USA har drept sjefen for Irans elitestyrker – regn med gjengjeldelser

22
Al-Quds-styrken i en parade i Teheran 31. mai 2019 der de bærer portretter av Khamenei og Qasem Soleimani. Shutterstock

Den iranske generalen Qasem Soleimani ble drept i et amerikanske angrep i Irak torsdag 2. januar 2020. Sammen med ham ble Abu Mahdi al-Muhandis, nestkommanderende i Popular Mobilization Units (PMU), drept. Pentagon sier i en uttalelse at angrepet ble utført etter ordre fra president Trump.

Soleimani var en av Irans fremste ledere. Han hadde en enormt høy status i hjemlandet. Det er med rette han som har fått mye av æren for Irans svært framgangsrike rolle i krigen mot imperialismen i Syria.

Et politisk drap på en av Irans fremste militære ledere utført på ordre fra USAs president. Det er svært vanskelig å finne aktuelle sidestykker til dette. Og det kan ikke herske tvil om at Iran kommer til å hevne drapet.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sier i en uttalelse at var en «ekstremt farlig og dum eskalering».

Og som Zarif poengterer her, var Soleimani en svært effektiv leder av kampen mot IS, al-Nusra, al-Qaida og andre terroriststyrker i Syria. Det var da også dette som satte ham på hitlista til USA. De bare manglet et påskudd til å drepe ham. Det mente de at de fikk da folk fra PMU-militsen angrep USAs ambassade i Bagdad 31. desember 2019. Tidligere assisterende forsvarsminister i USA, Lawrence Korb, sier da også til al-Jazeera at «det ikke er noen tvil om « at USA «en stund» har ønsket å drepe Soleimani.

Korb mener at Irans hevn vil være «assymetrisk» for ikke å risikere en opptrapping mot full krig.

Hillary Mann Leverett, en tidligere sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus sier at drapet på Soleimani var «en krigserklæring fra USA» mot Iran. «Vi er inne på en utrolig farlig kurs.» Hun sa også at dette er noe presidenten har gjort uten å samrå seg med Kongressen og uten Kongressens autoritet bak seg, og derfor er det «trolig en ulovlig handling» etter USAs lover.

Rett før han ble drept hadde Soleimani advart USA mot å gå til krig mot Iran:

«Dere kan starte denne krigen, men det vil bli vi som avslutter den.» «Dere kjenner til vår makt i regionen og vår evne til å føre assymetrisk krig. Vi vil handle.»

I en biografisk artikkel om Soleimani skriver al-Jazeera at han var svært populær i Iran, at han sto øverste leder Ayatollah Ali Khamenei nær og at han hadde en svært stor innflytelse innen etterretning, men også innen finans og politikk. Revolusjonsgarden er ikke bare en hærstyrke. Den har egne bedrifter og finansinstitusjoner.

Det er liten tvil om at svært mange i Iran vil kreve hevn etter at USAs president beordret drap på en av deres aller mest populære ledere. Og at det blir en hevn, er det neppe noen tvil om. USA kommer til å bli rammet, men foreløpig er det en godt bevart hemmelighet hvordan hevnen kommer til å skje. I verste fall kan drapet vise seg å være den handlingen som setter i gang en spiral som fører til full krig.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Hendelsesforløpet
  På den siste dagen i 2019 samlet demonstranter seg ved USAs ambassade i Bagdad og gikk til angrep på den. Demonstrasjonen var en reaksjon på USAs bombing av basene til Kataib Hezbollah der minst 25 mennesker ble drept.

  De sivile demonstrantene protesterte mot bombeangrepet med 25 døde. Et tilsvarende bombeangrep mot amerikanere ville ført til krisemøte i FN.

  Så angriper US en delegasjon fra Iran med et halv dusin militære toppledere (hva de gjorde i Irak har vi ikke svar på). Dette angrepet er på nivå med at general Rommel blir likvidert … eller at general Montgomery / general Eisenhower blir likvidert. I krig er det tillatt.
  Men er det krig mellom Iran og USA?
  NÅ ER DET DET.
  Det er fritt fram for Iran å likvidere la oss si CIA-sjef eller Pentagons toppgeneral. Dette følger av reglene for “retaliation”. Det er kanskje mer realistisk at det blir israelske generaler som blir målskive.
  Hvordan russerne reagerer her vil bli et interessant spørsmål. Jeg ville kanskje prioritert at Irak kaster ut restene av amerikansk tilstedværelse i Irak, med en tidsdato for nå de må være ute av landet.
  Vi har en rekke hemmelige amerikanske dronebaser spredt omkring. Også naturlige mål for Iran.

 2. Avatar for Alike Alike says:

  Selv om Soleimani var svært dyktig og viktig, finnes det mange som han i Iran og det er bare snakk om tidsspørsmål før neste slike figur dukker opp.

  USA har samme taktikk som Israel. Alt er lov. Tviler på at Iran forsøker å likviderer ledere som gjengjeldelse. Dette er ikke produktivt. De har ulik etikk i krig og fred. De vil gjøre hva de kan for å presse USA og deres lakeier ut av regionen, som alltid. Dette er hovedprioriteringen for frie land som Iran.

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er også mulig Potatus startet en ny krig i Irak, da Irakerne ikke er videre blide over en slik ydmykelse.
  potatus

 4. Avatar for FMD FMD says:

  USA sin legitimering av angrepene på basene til Kataib Hezbollah var et angrep på den amerikanske basen K1 nær Kirkuk to dager i forveien. Der døde en sivil amerikansk borger, det er stor sannsynlighet for at elementer av IS sto bak angrepet.
  Det hindret ikke USA i å bruke angrepet som påskudd for ytterligere eskalering med Iran, og et stort angrep som tok livet av 25 mennesker. De fleste av disse var irakere, og det igjen førte til protestene og beleiringen av USA sin ambassade i Bagdad.
  Igjen legger USA skylden på Iran, og bruker hendelsen som påskudd til ekstrem eskalering ved å drepe Qassem Soleimani.
  Det er helt tydelig at USA sitt ønske om storkrig med Iran er blitt så sterkt at de har blitt desperate. Hvordan Iran svarer på dette angrepet gjenstår å se, men stenging av Hormuz stredet ved bruk av avanserte Kinesisk-produserte synkeminer er en mulighet.
  Når det gjelder Qassem Soleimani og de andre millitære topplederne sin tilstedeværelse i Irak, så var den avklart med Irakiske myndigheter på lik linje som all Iransk tilstedeværelse i landet er det.
  USA sitt angrep på basene til Kataib Hezbolla var derimot ikke avklart med Irak, og et klart brudd på avtalen som foreligger om amerikansk tilstedeværelse i landet.

 5. Avatar for FMD FMD says:

  Hvem har sagt at riksrett er negativt for Trump? Hele prosessen har vært fullstendig latterlig, og kommer aldri til å få flertall i senatet i etterkant. Israel sitt forhold til USA og at de er pådrivere til krigføring er ingen konspirasjonsteori.

 6. Avatar for madslo madslo says:

  I Dagsnytt 18, fredag 3. januar diskuterte AP-Støre, utenriksminister Søreide m.fl. situasjonen etter drapet, men drap var dei ikkje i stand til å kalle det.
  USA hadde berre “tatt ut” generalen, og dei diskuterte om det var rett eller ikkje å “ta ut” andre lands leiarar.
  Korleis ville tonen vore om Iran hadde “tatt ut” leiaren for dei amerikanske styrkane i Irak?

 7. Avatar for FMD FMD says:

  Trump er presidenten i USA, Israel er totalt avhengig av USA sin støtte både millitært, økonomisk og diplomatisk. Dette alene gjør at Israel selvsagt står bak Trump.
  I tillegg så har Trump gått lengre i støtten av Israel enn noen andre presidenter, blant annet gjennom flytting av ambassaden til Jerusalem og nå drapet på Qassem Soleimani.
  USA på sin side er avhengig av Israel for sin millitære tilstedeværelse i midtøsten, hele deres strategi i midtøsten står og faller på et sterkt Israel.
  Det fremstår som ganske absurd at du i kommentarfeltet prøver å nedtone symbiosen mellom USA og Israel som har vært et faktum i mer enn et halvt århundre. Hva er årsaken til det?

  https://www.youtube.com/watch?v=lUQ_0MubbcM
 8. Avatar for FMD FMD says:

  Ok, du velger å bare svare med bare tull som ikke ligger innenfor rammene av diskusjonen i det hele tatt. Da tar jeg meg den frihet å anse diskusjonen som over, du tapte så sinnsykt mye. Jeg har rett, du tar feil.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

13 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

22 KOMMENTARER

 1. […] Flickor som har varit offer för barnsexhandeln namnger Ghislaine Maxwell som den kvinna som organiserade barnsexhandeln i USA. Märkligt nog har  hon nu lyckats fly från FBI i USA till Israel. Förmodligen har hon fått hjälp av högt uppsatta barnsexköpare i USA och av Israel, kanske i utbyte mot att inleda krigsförbrytelser mot Iran? […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.