Det går mot en halv million arbeidsløse i Norge

0
Illustrasjon: Shutterstock

En sjokkdoktrine på norsk

Av Jan Herdal.

På nettet verserer oversikter som viser at medlemmene av Erna Solbergs regime knapt nok har yrkeserfaring utenfor politikken. De er broilere, som i tillegg skaffer seg immunitet mot de negative konsekvensene av egne vedtak.


Innlegget er hentet fra oljekrisa.no


Er slike politikere i stand til å fatte hva de egentlig har gjort med det norske samfunnet i løpet av et par uker? Neppe. Erna pøste nettopp inn nye 2,2 mrd. kroner i Bill Gates vaksinesatsing CEPI, på toppen av de 1,2 mrd. Norge tidligere har betalt. Best i klassen. Igjen.

Registrert arbeidsledighet har økt til over 10 prosent, det høyeste tallet siden mellomkrigstida. Og det er bare begynnelsen. En av tre NHO-bedrifter sier de står i fare for konkurs. 60 prosent har planer om permitteringer eller oppsigelser. 84 prosent rapporterer lavere etterspørsel eller kanselleringer.

En halv million ledige er innen «rekkevidde». Ingen kan si hvor dette ender, men historisk har høy ledighet det med å bite seg fast. Høy ledighet har høye sosiale kostnader for de som rammes. Men det er selvfølgelig langt mer tv-vennlig panikk i et virus som kan ramme de beste familier.

Finansministerens foreløpige prislapp på tiltakene mot den politisk skapte krisa er 310 mrd. kroner, pluss løpende 10 til 20 mrd. kroner måneden. Han hevder at dette «bare» vil føre til et økt underskudd på fastlandsøkonomien i år på snaut 136 mrd. kroner. Regnestykket er uklart.

Underskuddet som allerede er lagt inn i budsjettet for 2020 er snaut 244 mrd. kroner. Med litt godt mål blir samlet uttak fra oljefondet i år høyst sannsynlig rundt 400 mrd. kroner, om hele regningen skal tas derfra. Det er rekord. Himmelhøyt over tidligere beløp, og hinsides handlingsregelen.

Men, i tillegg vil en vedvarende krise også gi store inntektsbortfall for staten.

Ved høy ledighet tapes store beløp i inntektskatt. Lavere aktivitet gir lavere avgifter, bl.a. mindre moms. Staten tar 60 prosent av hver liter bensin og diesel som selges. Bilsalget super, avgiftene med det. Avinor går mot sitt første underskudd på 17 år. Er over en milliard i tapt omsetning.

På toppen kommer at den norske krona er redusert til Europas søppelvaluta. Målt i euro, dollar, britiske pund eller svenske og danske kroner har vi trolig aldri opplevd en tilsvarende, brutal devaluering av realinntekt på så kort tid.

Den norske kronekursen avhenger fortsatt stort sett av oljeprisen. Opprinnelig kollapset den på grunn av en krangel mellom Russland og Saudi-Arabia. Nå har den økonomiske krisa kommet i tillegg. Det kan ta tid før det snur. Og oljenæringen er som kjent Norges viktigste i kroner og øre.

Like fullt klør politikerne forsatt i fingrene etter å komme i gang med en økonomisk katastrofal Klimakur 2030. Det tar tid å innse de nye realitetene. For oss alle, og ikke minst for dem som bærer hovedansvaret for dem.

Dette er sjokkdoktrinen på norsk. Kursen er satt mot en brutal kollaps av velferdsstaten.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.