Så fløy han til De forente arbabiske emirater for å presentere planen der.

MEE legger fram det kartet USA angivelig jobber etter:

Copyright Middle East Eye

USA og Israel vil ha Saudi-Arabia og Emiratene til å finansiere dette prosjektet.

«Finansieringa er på plass, internasjonalt press er på plass, og den nødvendige militære styrken er på plass for å skape denne regionen,» sa en fremtredende sunnimuslimsk leder som er kjent med samtalene.

USA fornekter seg ikke. Israels ønsker, hvor ekstreme de enn måtte være, går foran alt, og man er villig til å bryte alle prinsipper i det som er av internasjonale avtaler. FN-charteret, Geveve-konvesjonene osv. for å tvinge det igjennom, eventuelt med tap av ytterligere noen hundretusen menneskers liv – eller flere. Og Norge er med.

Norske soldater blir værende på en amerikansk dronebase i Irak, til tross for at myndighetene i landet har bedt de utenlandske styrkene om å forlate landet. Dette skriver Nettavisen. Oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter sier til NTB:

«En ny norsk kontingent, som tilhører Telemark bataljon, er i disse dager i ferd med å pakke og reiser som planlagt til Irak i februar.

– De vil komme på plass i løpet av uke 6 og 7.»

Så Norge skal altså være med i krigen for å dele opp Irak og de norske soldatene kan regne med å møte noen titusen av de unge militsmedlemmene som deltok i millionmarsjen mot USA i Bagdad. Har regjeringa fortalt dem hva de går til?


Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Det høres ut som det ligger an til å bli et blodbad i Irak og i tilstøtende områder.
  Det er uklart hvor grensene i dag går mellom de ulike folkegruppene. Og det vil bli konflikt om tilgangen til naturressurser (bla olje, vann og strøm) som i dag er felles for hele Irak. Hvordan vil Tyrkia og Iran reagere på at Kurdistan opprettes. Hvordan vil Iran reagere på å miste sin landeveis forbindelsen til Syria. Vil også Kuwait gå med i dragsuget. Kan det tenkes at Saudi Arabia vil prøve å grafse til seg noen områder.
  Det kan bli en gjentakelse av oppsplittingen av Jugoslavia, men i en mye mer blodig utgave som også involverer hele Midt-Østen samt stormaktene.

  Når USA først er i gang med å splitte opp land, hvilket land vil bli det neste? Syria er jo en mulig kandidat. Kanskje også Libanon. Mulig at Danmark mister Grønnland og at Norge mister Jan Mayen til USA? Kanskje er det på tide at også selve USA splittes opp?

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg tror de militære vet mer enn gjøkene vi har i regjeringa.

 3. Avatar for Alike Alike says:

  For å få til dette må de fjerne Iran og Tyrkia fra sjakkbrettet. Og det kan de kun få til med mjuk makt. Både Iran og Tyrkia vil gå i mot dette og begge har for tiden militærmakt overlegen det USA og deres allierte har i regionen. Så lenge propapanda, indre uro og det økonomiske presset mot Iran ikke knekker de så går denne planen i vasken.

 4. Avatar for Geirijo Geirijo says:

  Hva er forskjellen på en “sunnistat” og et “IS kalifat”?

  USA kommer farlig nær til å beint frem si at de støtter et IS-kalifat for å splitte opp Irak - på samme vis som IS har hatt som intensjon å gjøre i både Irak og i Syria.

  Hvem andre enn sunni jihadister har de tenkt seg skal styre en slik “sunnistat”? Mange mener at CIA og Pentagon skapte IS. Dette blir nærmest som en innrømmelse av det å regne. Man kan virkelig lure på om USA kjemper mot terror, eller for terror.

  Jeg lurer på når tid USA har tenkt å respektere FN charteret om å ikke blande seg inn i suverene staters indre anliggender? Og når tid skal den norske regjering respektere FN charteret?

 5. Avatar for Alike Alike says:

  Det er velkjent at de skapte IS og fortsetter å støtte de så lenge de gjør som dem sier. Det som er farlig er at IS kan plutselig gå egne veier. Men det er noe usa er villig å risikere. Men som sagt, de er rimelig sjakk matt i Midtøsten, noe iranske angrep viste oss.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

6 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.