Venstre vil rasere norsk natur

6
Venstre og vindkraftlobbyen vil rasere norsk natur og norske bygder. Kilde: Motvind Norge
Terje Alnes

Av Terje Alnes.

To-prosentpartiet Venstre tar kontroll over Klima- og miljødepartementet og varsler sterk satsing på vindkraft. Naturen skal ofres for å nå nasjonale klimamål.

Etter omrokkeringene i Solberg-regjeringen er det klart at minipartiet Venstre får flere statsrådsposter enn det partiet oppnår i prosenter på nasjonale meningsmålinger. Et lite parti får dermed uforholdsmessige stor makt. Dessverre er dette dårlige nyheter for norsk natur. Venstre i posisjon betyr at vindkraftlobbyen rykker inn i regjeringskontorene. Vi kan forvente fullt kjør for å realisere planlagte vindkraftprosjekter.

«Vi må bygge ut så mye vindkraft som vi trenger»

I Bergens Tidende sier nyutnevnt Venstre-statsråd Sveinung Rotevatn at «vi må bygge ut så mye vindkraft som vi trenger». Ingen skal være i tvil om at det betyr mye vindkraft. Målet er i følge Rotevatn å fase ut diesel- og bensinbiler og gjennomføre en omfattende elektrifisering av industrien.

Rotevatn BT 250120
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (faksimile fra Bergens Tidende 25.01.20)

Norges mål er å kutte klimautslippene med 40 % innen 2030. Ingenting tyder på at det er mulig. Solberg-regjeringen og ex Venstre-statsråd Ola Elvestuen har i høyden klart å stabilisere norske klimautslipp de siste to-tre årene. For å nå våre forpliktelser i forhold til Paris-avtalen er regjeringen derfor avhengig av en radikal omlegging av samfunnet … eller å trikse med tall. Det er nettopp det siste som kommer til å skje.

Ekte molbopolitikk: «Elektrifisering av sokkelen»

Svært mye av de nasjonale klimautslippene kommer fra olje- og gassproduksjonen i Nordsjøen. Derfor går de fleste politikerne – og Equinor – inn for å elektrifisere denne produksjonen. Det betyr at olje- og gassfeltene skal drives med ren strøm fra fastlandet, slik at de kan fortsette å pumpe opp olje og gass – tilsynelatende utslippsfritt! Den gassen som i dag forbrennes ved utvinning kan dermed eksporteres til EU, noe som sikrer enda større inntekter til oljeselskapene (og den norske staten).

Dette er dermed ren vinn-vinn for olje- og gasslobbyen – og for politikere som ser seg blinde på nasjonale utslippsmål. Barn vet i dag at klimakrisen er global, og at det er de globale utslippene som må ned. At Norge trikser med sine nasjonale klimamål, ved å eksportere utslipp av olje- og gassvirksomhet til EU, har dermed null betydning for de globale utslippene. Kun 3-4 % av utslippene fra olje- og gassektoren skjer ved utvinning, 96-97 % når den brukes. Norsk «miljø»-olje er derfor like klimafiendtlig i bruk som olje fra Nigeria eller Azerbaijan.

Som andre allerede har slått fast: Elektrifisering av sokkelen er ren molbopolitikk.

Les også: Vi kan ikke ødelegge naturen for å redde miljøet

Vindkraftlobbyen får statssekretæren

Sammen med Rotevatn rykker vindkraftlobbyisten Mathias Fischer inn som statssekretær. Fischer kommer direkte fra en stilling i kommunikasjonsbyrået Try Råd, der han nylig har arbeidet for vindkraftutbyggeren Norsk Vind AS. Dette selskapet er involvert i 14 prosjekter, bl.a. «Hordavind-prosjektet» i Masfjorden, Modalen og Lindås.

Fischer BT 250120
Vindkraftlobbyisten Mathias Fisher er utnevnt til statssekratær (faksimile fra Bergens Tidende 25.01.20).

I sitt PR-arbeid for Norsk Vind bidro Fischer til å produsere en omstridt reklamefilm. I den forbindelse ble en stor «klimaklokke» satt opp i Høg-Jæren vindpark i Rogaland. Klokken teller ned til utgangen av 2030 med teksten «Klokken tikker ned mot 2030. Vi har ingen tid å miste.» Filmen og «klokkestuntet» spiller på klimaangst, for å legitimere raseringen av naturen som vindkraftutbyggingen medfører.

