Over 800.000 demonstrerer over hele Frankrike

148
Ikke bare tog- og metroarbeidere har streiket i dag, men også ansatte innen helsevesen og undervisning er «i krig» mot forslaget til ny pensjonsordning i Frankrike.
Halvor Fjermeros

Av Halvor Fjermeros.

Etter oppfordringer fra en rekke fagforbund, med CGT og Force Ovriere (FO) i spissen, har Frankrike på ny trappet opp streiken som nå har pågått sammenhengende, men med ulik styrke i 36 dager. I dag var 33 prosent av togførerne og 66 prosent av konduktørene i streik. Og fagforeningenes evne til å mobilisere folk til massive demonstrasjoner har overrasket mange som har trodd at piffen hadde gått ut av de militante klassekrigerne i fransk arbeidsliv.

Dagens streikeoppfordring med påfølgende massemønstring er den fjerde siden streikens start 5. desember. Og i følge tallene til CGT var oppslutningen i Paris større i dag, torsdag, enn i uka før jul da det i følge fagforbundet var 350.000 på gatene i hovedstaden:

Les: Stor støtte for fransk streik som utvides denne uka

Krigen om tallene fortsetter

Under hele det lange året som har gått siden de gule vestene, gilets jaunes, startet sine lørdagsmarkeringer i november 2018, har kampen om opinionen pågått. Myndighetene ved Innenriksdepartementet har drevet nitid telling av marsjer og demonstrasjoner over hele Frankrike, åpenbart med ett mål for øye, nemlig å dokumentere synkende oppslutning. Nå fortsetter den krigen overfor de streikende. I en tidlig melding, gjengitt i France Bleu tidlig i ettermiddag het det at mellom 120.000 og 600.000 deltok i marsjer over hele landet i tillegg til Paris, hvor CGT opplyste at det gikk 370.000.

I «tellekrigen» er mange tilbøyelige til å si at CGT overdriver, mens politiet opererer med alt for lave tall. Den konserevative avisa Le Figaro bruker andre tall. I følge nyhetsbyrået AFP var det 280.000 på gatene i Paris i dag, mens det i hele Frankrike var over 800.000 ute og demonstrerte mot pensjonsreformen.

Om det enn skiller 90.000 i anslagene fra CGT til AFP er det uansett en kraftfull markering i Paris og i 80 andre byer i Frankrike, inkludert blant andre Marseille, Toulouse, Nantes og Bordeaux. Dette er tall som ingen eksperter fra Innenriksdepartementet kan «telle bort».

Snarere teller heller regjeringa Philippe på knappene om hvor lenge de skal holde denne krigen gående før de tar et skritt tilbake. Det er røster i president Macrons eget parti La Republique En Marche! som nå slår til lyd for et kompromiss omkring den omstridte økninga av pensjonsalderen fra 62 til 64 år. Stillingskrigen fortsetter og lørdag er det annonsert nye store massemønstringer i hele Frankrike.

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Halvor Fjermeros.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Alike Alike says:

  Jeg stoler ikke på den grafen, og jeg mener det finnes løsninger som at hvis verden er mer rettferdig og stabil vil ikke de som nå er fattige få så mange barn lengre. De blir mer like oss. Løsningen er ikke å lukke dørene for andre. Men samtidig skal man ikke være naiv heller, der er jeg enig med deg. Finnes mange som bare utnytter regelverket for å få opphold… men hvor går grensa for mistenksomhet?

 2. Avatar for Alike Alike says:

  Og hvorfor skal ikke Nordmenn kunne bli minoriteter i “sitt eget land”. Mange folkeslag som har måttet flytte eller bukke under i historien til mennesker. Man må tilpasse seg virkeligheten. Men den er ikke for nå truet av andre raser mot nordmenn. Trusselen finnes bare i fantasien til en rekke folk.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Runeulv er så redd for svartinger, at han ikke ser annet. Jeg kjenner noen slike personlig. Det morsomme er at de ofte er “fargeblinde” i nærsynet.

 4. Hei :slightly_smiling_face:
  Bare en liten kommentar og hyggelig bildeserie i forhold til det du skrev her :

  Her på Stråholmen driver de med villsauer ute i havgapet , den gamle norske sauen som går ute hele året, ( aford, du vet kanskje om de fortsatt gjør det ) et slag vi kunne satse mer på, og som kan få lam i 10 år, og den har jeg sansen for . De har den også på Midgardsenteret i Stokke, Vestfold. På Stråholmen kom det 14 sauer for 22 år siden, og flokken vokste raskt, og etter to år var det 60 villsauer , som fikk 90 lam i året, med fenomenal tilpasningsevne til næringsgrunnlag, og de får lov til å slakte til hjemmebruk.
  Fin serie om villsau : ( bruk pila oppe til venstre )
  ( Bilde 17 )


  Her fikk de hjelp av ungdommen til å rydde skog. Erfaring med å føle seg nyttig og oppleve et arbeidsfelleskap med humør er noe som regjeringen kunne ha hjulpet til med, så de som sitter hjemme, og naver heller kunne bidratt for lokalsamfunnet og samtidig hadde det vært bedre for helsa mens de er jobbsøkere. Opplæring i driften, garn til strikking av klær, nyttige kurs og grillparty om sommeren kunne man jo da ha gitt dem tilbake. Vi hadde jo for mange akademikere : )

