Korona: Frankrike og Spania stenges også

2
Illustrasjon: Shutterstock

Ikke noe mer la movida i Spania. Etter å ha nølt lenge har spanske myndigheter bestemt seg for å gjøre som i Italia. Landet stenges. Avisa El Païs skriver:

Det er ikke lenger bare Madrid, men hele Spania som er i karantene for å stoppe koronaviruset. Regjeringen vil begrense innbyggernes bevegelse så mye som mulig. Dekretet for unntakstilstanden fører til at hele landet er formelt lukket. Vedtaket i kraft 15. mars. Mer enn 47 millioner mennesker er under en gigantisk isolasjon i hjemmene sine, og de vil ifølge president Pedro Sánchez bare kunne gå ut for å jobbe og kjøpe mat, medisin eller grunnleggende ting. Regjeringen unnlater å stoppe produksjonen helt. Den skal kunne fortsette i henhold til dekretet. Innbyggere kan reise mellom byer med bil eller med fly for å jobbe.

Gatene i Spania, slik som Gran via i Madrid er folketomme som om alt liv hadde opphørt.

I Frankrike har statsminister Edouard Philippe besluttet å stenge alle barer og restauranter og all handel som ikke er livsnødvendig. Le Monde skriver:

I en høytidelig kunngjøring sa statsminister Edouard Philippe lørdag kveld 14. mars at fra midnatt og «inntil videre» skal alle «steder som som ikke er essensielle for livet i landet» holde stengt. Han oppfordret franskmennene til «mer disiplin» i møte med coronavirus-pandemien.

Restauranter, barer, nattklubber, kinoer forventes å stenge. Handelsirksomheter er også berørt, med unntak av matbutikker, apotek, banker, tobakksbutikker og bensinstasjoner, sa statsministeren.

Kommunevalget, som arrangeres 14. til 22. mars skal likevel gå som planlagt.

Og koronavirus eller ei, lørdag 14. mars 2020 var den 70. lørdagen på rad at de gule vestene demonstrerte over hele Frankrike.

Jean-Luc Mélenchon, som er leder for La France insoumise, det ubøyelige Frankrike, sier i en tale at Emmanuel Macrons verden er død. Han viser til at denne krisa demonstrerer hvor nødvendig det er å ha et offentlig helsevesen, noe som Den europeiske sentralbanken, EU-kommisjonen og regjeringa har motarbeidet hele tida.

Financial Times skriver:

Italy wonders where Europe’s solidarity is as coronavirus strains show Germany blocks exports of medical supplies to Rome and ECB president shakes market confidence

Det interessante er hvor irrelevant EU og EU-kommisjonen har vært i denne krisa. Den oppskrytte europeiske enheten er som forduftet. Det har vært hvert land for seg. Italia har fått mer solidaritet fra Beijing og Havana enn fra Brussel. Dette er en lærdom som vil bite seg fast. Heller ikke EU vil bli det samme igjen etter dette.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. EU-kommisjonen vil altså privatisere helsevesenet, da må også det såkalte Arbeiderpartiet som vil inn i EU, tåle å høre at de ikke lever opp til navnet sitt, for arbeiderklassen vil ikke ha råd til å betale private helseforsikringer blant annet.

  Men har AP endret standpunkt når det gjelder EU? Det bør AP i tilfelle fortelle velgerne om, for Hadja Tajik sier bla dette i Klassekampen:
  “– Staten må eie og drive det som er kritisk for landet, det som handler om sentrale eller sårbare velferdsoppgaver, sier Tajik.
  – Har Ap gått til venstre med disse sakene?
  – Vi har gått tilbake til det vi er, nemlig et tradisjonelt arbeiderparti som er opptatt av rettferdig fordeling, sier Tajik”.

  Javel, da må AP i tilfelle gjøre klart at de nå sier nei til EU, for EUs neo-liberale markedsøkonomi dreier seg ikke om rettferdig fordeling slik som vi forstår det. Det gjør de rike rikere og arbeiderklassen til arbeidende fattige slik det har blitt i de EU landene som har vært medlem i EU lengst, og hvor neo-liberal markedsøkonomi har fått virket i lengst tid.

 2. Avatar for Slangen Slangen says:

  Arbeiderpartiet og Tajik har tapt truverdet. Macronbeundraren Støre forstår ingen seg på, og den tidlegare leiaren i den kriminelle korrupte Davos-gjengen som no er klimatalsmann er berre ufordrageleg.

  Koronaviruset har drept EU ! Det vil berre overleve som eit spøkelse.

  Men spørsmålet no er om Hillary prøver på coronastatskupp i USA med hjelp av media og demonstrasjonar? Det foregår ting der borte no, trur Trump vurderer å sette inn soldatar.

  Forøvrig burde alle ansvarlege for overføring av pengar frå staten til kvitvaskingsorganisasjonen Clinton Foundation bli stilt for retten.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere