Sanders vinner debattene, men vil han bli vippet ut av partiledelsen sin enda en gang?

11
Skjermdump fra den niende TV-debatten til "demokratene".

Det foregår som kjent en nominasjonskampanje i Det demokratiske partiet i USA, og det meste av den kampen foregår på TV. Den niende debatten fant sted i Paris Theater i Las Vegas og hadde seks deltakere. Det var første gang tidligere borgermester i New York, milliardæren Michael Bloomberg, deltok. Han hadde kjøpt seg plass.

Moon of Albama oppsummerer debatten slik:

 • Bloomberg tapte. Han gjorde et generelt dårlig inntrykk. Selv den nyhetstjenesten som bærer hans navn hadde overskriften: Bloomberg Hammered. (Bloomberg fikk bank.)
 • Buttigieg ble igjen avslørt som den sjelløse lettvekteren han er.
 • Biden er svekket, forvirret og prater for mye.
 • Warren vant noen poenger ved å banke Bloomberg. Men det var også det.
 • Klobuchar får poeng for å hate Buttigieg, men er ellers for mekanisk til å få stemmer.
 • Sanders leverte et dyktig forsvar for sine holdninger mot angrep fra alle kanter.
 • Tulsi Gabbard var dessverre ikke invitert.

Dette er til liten glede for partiledelsen i Det demokratiske partiet. De ønsker for alt i verden å hindre Bernie Sanders i å vinne nminasjonskampen. Derfor kan det godt hende at de overlater den endelige beslutninga til de såkalte superdelegatene. Det var den tanken som lakk ut i en overskrift i Washington Post nylig:

«Det er på tide å gi elitene en større makt over valget av president,» skrev avisa, og fikk en storm på sosiale medier mot seg. Artikkelen var skrevet av Julia Azari som er professor i statsvitenskap ved Marquette University. Hun argumenterte for å gi eliten i Det demokratiske partiet makt til å velge presidentkandidaten, i stedet for partiets velgere i primærvalg. At artikkelen hadde redaksjonell støtte i WP er det liten tvil om, særlig etter at redaksjonen skiftet overskrift i et forsøk på å skjule sine spor. Etter leserstormen ble overskriften endret til: «It’s time to switch to preference primaries.» Men innholdet i artikkelen var fortsatt det samme.

Dette kalles snikredigering og regnes som en svært dårlig journalistisk praksis, for å si det forsiktig.

I 2017 innrømte senator Elizabeth Warren at primærvalget i partiet i 2016 var rigget til fordel for Hillary Clinton. Dette kom fram i et intervju med CNN 2. november 2017 der intervjueren Jake Tapper spurte henne om hun var enig i at primærvalget i partiet var rigget til fordel for Clinton. Og da svarte Warren ganske enkelt «Ja!»

Det sterke er at partiledelsen kan komme til å trekke inn Hillary Clinton igjen i tolvte time, bare for å hindre at Sanders blir deres kandidat. Dette kan skje partiet som av helt uforståelige grunner kaller seg «Det demokratiske partiet».

Folk i Sanders-kampanjen har skjønt det Tulsi Gabbard pekte på for et år siden, nemlig at mediene er redskaper for eliten i partiet og at de er ute etter å ta kandidater de ikke liker. Som Max Blumenthal kaller MSNBC for MSDNC (etter DNC, Democratic National Committee, partiledelsen) og skriver på Twiiter at de «behandler Bernie Sanders som en utenlandsk sosialistisk statsleder de ønsker å styrte».

I Norge er det mange som regner seg som sosialister som er tilhengere av Bernie Sanders. Dette er en del av den norske sjuken som kan oppleves på Dagsrevyen nær sagt hver dag, og som går ut på at nordmenn skal heie på politikere i USA som de tror er som dem. Og riktignok er svært mye av politikken til Sanders bedre enn det den rådende eliten i USA står for. Men han er ingen fredsdue. Han ser det blant annet som sin oppgave å mene at Bashar al-Assad i Syria må fjernes. Og han tok avstand fra Donald Trumps beslutning om en rask tilbaketrekning fra Syria (som det ikke ble noe av). Han har, uten å legge fram noe bevis, påstått at «Assad bruker kjemiske våpen mot innbyggerne i Syria». I motsetning til Tulsi Gabbard har ikke Sanders tatt klar avstand fra regimeskiftekriger.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Mari Mari says:

  Jeg likte Sanders. Han boikottet AIPAC men så støttet han Clinton etter at hun og hele det demokratiske parti dolket ham i ryggen. Det er svakhet, ikke styrke! Jeg har heller tro på Gabbart enn på Sanders og håper hun vil åpne øynene på den Amerikanske befolkningen om hva som forgår.

