Bjørnar Moxnes: – Kriseloven har autoritære trekk

0
Kilde: Stortinget. Skjermdump fra video.

Rødt krever at behandlingen kriseloven utsettes i en uke for å gi tid til en offentlig debatt om de vide fullmaktene Solberg-regjeringen nå ber om. Dette skriver VG. Avisa fortsetter:

– Dette er den raskeste lovbehandlinga noen gang, attpåtil av en lov som gir regjeringen makt til å vedta de regler den vil. Det er uforsvarlig, sier Bjørnar Moxnes (R) til VG.

Solberg-regjeringen skal ha sikret flertall for å kunne iverksette store tiltak uten å gå til Stortinget, ifølge VGs opplysninger. Et forslag til ny kriselov ble fremmet for Kongen i statsråd onsdag. Fredag skal loven diskuteres av partiene før det stemmes over forslaget i Stortinget på lørdag.

Uvanlig rask prosess

Regjeringens kriselov kan bli innført i en mye raskere prosess enn vanlig, dersom partiene blir enige fredag. Da vedtas loven lørdag, før den trolig bekreftes i annen gangs lovbehandling på tirsdag.

Rødts partileder tordner til VG mot det han mener er en kortsluttet demokratisk prosess.

– Denne loven har autoritære trekk. Erna Solberg kan bli Norges mest eneveldige statsleder i fredstid siden 1814, hvis Stortinget vedtar kriseloven hennes, sier Moxnes.

– Vi må ikke la corona ta knekken på våre demokratiske prinsipper og innbyggernes vern mot statens maktutøvelse. Men nå har vi en lov til hastebehandling som gir regjeringen rett til å sette alle gjeldende lover til side det neste halvåret, uten godkjenning av Stortinget, legger han til.

Moxnes peker her på de samme problemene som vi har tatt opp her:

– Erna Solbergs kriselov er demokratisk galskap

Morten Walløe Tvedt, som er førsteamanuensis i jus ved høgskolen i Molde og seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt sier til VG:

«Loven gir helt vide fullmakter til å gjøre hva som helst – det vil si at hvis regjeringen bestemmer seg for for eksempel å internere alle smittede uten legehjelp og låse døren har de hjemmel til det. Jeg sier ikke at regjeringen vil gjøre det, men prinsipielt kan de det.»

Tvedt kaller forslaget «demokratisk galskap».

Jussprofessor Terje Einarsen ved Universitetet i Bergen er ekspert på menneskerettigheter og leder av Den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling, ICJ-Norge. Han advarer kraftig mot regjeringas lovforslag. Til Dagbladet sier han:

– Det har ikke kommet fram noen steder at man har jobbet med en slik lov. Jeg synes det er veldig merkelig at en så vidtrekkende lov hastebehandles uten offentlig debatt. Det virker veldig lite demokratisk, sier Einarsen til Dagbladet.

Hans Petter Graver, som er professor ved institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo kaller kriseloven for galskap. Dette sa han på Dagsnytt 18 etter at lovforslaget ble kjent.

På tross av disse kraftige advarslene og protestene fra juridiske eksperter kjører Erna Solberg gjennom sin kriselov. Men hun hadde ikke kunnet gjøre det uten støtte fra Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre. Når Erna Solberg gjennomfører det som likner et fredelig statskupp og gjør seg til den mest eneveldige stateslederen i fredstid i Norge siden 1814, så gjør hun det på Arbeiderpartiets støtte.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelDigitalisering på kull
Neste artikkelNoen tanker om korona og beredskap