Sanders vinner debattene, men vil han bli vippet ut av partiledelsen sin enda en gang?

0
Skjermdump fra den niende TV-debatten til "demokratene".

Det foregår som kjent en nominasjonskampanje i Det demokratiske partiet i USA, og det meste av den kampen foregår på TV. Den niende debatten fant sted i Paris Theater i Las Vegas og hadde seks deltakere. Det var første gang tidligere borgermester i New York, milliardæren Michael Bloomberg, deltok. Han hadde kjøpt seg plass.

Moon of Albama oppsummerer debatten slik:

  • Bloomberg tapte. Han gjorde et generelt dårlig inntrykk. Selv den nyhetstjenesten som bærer hans navn hadde overskriften: Bloomberg Hammered. (Bloomberg fikk bank.)
  • Buttigieg ble igjen avslørt som den sjelløse lettvekteren han er.
  • Biden er svekket, forvirret og prater for mye.
  • Warren vant noen poenger ved å banke Bloomberg. Men det var også det.
  • Klobuchar får poeng for å hate Buttigieg, men er ellers for mekanisk til å få stemmer.
  • Sanders leverte et dyktig forsvar for sine holdninger mot angrep fra alle kanter.
  • Tulsi Gabbard var dessverre ikke invitert.

Dette er til liten glede for partiledelsen i Det demokratiske partiet. De ønsker for alt i verden å hindre Bernie Sanders i å vinne nminasjonskampen. Derfor kan det godt hende at de overlater den endelige beslutninga til de såkalte superdelegatene. Det var den tanken som lakk ut i en overskrift i Washington Post nylig:

«Det er på tide å gi elitene en større makt over valget av president,» skrev avisa, og fikk en storm på sosiale medier mot seg. Artikkelen var skrevet av Julia Azari som er professor i statsvitenskap ved Marquette University. Hun argumenterte for å gi eliten i Det demokratiske partiet makt til å velge presidentkandidaten, i stedet for partiets velgere i primærvalg. At artikkelen hadde redaksjonell støtte i WP er det liten tvil om, særlig etter at redaksjonen skiftet overskrift i et forsøk på å skjule sine spor. Etter leserstormen ble overskriften endret til: «It’s time to switch to preference primaries.» Men innholdet i artikkelen var fortsatt det samme.

Dette kalles snikredigering og regnes som en svært dårlig journalistisk praksis, for å si det forsiktig.

I 2017 innrømte senator Elizabeth Warren at primærvalget i partiet i 2016 var rigget til fordel for Hillary Clinton. Dette kom fram i et intervju med CNN 2. november 2017 der intervjueren Jake Tapper spurte henne om hun var enig i at primærvalget i partiet var rigget til fordel for Clinton. Og da svarte Warren ganske enkelt «Ja!»

Det sterke er at partiledelsen kan komme til å trekke inn Hillary Clinton igjen i tolvte time, bare for å hindre at Sanders blir deres kandidat. Dette kan skje partiet som av helt uforståelige grunner kaller seg «Det demokratiske partiet».

Folk i Sanders-kampanjen har skjønt det Tulsi Gabbard pekte på for et år siden, nemlig at mediene er redskaper for eliten i partiet og at de er ute etter å ta kandidater de ikke liker. Som Max Blumenthal kaller MSNBC for MSDNC (etter DNC, Democratic National Committee, partiledelsen) og skriver på Twiiter at de «behandler Bernie Sanders som en utenlandsk sosialistisk statsleder de ønsker å styrte».

I Norge er det mange som regner seg som sosialister som er tilhengere av Bernie Sanders. Dette er en del av den norske sjuken som kan oppleves på Dagsrevyen nær sagt hver dag, og som går ut på at nordmenn skal heie på politikere i USA som de tror er som dem. Og riktignok er svært mye av politikken til Sanders bedre enn det den rådende eliten i USA står for. Men han er ingen fredsdue. Han ser det blant annet som sin oppgave å mene at Bashar al-Assad i Syria må fjernes. Og han tok avstand fra Donald Trumps beslutning om en rask tilbaketrekning fra Syria (som det ikke ble noe av). Han har, uten å legge fram noe bevis, påstått at «Assad bruker kjemiske våpen mot innbyggerne i Syria». I motsetning til Tulsi Gabbard har ikke Sanders tatt klar avstand fra regimeskiftekriger.

Forrige artikkelEnergipolitikk eller klimapolitikk?
Neste artikkelNår løgnene faller kommer krigsforbrytelsene til syne