 2. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Jeg er redd for at Soros’ uttalelse om at aksjemarkedet vil bli tatt ned juli/august er seriøst ment. Det ligger i kortene at denne gangen vil et krasj få 2008 til å bli piknic.
  –> Trump taper med god margin

  Coronaviruset - uansett hvem som har ansvar - bidrar til å skape den perfekten stormen. Tusener i Norge vil vandre rundt i gatene uten den daglige medisinen … pga. av tomme hyller på apotek.
  Mye konstruksjon vil stoppe opp av mangel på deler fra Kina.

 3. Også på tv i de fleste land, og på NRK Dagsrevyen og TV2 Nyheter er det hovedsaker. Som alltid når det er valg eller nominasjonskampanjer er det “USA eksperter” invitert til å kommentere, og som alltid dreier det seg aldri om politiske saker. Jeg led meg igjennom TV2s halvtimes innslag om valget med samtaler mellom nyhetsankerne og “USA eksperter”, hvor vi fikk vite at en kandidat hadde gått frem 2% i en stat, en annen 4% i en annen stat, og prosentvis fordeling av tilhengere osv.

  Ikke et ord om politiske saker, som feks om den enorme fattigdommen og hjemløsheten, i et land hvor det er åtte ledige boliger for hver hjemløs, hvor de blir forfulgt og å sove i biler er straffbart, fattigdom kriminalisert, og fattige blir foreslått internert. Kilde: Abby Martin intervjuer Nitya Raman.

  Nesten halvparten av amerikanere har ikke 400$ til uforutsette utgifter, at vannforsyningen er så foreldet med blyrør at befolkninger i flere tusen byer og tettsteder blir blyforgiftet, alt dette mens forsvars-(angreps)budsjettet årelater halvparten av statsbudsjettet, og flere hundre milliarder dollar går rett i lommene på de private eierne av krigsvåpen-industrien hvert år.

  Så har da også New World Order kabalen som vil implementere deres sosialdarwinistiske neo-liberale markedsøkonomi i resten av verden hovedsete i Wall Street, og USAs befolkning er også deres ofre. Deres vestlige MSM som TV2 og NRK er en del av, skal servere glansbilder av USA.

  Konsekvensene av neo-liberal markedsøkonomi skal skjules for samfunnsklassene under øvre middelklasse, spesielt arbeiderklassen og underklassen, så folk ikke skremmes fra EU og velger partier som står for en sterk nasjonalstat for å holde den globale storkapitalen unna.

 4. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Det er samme elendigheten i Israel. 20% lever under fattidomsgrensen, og ungene blir gående uten mat.
  Idag nærmer Wuhan seg sult. Bare 34% av forretningene har penger nok for 1 mnd med karantene, og bare 18% av forretningene har penger nok for 3 mnd med karantene.

  Det er ikke mye hjelp for dem med hjerteproblemer å møte opp på en sykehus i Wuhan. Mer sannsynlig kommer de tilbake som coronasmittet i tillegg til ubehandlet hjerteproblem.

 5. Avatar for magnarhu magnarhu says:

  Ja, de vil prøve å få ham fjernet. Det har de gjort lenge! Ikke alle så grovt som WP. New York times forsøker med snedigere metoder. Hele tiden!

 6. Sanders, hvem i kølsvarte er Sanders??? Trump vinner en ny periode uansett hvor mye Sanders og andre prøver seg. Like sikkert som amen i kjerka…

 7. Sanders er kommunist, og kommunister har en sjølskreven, metafysisk rett til å reorganisere fjerne samfunn; særlig om det finnes folk som kaller seg kommunister der som i tilfellet med kurderne i Syria.

 8. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Bernie WINS the Nevada caucuses and celebrates with ‘future first lady’ Jane: Donald Trump congratulates ‘Crazy’ Sanders for landslide victory that cements his front-runner status and mocks ‘weak’ Democratic opponents who are struggling to catch up

  Og taper er thormothr. med hans totale mangel på bakkekontakt med amerikansk virkelighet. Med en gang folk stoler på NRK som kilde = for dum til å leve.
  I dagens klima med pandemi, de som er for dum til å leve blir de første ofrene.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

3 flere kommentarer

Deltakere