Protester og sorg i Iran etter at myndighetene innrømte ansvaret for flykatastrofen

6
Vrakrester etter det ukrainske flyet som ble skutt ned ved en feil over Teheran. Foto: IRNA

Sjefen for flydivisjonen til de iranske revolusjonsgarden general Amir Ali Hajizadeh sier at han «skulle ønske han kunne dø» da han ble informert om at det var iransk antiluftskyts som hadde rammet det ukrainske flyet rett etter avgrang fra Teheran.

Hajizadeh sa at Irans forsvarssystemer var satt i høyeste beredskap i forbindelse med den spente situasjonen mellom Iran og USA etter at general Qassem Soleimani og ni andre iranske og irakiske ledere ble myrdet. De som bemannet luftvernet rundt Teheran hadde misforstått signalene fra det ukrainske flyet og de trodde det var et innkommende kryssermissil. Operatøren hadde ifølge Hajizadeh prøvd å få tak i sin kommanderende offiser, men da han mislyktes hadde han sjøl tatt den katastrofale avgjørelsen.

General Hajizadeh sa at han ble klar over den skjebnesvangre feilen samme dag som flyet ble sprengt, men at hans rapport hadde tatt tid gjennom systemet på grunn av fastlagte prosedyrer. «Det var aldri hensikten å dekker over den feilen vi gjorde, og vår divisjon tar det fulle ansvaret for det som skjedde,» sier han. Det er iverksatt kriminaletterforskning mot de ansvarlige for nedskytinga, og de vil bli stilt for retten, sies det fra regjeringshold i Teheran.

Irans president Hassan Rouhani har snakket med Canadas statsminister Justin Trudeau og de ble enige om å samarbeide om en fullstendig kartlegging av hva som skjedde og hvorfor. Han har også snakket med president Volodymyr Zelenskij i Ukraina og blitt enig med ham om det videre arbeidet med å utrede alt som har med flykatastrofen å gjøre.

I Teheran har grupper av demonstranter krevd at Irans øverste leder skal gå av på grunn av flykatastrofen. 176 mennesker ble drept og av dem var det store flertallet iranere. På Twitter spurte mange om hvorfor flyet i det hele tatt hadde fått lov til å ta av, så spent som situasjonen var. Al-Jazeeras Dorsa Jabbari sier fra Teheran at folk er i sjokk og mange er rasende og krever de ansvarlige straffet.

Al-Jazeera minner om episoden i 1988 da et marinefartøy fra USA skjøt ned et iransk passasjerfly og drepte 290 mennesker. Iran Air Flight 655 ble skutt ned av et missil fra USS Vincennes, og iranske myndigheter hevdet at det var med vilje, mens USA hevdet at det var en menneskelig feil.

George H. W. Bush, som da var visepresident i USA, sa i sin kommentar til nedskytinga den gangen:

«I will never apologize for the United States – I don’t care what the facts are… I’m not an apologize-for-America kind of guy.»

På tross av at de hadde skutt ned Iran Air 655 i det de sa var en feil, ble mannskapet gitt medaljer og kapteinen fikk ordenen Legion of Merit for sine «fremragende bedrifter».

Først i 1996 ble Iran og USA enige om en tekst der USA erkjente at det var «en forferdelig menneskelig feil» og uttrykte «dype beklagelser for tapet av menneskeliv». USA tok ikke på seg noe juridisk ansvar, men godtok å betale kompensasjon til de etterlatte.

For Irans vedkommende er det sannsynlig at landet tar det juridiske ansvaret og at de etterlatte vil få økonomisk kompensasjon, sjøl om det jo er en mager trøst. De ansvarlige for nedskytinga i Iran kan ikke regne med verken medaljer eller ordener.

Steigan.no har ingen statlig støtte eller rike onkler. Vårt journalistikk er 100 prosent finansiert av leserne.Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Mari Mari says:

  Litt av en forskjell på etterforskingen av denne nedskytingen og hemmelighetskremmeriet med MH17 hvor alle skulle holdes utenom.

