USA har alt etablert seg på Jan Mayen

0
Lossing av C-130J Hercules flyet Frøya fra 335 skvadronen på en tur til Jan Mayen / Innfelt Bjørnar Moxnes fra Rødt

Norge er ikke lenger i stand til å fly inn forsyninger til våre egne folk på Jan Mayen, bl.a. fordi vi har sendt Hercules-fly til Mali. Dermed slippes USA til. Forskere advarer mot at amerikanske fly på Jan Mayen kan øke spenningen med Russland. Men det var visst ikke forsvarsminister Frank Bakke-Jensen bekymret for.

Bjørnar Moxnes fra Rødt tok dette opp på Stortinget.

Amerikanske spesialister har vært på Jan Mayen for å tilrettelegge for amerikanske militærfly. En gruppe fra «435th Contigency Response Squadron» har undersøkt landingsforholdene og en gruppe fra «435th Security Forces Squadron» har sett på sikkerheten.

Professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole er svært kritisk til amerikanske militærfly på Jan Mayen.

Jan Mayen ligger isolert ute i Norskehavet 560 km nordøst for Island og 460 km øst for Grønland, og omtrent 1000 km fra både Svalbard og norskekysten mot hhv. nordøst og sydøst. Wikimedia.

«Årsaken er at de russiske atomubåtene på Kolahalvøya må passere den norske øya før de kommer ut i det åpne Atlanterhavet.

– Her trekkes Norge inn i en stormaktsrivalisering fordi vi selv ikke klarer å holde orden i eget bo med egne styrker, sier Heier.«

Også seniorforsker Andreas Østhagen ved Fridtjof Nansens Institutt mener amerikansk militært nærvær på Jan Mayen vil virke provoserende på Russland.

«– Hvis man ønsker å unngå provosere Russland, så er dette kanskje ikke det smarteste man gjør, sier Østhagen.«

Det er jo også avslørende, ironisk, tragisk, eller hva man vil, at denne situasjonen er oppstått fordi Norge har lystret ordre og sendt fly som er helt avgjørende for norske områder til å delta i en kolonikrig vi aldri skulle ha vært en del av i første omgang.

Les: Skal vi krige i Mali?

NRK burde også ha intervjuet Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre om dette. Han har jo som kjent gått tungt ut med påstander om at hans parti skal profilere seg som «fredsparti». Det er jo et stivt stykke, siden Støre sjøl er en av de hovedansvarlige for at Norge gikk i spissen for å ødelegge Libya og legge Afrikas mest velfungerende land åpent for jihadister og andre kriminelle. Men det hadde jo vært interessant å vite hva denne nyerklærte fredsvennen mener om at Jan Mayen militariseres av USA. Vil Støre kreve at dette stopp for dette, eller vil han, som alltid, legge seg flat for krav fra Pentagon?


Vår uavhengige og kritiske journalistikk er 100 prosent avhengig av lesernes støtte. Vil du være med?

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelMacrons opprørspoliti mot streikende brannfolk
Neste artikkelBerlingske: – Arktis kan bli det nye Midtøsten