Norge anklager ikke Tyrkia for å bryte folkeretten i Syria, men anser Assad som den legale leder

0
Den italienske TV-journalisten Monica Maggioni i samtale med Bashar al-Assad. Kilde: Sana

En blodig krig raser om den terroristkontrollerte Idlib-regionen i Syria. Norge maner alle parter til å avstå fra vold, men anklager ikke Tyrkia for brudd på folkeretten. Dette skriver ABC Nyheter, som fortsetter:

«– Selv om enkelte områder i Syria er, eller har vært, under militær kontroll av Isil eller andre ikke-statlige væpnede grupper, har vi fra norsk side konsekvent understreket at vi anser Syria som en suveren stat.

Det sier statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter, idet president Bashar al-Assads styrker kjemper ned opprørerne som tviholder på Idlib-provinsen nordvest i Syria.

Nå anerkjenner altså Norge den syriske stat, idet Norges Nato-allierte Tyrkia inn i Syria med store styrker og truer den syriske hæren.

ABC Nyheter har spurt hvem norske myndighetenes mener har retten til å bestyre Idlib, og om Solberg-regjeringen anser den tyrkiske invasjonen inn i disse områdene for å være brudd på folkeretten.

Idlib er den siste opprørskontrollerte regionen i Syria bortsett fra store områder kurdere sammen med USA har tatt kontrollen over.

Og vi spør om Norge betrakter kreftene som i dag styrer Idlib, som legitime.

– Det er de syriske myndighetene som i folkerettslig forstand representerer staten Syria overfor verdenssamfunnet og som har det primære ansvaret for å beskytte sivilbefolkningen, svarer Audun Halvorsen på det.»

Kommentar: En sjølmotsigende politikk

Norge anerkjenner altså Syrias regjering som landets legitime regjering. Etter FN-pakten er da Tyrkias invasjon i landet både en krigsforbrytelse og en forbrytelse mot menneskeheten. Men den vil ikke Norge fordømme. Solbergregimet har heller ingen problemer med at de har brukt minst 13,5 milliarder norske skattekroner for å styrte Syrias legitime regjering. Slike politikere er det vi har i Norge – og opposisjonen er ikke det spor bedre.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelStøre vil ha ny «månelanding» – gigasatsing på hydrogen
Neste artikkelBemanningsbransjen: Arbeiderpartiet stemte ned forslag om innleieforbud