Berlingske: – Arktis kan bli det nye Midtøsten

0
Nordlys over Lofoten. Shutterstocl

Den danske avisa Berlingske skriver:

«Donald Trumps ønske om at købe Grønland var første tegn: «Arktis kan blive et nyt Mellemøsten» Arktisk konference i Norge åbenbarer forskellene mellem politik og virkelighed. Det arktiske område er ikke længere et fredeligt område, men et opmarchområde for fremtidige konflikter. Og det ignorerer politikerne, påpeger forsker.»

Frankrike ser også på Arktis med sultne blikk. I et strategidokument fra den franske regjeringa heter det. «Arktis tilhører ingen!» Strategien er signert Frankrikes forsvarsminister, Florence Parly, og hun siterer i innledninga til dokumentet France and the new strategic challenges in the Arctic landets tidligere statsminister Michel Rocard, som en gang sa: «Arktis? Det er det nye Midtøsten!»

Frankrike deltar allerede i militariseringa av Arktis.

Donald Trump skapte store bekymringer både i København og i Nuuk da han sa rett ut ay han gjerne ville kjøpe Grønland. Noen lo av den amerikanske presidenten, men latteren satt fast i halsen da dansker og grønlendere skjønte at det ikke var en spøk.

Les: Donald Trump har lyst på å kjøpe Grønland

Kristian Mouritzen, som er sikkerhetspolitisk korrespondent i Berlingske skriver:

«Den amerikanske præsident, Donald Trumps pludselige kærlighed til Grønland er langt fra overstået. Strategien for at erhverve landet er blot ændret.

Købet er lagt på is. Nu vil amerikanerne udvide tilstedeværelsen i Grønland for at få direkte kontakt med grønlænderne uden om Danmark for gradvist at få indflydelse på den gigantiske ø. Det er en beslutning, der vækker uro i Danmark, fordi en nær allierede i så åbenlys en grad modarbejder dansk suverænitet. Intet mindre.»

Les: Trump mener alvor. Han ønsker å kjøpe Grønland.

Det har nå også gått opp for danske at Trump faktisk ønsker å ta over Grønland. Men han behøver ikke å dra til København med en sjekk. Han kan nøye seg med å kjøpe grønlenderne, eller i hvert fall mange nok av dem.

Den danske forsvarskonsulenten Ulrik Tarp Jensen har sett på hvordan USA kunne gå fram for å realisere en slik strategi. Hans konklusjoner har vi presentert i artikkelen:

USAs taktikk for å ta kontroll over Grønland

Og det er dette København frykter er i ferd med å skje.

Jan Mayen

Forsvarets transportfly klarer ikke å betjene Jan Mayen med forsyninger. Dette skjer blant annet på grunn av Forsvarets oppdrag i Mali. Derfor vil norske myndigheter gir for å tillate bruk av amerikanske militærfly på øya. Dette skriver NRK.

Amerikanske spesialister har vært på Jan Mayen for å tilrettelegge for amerikanske militærfly. En gruppe fra «435th Contigency Response Squadron» har undersøkt landingsforholdene og en gruppe fra «435th Security Forces Squadron» har sett på sikkerheten.

Dette skrev vi om her.

Norges deltakeles i kolonikrigen i Afrika brukes altså som begrunnelse for å la USA ta over driften av Jan Mayen. Og la det ikke være noen tvil. La oss ikke leke med ord. Det øyeblikket USA Air Force har etablert seg på Jan Mayen, så har USA tatt kontroll over øya. Da eier de den. Vil de nekte Norge adgang, så gjør de det. Vil de nekte andre land adgang, så gjør de det. Vil de bygge ut flystripa til å fungere bedre i en arktisk militærstrategi, så gjør de det. Norge er i ferd med å gi fra seg suvereniteten over Jan Mayen. Det skjer NÅ! Og det skjer på et så latterlig grunnlag som at det mangler et herkules-fly eller to.

Kamp om rike ressurser

Arktis har olje, gass, potensielt enormt rike mineralforekomster på havbunnen, sjeldne jordarter – og Arktis gir kortere transportruter til Østen. Her blir det et rasende kappløp, og de militære styrkene som skal støtte opp om dette kappløpet rykkes allerede fram i stillling. Norge har latt seg voldta av USA i dette spillet. Russland, Kina og EU er naturligvis også med i denne kampen.

Solbergregimet har gitt USA baser på norsk fastland. Nå er de i ferd med å gi bort Jan Mayen og de har dermed også plassert Norge i trådsiktet for en kommende stormaktskonflikt i Arktis. Hva skal man gjøre med ei slik regjering?

Problemet er naturligvis at den såkalte opposisjonen med det nye «fredspartiet» Ap i spissen ville ha gjort nøyaktig det samme.


Vår uavhengige og kritiske journalistikk er 100 prosent avhengig av lesernes støtte. Vil du være med?

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelUSA har alt etablert seg på Jan Mayen
Neste artikkelSlovenia sier NEI til 5G foreløpig
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).