USA vil militarisere Jan Mayen – en provokativ handling

0
Lossing av C-130J Hercules flyet Frøya fra 335 skvadronen på en tur til Jan Mayen / Kilde: Forsvaret

Forsvarets transportfly klarer ikke å betjene Jan Mayen med forsyninger. Dette skjer blant annet på grunn av Forsvarets oppdrag i Mali. Derfor vil norske myndigheter gir for å tillate bruk av amerikanske militærfly på øya. Dette skriver NRK.

Amerikanske spesialister har vært på Jan Mayen for å tilrettelegge for amerikanske militærfly. En gruppe fra «435th Contigency Response Squadron» har undersøkt landingsforholdene og en gruppe fra «435th Security Forces Squadron» har sett på sikkerheten.

Professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole er svært kritisk til amerikanske militærfly på Jan Mayen.

«Årsaken er at de russiske atomubåtene på Kolahalvøya må passere den norske øya før de kommer ut i det åpne Atlanterhavet.

– Her trekkes Norge inn i en stormaktsrivalisering fordi vi selv ikke klarer å holde orden i eget bo med egne styrker, sier Heier.«

Også seniorforsker Andreas Østhagen ved Fridtjof Nansens Institutt mener amerikansk militært nærvær på Jan Mayen vil virke provoserende på Russland.

«– Hvis man ønsker å unngå provosere Russland, så er dette kanskje ikke det smarteste man gjør, sier Østhagen.«

Jan Mayen ligger isolert ute i Norskehavet 560 km nordøst for Island og 460 km øst for Grønland, og omtrent 1000 km fra både Svalbard og norskekysten mot hhv. nordøst og sydøst. Wikimedia.

Jan Mayen er ei norsk polarøy som ligger på grensa mellom Norskehavet og Grønlandshavet. Jan Mayen ble en del av kongeriket Norge i 1930. Øya omfattes ikke av Svalbardtraktaten. Jan Mayen administreres av Fylkesmannen i Nordland. Forsvaret har ansvar for driften av flyplassen og annen infrastruktur på øya.

I stedet for å prioritere forsvar og kontroll over norske områder har regjeringa sendt norske militærfly til den nye kolonikrigen i Afrika og Forsvaret er da så svekket at de får et påskudd til å la USA militarisere øya.

En sak er at dette vil provosere Russland, men det bringer også Norge langt mer inn i skuddlinja i en eventuell stormaktskonflikt i våre nærområder og det øker militariseringa av hele det nordatlantiske området. NRK har snakket med stortingsrepresentant for Rødt, Bjørnar Moxnes, og skriver:

«Leder av Rødt, Bjørnar Moxnes, mener amerikanske fly på Jan Mayen øker faren for at Norge rammes av en stormaktskonflikt.

Moxnes mener det burde vært en selvfølge at Stortinget i sin helhet hadde blitt orientert – hans inntrykk er at det ikke har skjedd.

– Det er uforsvarlig å la en uforutsigbar stormakt som USA ta over militære oppgaver i Norge som det norske Forsvaret fint kan gjøre selv. Dette gjelder særlig i Nordområdene der dette er dømt til å øke spenningsnivået med Russland, sier Moxnes.»

Det er jo også avslørende, ironisk, tragisk, eller hva man vil, at denne situasjonen er oppstått fordi Norge har lystret ordre og sendt fly som er helt avgjørende for norske områder til å delta i en kolonikrig vi aldri skulle ha vært en del av i første omgang.

Les: Skal vi krige i Mali?

NRK burde også ha intervjuet Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre om dette. Han har jo som kjent gått tungt ut med påstander om at hans parti skal profilere seg som «fredsparti». Det er jo et stivt stykke, siden Støre sjøl er en av de hovedansvarlige for at Norge gikk i spissen for å ødelegge Libya og legge Afrikas mest velfungerende land åpent for jihadister og andre kriminelle. Men det hadde jo vært interessant å vite hva denne nyerklærte fredsvennen mener om at Jan Mayen militariseres av USA. Vil Støre kreve at dette stopp for dette, eller vil han, som alltid, legge seg flat for krav fra Pentagon?


Vår uavhengige og kritiske journalistikk er 100 prosent avhengig av lesernes støtte. Vil du være med?

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.