USA har alt etablert seg på Jan Mayen

6
Lossing av C-130J Hercules flyet Frøya fra 335 skvadronen på en tur til Jan Mayen / Innfelt Bjørnar Moxnes fra Rødt

Norge er ikke lenger i stand til å fly inn forsyninger til våre egne folk på Jan Mayen, bl.a. fordi vi har sendt Hercules-fly til Mali. Dermed slippes USA til. Forskere advarer mot at amerikanske fly på Jan Mayen kan øke spenningen med Russland. Men det var visst ikke forsvarsminister Frank Bakke-Jensen bekymret for.

Bjørnar Moxnes fra Rødt tok dette opp på Stortinget.

Amerikanske spesialister har vært på Jan Mayen for å tilrettelegge for amerikanske militærfly. En gruppe fra «435th Contigency Response Squadron» har undersøkt landingsforholdene og en gruppe fra «435th Security Forces Squadron» har sett på sikkerheten.

Professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole er svært kritisk til amerikanske militærfly på Jan Mayen.

Jan Mayen ligger isolert ute i Norskehavet 560 km nordøst for Island og 460 km øst for Grønland, og omtrent 1000 km fra både Svalbard og norskekysten mot hhv. nordøst og sydøst. Wikimedia.

«Årsaken er at de russiske atomubåtene på Kolahalvøya må passere den norske øya før de kommer ut i det åpne Atlanterhavet.

– Her trekkes Norge inn i en stormaktsrivalisering fordi vi selv ikke klarer å holde orden i eget bo med egne styrker, sier Heier.«

Også seniorforsker Andreas Østhagen ved Fridtjof Nansens Institutt mener amerikansk militært nærvær på Jan Mayen vil virke provoserende på Russland.

«– Hvis man ønsker å unngå provosere Russland, så er dette kanskje ikke det smarteste man gjør, sier Østhagen.«

Det er jo også avslørende, ironisk, tragisk, eller hva man vil, at denne situasjonen er oppstått fordi Norge har lystret ordre og sendt fly som er helt avgjørende for norske områder til å delta i en kolonikrig vi aldri skulle ha vært en del av i første omgang.

Les: Skal vi krige i Mali?

NRK burde også ha intervjuet Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre om dette. Han har jo som kjent gått tungt ut med påstander om at hans parti skal profilere seg som «fredsparti». Det er jo et stivt stykke, siden Støre sjøl er en av de hovedansvarlige for at Norge gikk i spissen for å ødelegge Libya og legge Afrikas mest velfungerende land åpent for jihadister og andre kriminelle. Men det hadde jo vært interessant å vite hva denne nyerklærte fredsvennen mener om at Jan Mayen militariseres av USA. Vil Støre kreve at dette stopp for dette, eller vil han, som alltid, legge seg flat for krav fra Pentagon?


Vår uavhengige og kritiske journalistikk er 100 prosent avhengig av lesernes støtte. Vil du være med?

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Kan vi forvente at det vil bli bygd rakettskjold (rakettutskytnings anlegg) på Jan Mayen nå som det ser ut til at rakettskjold på norsk fastland har blitt skrinlagt?

 2. Avatar for Alike Alike says:

  Rakettskjold? Dette er en stor myte. Ingen rakettskjold som NATO land besitter kan ta raketter utviklet etter slutten av 80-tallet.
  Hvis de sier rakettskjold mener de andre ting, som f eks strategiske våpen rettet mot motstandere av NATO og USA. Baser for ubåt/fly osv.

 3. SHO
  Kan vi forvente at det vil bli bygd rakettskjold (rakettutskytnings anlegg) på Jan Mayen nå som det ser ut til at rakettskjold på norsk fastland har blitt skrinlagt?

  Rakettskjold på norsk fastland, når har det vært inne i bildet? Aldri såvidt jeg vet. Amerikanernes interesse på Jan Mayen dreier seg om russiske ubåter antagelig som artikkelen er inne på, ikke (landbaserte) atomraketter. De har allerede de radarene de trenger i Vardø (Globus II/III) og Grønland (Thule-radaren) for å spore innkommende raketter fra øst og nordøst.

 4. Dette var en hederlig opptreden av Moxnes. Men han viser til norske eksperter,greit nok,men her finnes ikke et referat til hva Mark Esper og Mike Pompeo sier de siste månedene. Det tror jeg hadde vært tydeligere.
  Eksempelvis Mark Esper 23 januar:
  USA omgrupperer (re-positioning) alle sine styrker i 2020 med tanke på utfordringene fra Kina og Russland.
  Styrkene i Latin Amerika skal til Asia.
  Styrkene i WestAfrika skal reduseres.
  Det ser faktisk ut som Thierry Meyssan har helt rett når han for en tid siden skrev at USA og Europahæren(Frankrike-Tyskland) har blitt enige om hvem som har ansvaret for de ulike krigszonene.
  Åpenbart er det slik at Europahæren skal stå for krigen i Mali/Sahel og Norge naturligvis på plass. Telemarksbataljonen skal til Irak for USA vil bygge flere baser.
  USA gjør konsekvent det motsatte av hva Trump sier. Ifølge CNN er det nå hele 80 000 US troops i Midtøsten.Stor økning.
  Den Kurdiske Myndigheten i ERBIL kan ikke få nok USA-Nato styrker til regionen og tre baser skal bygges under deres selvstyre:
  En ved byen Suleimani
  En i Halabja som ligger 14 km fra Iran
  En i provinsen Erbil.
  Kurderpolitikerne står på hue for at Nato/Israel/USA skal gjøre Kurdistan til en militærbase rettet mot folkelige protestbevegelser i nabostatene med parolen: USA ut av Midtøsten.
  Det er absolutt ingenting som tyder på at Klassekampen/Rødt/SV har oppdaget dette. Tvert om.
  Bloggene
  breakingdefense.com
  defense.com
  holder deg informert.

 5. «USA - vår viktigste allierte» har gjallet fra Storting, regjering og forsvarssjefer i decenniet. Aldri har de skjønt de er gått til sengs med fienden. De er nå mutert. Er det reelle politiske intellektet en hybris?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

6 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.