USA vil militarisere Jan Mayen – en provokativ handling

5
Lossing av C-130J Hercules flyet Frøya fra 335 skvadronen på en tur til Jan Mayen / Kilde: Forsvaret

Forsvarets transportfly klarer ikke å betjene Jan Mayen med forsyninger. Dette skjer blant annet på grunn av Forsvarets oppdrag i Mali. Derfor vil norske myndigheter gir for å tillate bruk av amerikanske militærfly på øya. Dette skriver NRK.

Amerikanske spesialister har vært på Jan Mayen for å tilrettelegge for amerikanske militærfly. En gruppe fra «435th Contigency Response Squadron» har undersøkt landingsforholdene og en gruppe fra «435th Security Forces Squadron» har sett på sikkerheten.

Professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole er svært kritisk til amerikanske militærfly på Jan Mayen.

«Årsaken er at de russiske atomubåtene på Kolahalvøya må passere den norske øya før de kommer ut i det åpne Atlanterhavet.

– Her trekkes Norge inn i en stormaktsrivalisering fordi vi selv ikke klarer å holde orden i eget bo med egne styrker, sier Heier.«

Også seniorforsker Andreas Østhagen ved Fridtjof Nansens Institutt mener amerikansk militært nærvær på Jan Mayen vil virke provoserende på Russland.

«– Hvis man ønsker å unngå provosere Russland, så er dette kanskje ikke det smarteste man gjør, sier Østhagen.«

Jan Mayen ligger isolert ute i Norskehavet 560 km nordøst for Island og 460 km øst for Grønland, og omtrent 1000 km fra både Svalbard og norskekysten mot hhv. nordøst og sydøst. Wikimedia.

Jan Mayen er ei norsk polarøy som ligger på grensa mellom Norskehavet og Grønlandshavet. Jan Mayen ble en del av kongeriket Norge i 1930. Øya omfattes ikke av Svalbardtraktaten. Jan Mayen administreres av Fylkesmannen i Nordland. Forsvaret har ansvar for driften av flyplassen og annen infrastruktur på øya.

I stedet for å prioritere forsvar og kontroll over norske områder har regjeringa sendt norske militærfly til den nye kolonikrigen i Afrika og Forsvaret er da så svekket at de får et påskudd til å la USA militarisere øya.

En sak er at dette vil provosere Russland, men det bringer også Norge langt mer inn i skuddlinja i en eventuell stormaktskonflikt i våre nærområder og det øker militariseringa av hele det nordatlantiske området. NRK har snakket med stortingsrepresentant for Rødt, Bjørnar Moxnes, og skriver:

«Leder av Rødt, Bjørnar Moxnes, mener amerikanske fly på Jan Mayen øker faren for at Norge rammes av en stormaktskonflikt.

Moxnes mener det burde vært en selvfølge at Stortinget i sin helhet hadde blitt orientert – hans inntrykk er at det ikke har skjedd.

– Det er uforsvarlig å la en uforutsigbar stormakt som USA ta over militære oppgaver i Norge som det norske Forsvaret fint kan gjøre selv. Dette gjelder særlig i Nordområdene der dette er dømt til å øke spenningsnivået med Russland, sier Moxnes.»

Det er jo også avslørende, ironisk, tragisk, eller hva man vil, at denne situasjonen er oppstått fordi Norge har lystret ordre og sendt fly som er helt avgjørende for norske områder til å delta i en kolonikrig vi aldri skulle ha vært en del av i første omgang.

Les: Skal vi krige i Mali?

NRK burde også ha intervjuet Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre om dette. Han har jo som kjent gått tungt ut med påstander om at hans parti skal profilere seg som «fredsparti». Det er jo et stivt stykke, siden Støre sjøl er en av de hovedansvarlige for at Norge gikk i spissen for å ødelegge Libya og legge Afrikas mest velfungerende land åpent for jihadister og andre kriminelle. Men det hadde jo vært interessant å vite hva denne nyerklærte fredsvennen mener om at Jan Mayen militariseres av USA. Vil Støre kreve at dette stopp for dette, eller vil han, som alltid, legge seg flat for krav fra Pentagon?


Vår uavhengige og kritiske journalistikk er 100 prosent avhengig av lesernes støtte. Vil du være med?

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Dette minner om Andøya, 16. november 2016 skrev jeg at norsk “nedlegging” av flystasjonen på Andøya var første skritt på å gjøre øya om til amerikansk base. Dette skjedde bare måneder etter at regjeringen sa de ville styrke det norske forsvaret. Sommeren 2018 var følgende realitet:

  • Amerikanerne vil gjøre Andøya til sentral plass for all overvåkning i nord-ormrådene (les: Russland). Det første av fem fly har ankommet.
  • USA vil å utvide basen på Værnes fra 330 til 700 mann, dette er US Marines, topptrente kampsoldater.
  • NATO krever at Norge har 26 jagerfly disponible for NATO på 30 dagers varsel når de er på plass
  • Norge skal betale over 1 milliard kroner for satelitter som gir amerikanske styrker bredbånd og militær kommunikasjon i Norge.
  • USA ønsker oppstillingsplass til 4 kampfly på Rygge flystasjon, de betaler for installasjonene selv og pengene er allerede budsjettert i USA. Det dreier seg trolig om bunkere.

  Den gode nyheten skal være at pris på hus på Andøya har gått i taket pga. “stor etterspørsel” fra amerikanerne, til glede for nordmenn som trodde de skulle tape alt.

  Selvfølgelig, dersom russerne skulle lage tilsvarende baser som Andøya og Jan Mayen på Cuba, ville det blitt verdenskrig.

 2. Avatar for Alike Alike says:

  Sist gang Norge ikke ville provosere Russland var når Jeltsin satt på makta. Før det var det forhandlingene på 70 tallet var det vel, som endte opp med at man fant en syndebukk på vår side for å skremme alle fra å prøve noe lignende igjen.

 3. Uansett om USA bare piper eller fiser høyt vil alt de gjør være feil i Moxnes øyne, og i Steigans også. Det eneste jeg kan slutte meg til her er at vi har latt vårt eget forsvar forfalle, og det skjønner selvsagt USA. Jeg kan også være enig i at vi ikke bør støtte noen operasjoner i Mali og Nord-Afrika, det får EU gjøre sjøl.

  Men når det gjelder Jan Mayen er det norsk område og ingen, heller ikke russerne, har noe med at vi tillater amerikanske fly å lande der. Eller om de får bruke Andøya og Rygge for den del.

 4. Nå må man følge med og ikke sove i timen som noen her foretrekker. Mark Espers siste tale -gjengitt i internasjonal presse- går ut på en total omgruppering av de amerikanske styrkene i verdensmålestokk.
  Dette følger av at USA særskilt under siste halvdel av 2019 utallige ganger gjentok at USAs aktuelle utfordrere og fiender nå er Kina og Russland. Og disse skal det kriges imot.
  Derfor skal de amerikanske styrkene i Latin-Amerika flyttes til Asia rundt Kina. Også styrkene i VestAfrika skal reduseres.
  Det er krigene mot Russland og Kina som har militær strategisk prioritet.
  Det er også årsaken til at USA saboterer NordStream 2 ledningen mellom Russland og Tyskland og er provosert at Tysklands myke relasjoner til Russland.
  USA kan bare ikke godta at Tyskland-Russland oppvarmer til et nytt Rapallo 1922 og på denne saken kan vi vente oss sjokkerende inngrep fra USA. Også Gladio-operasjoner a la 1970årene.
  En tysk-russisk vennskapelighet er overhodet ikke til å godta skal det kriges mot Russland

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.