 2. Dessverre vil nok dette bli utnyttet for alt det er verdt for å diskreditere Iran. I propagandakrigen som USA driver mot Iran med vestlig presse og media, gir dette mange avislesere inntrykket av at Iran er lett på avtrekkeren. Men det er USA som har stresset Iran med mordet på Soleimani med følge, og krigsretorikk før og etter. Nedskytningen hadde ikke skjedd uten USAs krigstrusler. Med forsvarstyrker i helspenn skjer tragiske menneskelige feil som dette, ingen unnskyldning men en grunn.

  Allerede nå ser vi at vestlig presse og media utnytter situasjonen. Norsk MSM da først og fremst TV2 med sin utenrikskorrespondent som forteller på TV2 nyhetene om arrestasjoner og fengsling av opposisjonelle i Iran, noe som er irrelevant i sakens anledning. Hensikten er at Iran mister eventuell sympati fra vestlige, og USAs påstander om at Iran utvikler atomvåpen får mer troverdighet.

  Men de som interesserer seg for geopolitikk i regionen, forstår at det er Irans oljereserver på over 150 milliarder fat med tilhørende gassreserver, og ikke minst mineraler som USAs selskaper vil ha eierskap og kontroll over:
  “Iran has over 220 million tonnes of proven zinc and lead ore reserves. With approximately 11 million tonnes of zinc metal constituent and 5 million tonnes of lead metal constituent, Iran has just below 5% of the world’s metal constituent reserves”.
  “Iran was estimated to hold the world’s 2d largest feldspar reserves, the 5th largest barite reserves, the 6th largest gypsum reserves, the 8th largest fluorspar reserves, and the 10th largest iron ore reserves”. Kilde: Wikipedia.

  Det er dette, og kontrollen over Hormuz stredet som vil bli USAs bytte, hvis de klarer å styrte Irans regjering og innsette et USA-vennlig regime. Amerikanske selskaper får også et utvidet marked med 77 millioner mennesker. Og ikke minst Israel, som er USAs oppdraggiver i Midt-Østen, får svekket og stykket opp landene rundt for et Stor-Israel.

 3. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  USA er selvforsynt idag. Jeg hørte at USA har et gigantisk funn i Alaska som bare ligger der Problemet er at for mye olje vil føre til å oljeprisene faller. Olje må ikke falle i pris. Der er USA, Norge og Russland enige. Jo lengre Venezuela ikke utvinner olje, jo bedre for verden kan vi si. Det norske projektet med 50.000 mill betinger at oljeprisen kan holdes oppe.

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Iran skal nå få nå få streve med en vestlig støttet farge-revolusjon, og så får vi se om det går som med Majdan hvor det lykkes, eller som i Hong Kong, hvor det ikke ser ut til å ha lykkes.

 5. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Studentdemonstrasjoner i Iran har vi hatt i måneder. Nå er de en tapt sak for USA:

 6. Avatar for Alike Alike says:

  Jeg setter pris på din støtte til at det er en urettferdig mediakrig om Iran, både når det gjelder flynedskytingen og egentlig absolutt alt annet. Men det er ikke utelukkende pga olje alt dette blir gjort mot Iran, som Kjell108 også har poengert. Dette handler om at USA er redd for et Iran som har legitimitet, et militære i stand til å forsvare seg, et lederskap som er uavhengig av andre og tar egne avgjørelser, en nasjonstat som ikke følger globallistenes objektiv, et land som klarer å forsvare nabolandene fra å bli utnyttet som Libya(for å gi et eksempel) et omfattende landbruk og industri som er selvforsynt osv osv og en økonomi i stand til å skape alt det en nasjon trenger. Nå kan man drive flisespikkeri rundt det jeg sier, men til syvende og sist stemmer alt dette og selv ledere av USA anerkjenner dette hvis det ikke er “på tape”.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere