Sjokkrapport avslører: USA har overvåket «hele verden» med krypteringsteknologi

0
Illustrasjon: Shutterstock

Både CIA og NSA har spionert på både allierte og fiender gjennom et Sveits-basert selskap som produserer krypteringsutstyr. Det skriver både Washington Post og det tyske mediet ZDF. Det er IT-avisen som melder dette. De fortsetter:

«CIA og selskapet Crypto AG skal ha samarbeidet helt siden andre verdenskrig, og siden 70-tallet skal selskapet ha vært styrt av CIA, før selskapet ble oppløst i 2017.

Mange av de som jobbet for Crypto AG skal ikke ha hatt kjennskap til hvor tett forholdet til CIA var. Mange skal ha vært helt uvitende om at amerikanske myndigheter spionerte på andre gjennom selskapet.

– Århundrets etterretningskupp

The Washington Post skal ha skaffet seg tilgang til dokumenter som bekrefter informasjonen, men avisen forteller ingenting om hvordan dokumentene er skaffet.

CIA og NSA skal ha kontrollert Crypto AG sammen med etterretningsmyndigheter i Tyskland under den kalde krigen.

«Det var århundrets etterretningskupp. Utenlandske regjeringer betalte gode penger til USA og vest-Tyskland for å få deres mest hemmelige informasjon lest av minst to (og potensielt så mange som fire eller seks) utenlandske land», står det i CIA-dokumentene, ifølge Washington Post.

Disse landene skal ha vært USA, Canada Storbritannia, Australia, New Zealand og Tyskland.

CIA tok fullt eierskap over selskapet

Spionprogrammet skal på 80-tallet ha stått for omtrent 40 prosent av all amerikansk overvåkning av utenlandske myndigheter. For etterretningen i vest-Tyskland skal programmet ha stått for hele 90 prosent av all all informasjon som ble innhentet. Det viser et skjermbilde som er tatt av en oversikt over CIA-historien.

På dette tidspunktet var både tyskerne og amerikanerne eiere av Crypto AG. Men tidlig på 90-tallet skal USA ha kjøpt ut Tyskland og tatt fult eierskap over selskapet. «

Crypto sier de ikke visste

Andreas Linde, styreleder i Crypto AG, sier at han ikke visste om selskapets forbindelser til CIA og BND før han ble konfrontert med detaljene. Linde sier at selskapet nå undersøker all sin teknologi for å luke ut eventuelle svakheter og bakdører. «Vi må ta et brudd med alt dette som har vært knyttet til Crypto,» sa han.

Undersøkes av Kongressen?

I tidsskriftet Forbes resier deres kommentator på cybersikkerhet, Jody Westby krav om at denne saka bør granskes av Kongressen. Hun knytter denne avslrøinga sammen med det som ble avslørt av Edward Snowden om NSAs og de andre etterretningsorganisasjonenes grensesprengende overvåkingssystemer. Hun mener at CIA og NSA har brutt de forutsetningene som er gitt av Kongressen for deres etterretningsvirksomhet og at denne saka derfor bør granskes av Kongressen.

Artikkelen til Washington Post er bak en brannmur, men artikkelen til ZDF er fritt tilgjengelig, riktignok på tysk. Les her.

Så naive og servile som norske politikere er, er det rimelig å anta at for CIA og NSA var det å bryte seg inn i norske sikkerhetssystemer som å stjele sukkertøy fra småunger.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.