Les også: Vindturbiner: Grønn omstilling eller simpelthen profitt?

Mathias Fisher er en politiker som sjonglerer mellom flere roller. Han har vært vararepresentant på Stortinget for Hordaland. Deretter ble han politisk kommentator i Bergens Tidende og TV2, før han altså tok steget over i kommunikasjonsbransjen. Som nyutnevnt statsråd Rotevatn er han en politisk broiler oppfostret i Unge Venstre, på et politisk tankegods næret og pleiet av tankesmien Civita.

Nyliberalistenes lekegrind

Arven fra det nasjonsbyggende partiet Venstre, som i sin tid sikret nasjonal kontroll over norske naturressurser, er for lengst skrotet. Venstre er det mest  markedsfundamentalistiske partiet i floraen, og det mest EU-vennlige. At Norge blir fullintegrert på det europeiske kraftmarkedet, betyr at vi ikke lenger kontrollerer vår viktigste naturressurs – vannkraften. Denne skal eksporteres som «grønn energi» via kraftkabler.

Nyliberalistene i regjeringen er derfor en stor trussel for norsk industri, som har hatt et konkurransefortrinn ved tilgang til billig, norsk vannkraft i mer enn hundre år. De vil også påføre norske forbrukere en kraftig økning i strømregningen i årene som kommer. Det er nemlig du som skal betale for elektrifiseringen, og for triksingen med det nasjonale klimaregnskapet.
Klima- og miljødepartementet er liberalistenes nye lekegrind.

Kilder:

«Rotevatn: – Vi er nødt til å lykkes i klimapolitikken», Bergens Tidende 25.01.20, «Fisher hjalp vindkraftselskap med omstridt kampanje», Bergens Tidende 25.01.20

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.


Les mer om vindkraft på steigan.no


Hvis du vil støtte den uavhengige og kritiske journalistikken til steigan.no, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Den godeste Rotevatn som gikk ut offentlig og sa at han ville ta alle miler i bruk for å knuse og ødelegge de frie mediene.

  Det er jo mer ekstremt enn det verdens mest totalitære og autoritære diktatorer har sagt opp igjennom årene.

  Det er kun i Norge man kan gå ut og si noe sånt uten at noen knapt reagerer.

  Sieg Heil! Gi meg barna så skal jeg så et frø som aldri slutter å gro - Vladimir Lenin.
  gsdhgjvbhkvhhkkhgkhgkghj

 2. runeulv says:

  no%20blacks

 3. SHO says:

  Frp har nå gitt signaler om at de har snudd og har nå blitt motstandere av NorthConnect kabelen. Ap har sagt at de ønsker en utsettelse av saken til man har fått mer erfaring med de nye kablene som kommer i 2020 og 2021. Senterpartiet og Rødt sier nei til NorthConnect. Disse partiene har tilsammen nok representanter på Stortinget til å kunne stoppe NorthConnect. Men vi kan selvfølgelig frykte omkamper i framtiden.

  Når det ikke blir noe av NorthConnect kabelen, så vil eksportkapasiteten for strøm fra Norge reduseres og det kan igjen redusere antall vindmøller som vil bli bygget. Men selvfølgelig: pga de to nye kablene i 2020-21, elektrifisering av Norge og elektrifisering av sokkelen (inkl behov for mer strøm når trykkfall setter inn i olje/gass-feltene) så er det likevel mulig å kunne bygge mange nye vindmøller i Norge.

 4. Med både FrP og AP i populistmodus fram til neste stortingsvalg i 2021 skal Rotevatn og Fischer slite med å få gjennom nye vindprosjekter. Eventuelle nye saker vil bli påklaget til departementet av lokale krefter hvis NVE sier ja, og resten av prosessen vil bli mer politisert enn vi har vært vant til de seinere åra antar jeg. Men for de konsjonsgitte men ikke bygde vindparkene ser det kanskje mørkere ut…?

 5. AnneBrit says:

  Herr Rotevatn har forlengst vist at han lever opp til navnet.

  La oss håpe det. Hvis de ikke klarer å vri fokuset. Det finnes en hær av presstituerte som er villige til å utføre den jobben.

 6. AnneBrit says:

  Greta viser sin lojalitet, og lar seg avbilde på obligatorisk måte.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere