Demonstranter angrep USAs ambassade i Irak

0

På den siste dagen i 2019 samlet demonstranter seg ved USAs ambassade i Bagdad og gikk til angrep på den. Demonstrasjonen var en reaksjon på USAs bombing av basene til Kataib Hezbollah der minst 25 mennesker ble drept.

Kort etter vaiet flagget til Kataib Hezbollah over den amerikanske ambassaden. På samme tid angrep ei gruppe demonstranter en av USAs militærposter i den grønne sonen i Bagdad og satte fyr på den.

Som det mer enn antydes i denne twittermeldinga, la ikke Iraks militære styrker to pinner i kors for å hindre demonstrantene i å nå fram til ambassaden.

Denne videoen viser medlemmer av Kataib Hezbollah på innsida av ambassaden.

Iraks president Barham Salih har fordømt USAs angrep på basene til Kata’ib Hezbollah i Irak.

Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi tok sterkt avstand fra angrepet overfor USAs forsvarsminister Mark Esper, skriver den irakiske kanalen Ina.iq. Sjefen for Iraks væpnede styrker, generalmajor Abdul Karim Khalaf, formidlet følgende beskjed fra statsministeren:

«Vi har tidligere gjort det klart at vi avviser enhver ensidig handling fra koalisjonsstyrkene eller andre styrker i Irak, og vi oppfatter det som en krenkelse av Iraks suverenitet og en farlig eskalering som truer sikkerheten i Irak og i regionen.»

I Irak blir det tatt til orde for en enhetsfront mot USA. Det irakiske parlamentet er innkalt for å diskutere angrepet, og det som står på dagsordenen er å sørge for tilbaketrekning av USAs styrker i Irak, skiver Ina.iq.

Men statsminister Mahdi måtte forsikre president Donald Trump på telefon om at Iraks hær vil beskytte USAs ambassade i framtida.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelFinansåret 2019 – et bemerkelsesverdig år
Neste artikkelUSAs strategi og hva krigen om gassrørledningen koster oss
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).