Macron mister støtte i eget parti

0
Det blåses igjen i luren for nye streikeaksjoner mot den franske pensjonsreformen. Her fra en demonstrasjon i Paris i mars i fjor. Foto: Halvor Fjermeros

Av Halvor Fjermeros.

Det går mot ei ny streikeuke mens Frankrikes nasjonalforsamling skal behandle den omstridte pensjonsreformen. Motstanden tærer på presidentens egen partigruppe i parlamentet, mens meningsmålinger bekrefter Macrons fallende støtte før lokalvalget i mars. 

Etter en midlertidig avblåsing av streikene i Frankrike sist i januar, mobiliseres det på ny til kamp mot pensjonsreformen. Allerede mandag har fagforeningene i den franske jernbanen og metro- og busselskapet i Paris annonsert «en død dag» med transportstans. Det er et symbolsk sammenfall med starten på nasjonalforsamlingas behandling av pensjonsreformen som siden 5. desember i fjor har resultert i en nesten sammenhengende streike- og protestbevegelse over hele Frankrike.

Nesten daglig er det igjen demonstrasjoner, som i dag, fredag, med en felles aksjon i Paris mot den kritiske situasjonen innen sykehusene. Denne uka slutter med den ukentlige lørdagsprotesten fra de gule vestene, gilets jaunes.  Mandag blir det altså full transportstans, og torsdag, på den magiske dato 20.02.2020, er det annonsert landsomfattende generalstreik fra en rekke fagforeninger, anført av CGT, FO, Solidaire m.fl. Målet er å presse de folkevalgte til å legge pensjonsreformen til side.

President Emmanuel Macron har derimot ikke til hensikt å gi etter, noe han understrekte i en tale denne uka overfor hele den store gruppa av folkevalgte i presidentpartiet LREM som var invitert til Elysee-palasset for en sosial pep-talk.

Presidentpartiets mannskap deserterer

Presidentens eget parti, eller kanskje heller «parti», La République en Marche (LREM) ble startet bare et halvt år før presidentvalget i 2017. Det seilte under banneret «verken høyre eller venstre» og fikk oppslutning blant mange tidligere medlemmer av både høyrepartiene og det nærmest oppløste sosialdemokratiske PS som Macron sjøl var med i under hans tid som statsråd i president Hollandes regjering. La République en Marche oppnådde reint flertall med 314 representanter under valget til lovgivende forsamling i 2017.

Under kampen om pensjonsreformen har det vist seg misnøye i LREM med manglende kompromissvilje fra regjeringa. Parlamentsmedlemmer har meldt seg ut over tid, og med økende frekvens etter hvert som lokalvalget neste måned nærmer seg. Seinest forrige uke gikk tre nye ut av partiet, slik at 314 har skrumpet til 300 LREM’ere på det franske «tinget». Det nærmer seg faretruende de 289 som representerer det absolutte flertall i parlamentets underhus og som Macron må ha som garanti for å få gjennom sine mest kontroversielle forslag. Det er Financial Times som omtaler denne oppsmuldring i kantene av La République en Marche.

Parlamentsmedlem Frédérique Tuffnell, innvalgt i 2017 fra Charente-Maritime på vestkysten, meldte seg ut av LREM i forrige uke under henvisning til måten pensjonsreformen blir tvunget gjennom på, men også over manglende evne til å ta fatt i klimaspørsmål. Samme begrunnelse brukte Matthieu Orphelin da han som førstemann meldte seg ut av LREM for ett år siden. Han peker på en økende illojalitet og sier til Fil Financial Times at «det var et syndrom blant LREMs folkevalgte at de skulle oppføre seg pent for ikke å lage trøbbel for regjeringa» de første par årene, men at denne dannelsen har forsvunnet for manges del nå.

Svekket popularitet for Macron

En ny meningsmåling i forrige fra Kantar-OnePoint gjort for Figaro Magazine viser en president på fallende popularitetskurs. Med dramatisk lave 24 % i oppslutning blant de spurte, er det et fall på 8 % siden september i fjor, eller med andre ord perioden der kampen om pensjonsreformen har vært på kokepunktet siden 5. desember. med det nærmer Macron seg hans forgjenger Hollandes historisk lave standing midt i perioden. En del av denne misnøyen skyldes trolig all uro og politivold som har kommet stadig mer i fokus for hver nye demonstrasjon der Macrons politistatsmetoder har utfoldet sin brutalitet i en rekke franske byer.

Macron er innstilt på å gjennomføre pensjonsreformen for å framstå som presidenten med handlekraft og evne til å reformere hele det franske velferdssystemet i nyliberalistisk retning. I så måte har nye tall over fallende arbeidsledighet vært en oppmuntring, (https://think.ing.com/articles/france-2019-unemployment-reaches-a-10-year-low/) noe som blant annet settes i sammenheng med Macrons satsing på økt sysselsetting gjennom entreprenørskap.

Venstresida samles om pensjonsalternativ?

Men det er slaget om pensjonsreformen som trolig vil avgjøre presidentens videre skjebne. Her arbeides det intens innen fagforeningene for å få stoppet eller utsatt reformen. Bortsett fra den moderate landsorganisasjonene CFDT, som har gjort hele kampen til et spørsmål om å stoppe heving av aldersgrensa fra 62 til 64 år, og nå har avblåst aksjonene, så fortsetter en rekke faglige sammenslutninger kampen, anført av den militante landsorganisasjonen CGT.

I nasjonalforsamlingen pågår det nå et arbeid for å lage en alternativ pensjonsplan. Det skjer på initiativ fra det franske kommunistpartiets partisekretær Fabien Roussel der formålet er å bygge en brei koalisjon mellom venstresidepartiene og de grønne partienes representanter. Det er en av kommunistpartiets folkevalgte, André Chassaigne, som sier dette i et intervju som er gjengitt i magasinet Jacobin.

Ifølge Chassaigne handler dette akkurat nå bare om å få stoppet pensjonsreformen. Men på lengre sikt er det også ledd i et arbeid med å skape mer stabile allianser i parlamentet ikke minst mellom partigruppene til det sosialdemokratiske Parti Socialiste og La France Insoumise, «Det ukuelige Frankrike», som så langt ikke har utmerket seg med stor samarbeidsvilje.

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Halvor Fjermeros.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelInfluensa i USA: 10.000 dødsfall
Neste artikkelSjokkrapport avslører: USA har overvåket «hele verden» med krypteringsteknologi