 5. Avatar for Mari Mari says:

  Jeg brukte å si det finnes kun en rase, nemlig mennesket. En venn korrigerte meg. Han forklarte meg det finnes to, nemlig mennesker og umennesker. Høres ut for meg som du har kommet over en del umennesker.
  Etnisitet spiller ingen rolle. Vi er alle like. Vi har alle følelser og drømmer. Vi alle opplever gleder og tragedier. Det som teller er hva vi velger å ta til oss. Tar vi til oss de som sprer hat og frykt så er det de følelser som til slutt vil gro i oss. Du er jo et flott menneske med tanke, ideer og empati som fortjener å omgi deg med andre som er fulle av tanker, ideer og empati. Bare finn din måte å sortere ut hvem som gir deg frihet til å være den du er og unngå de som prøver å få deg til å føle deg isolert. Faktum er nemlig at de virkelig store menneskene i verden er de som for deg til å føle at du kan klare hva det måtte være mens de virkelig små mennesker vil alltid være misunnelig av din indre frihet og prøve å få deg til å føle deg mindre enn du er. :heart:

 6. Avatar for aford aford says:

  Neppe. Men saken er jo nettopp at det å ikke klare å bare blåse det en lang mars, sånn helt umiddelbart og på strak arm, henger, i hvert fall for min del, sammen med en forventning og en viss grad av tilknytning - nok til å fremkalle en viss grad av smerte ved opplevelse av tap. Jeg ble sint, jeg ble fire år gammel og ille fortvila og derfor sint, og trampa med beina og skreik at du fåkke looov å gååå!!

  Så, sorry at det kokte litt over i enkelte formuleringer, men det var i et øyeblikks helt reell sorg/ sinne-reaksjon.

  Uten å akkurat nå å ta problematiseringen av det større bildet med dels farsottaktig økende tilslutning til eksempelvis flat earth-modellen: Nei, på individnivå er det ikke så viktig hva du mener om dette, som @runeulv sier.

 7. Avatar for aford aford says:

  Jeg har ikke vært på Straaholmen på et par år, men de er nok der enda. Hvis det er noe igjen å beite på, da. Og jeg misliker det sterkt. Villsauhold er nok bra, men ikke på lille Straaholmen. De skulle beitet et sted som ikke er så spesielt, lite og sårbart som Straaholmen. De få ulldottene til Ballestad har gumla i seg hele denne helt spesielle øya. Sist jeg sjekka var nærmest hver kvadratmillimeter Straaholme blankskurt ned til grunnfjell, i hvert fall minst annenhver, og det er ikke sånn Straaholmen ser ut.

  Denne aversjonen mot fri og viltvoksende vegetasjon som er blitt så utbredt, har jeg aldri skjønt meg på. Man ser det samme saksenazi-kjøret bli eksersert på privat grunn over det ganske land: Folk får seg en enebolig på en fantastisk, ferdigbegrodd skogstomt, og det første de gjør er å skjære ned alt, flere hundre år gamle trær, lyng og mose, busk og kratt, som om det var svartedauen på rot, og erstatter det med stygge, små potteblomster, plengress og pyntebusker som de friserer med neglesaks og strigler til det hele ligner en Lego- eller Playmobil-hage av plast, og eieren fornøyd kan slå fast at han jamen er en skikkelig mann og en alfahann, som lett banker opp og tar nådeløs kontroll over obsternasige busker.
  På Straaholmen kaller buskhatere det nærmest indignert for “huffameg, fullstendig overgrodd” når øya har sin unike, naturlige havgapsvegetasjon inntakt, og høres ut som om de mener det skulle være et alvorlig brudd på all moral og anstendighet.
  Så det ble nok godt mottatt når Sauekommandant Ballestad tibød seg å beordre inn sine fryktede, og til med tennene væpnede villsaustyrker mot fienden.

  Da jeg var guttunge kunne vi boltre oss i utelek og oppdagelsesferder på ei øy i havgapet som hadde steder å gjemme seg. Straaholmen hadde svære, naturlige labyrinter og gangveisystemer mellom lav-, men ekstremt tettvokst og robust einer og noen andre spesialtilpassede utaskjærsvarianter, og det var grønt gress, og det var Ænger af Straa! Og Fugle og smaa Dyr!

  Nå er det mest slette svaberget jevnt og trutt. Skjønner nesten ikke hva mer de sauene eter der ute, mens de dessuten opplever både bratte fødselsrater og eldrebølge. Stein?

  Nå rant det meg i hu at det også i min barndom var slik at en viss Reidar B. holdt seg med et par sånn passe halvtamme ulver som husdyr en annen plass lenger inn i fjorden her. Kanskje det er buskogkrattets siste og beste sjanse mot de langhåra, kriminelle og forslukne sauene man har deportert til Straaholmen, der de ikke hører hjemme, men bare utarmer den gode, gamle øya og avler lamme unger, hadde jeg nær sagt? Må vi ty til ulv?*

  *runeulv, slutt å nikke med huet, og tørk av deg det fliret.

  Åjo, forresten. Man har spart litt vegetasjon: Det er sauesperre på en smal parsell med et par rader halvhøye trær langs det lille stykket av veien hvor de fleste hyttene ligger. Folk må jo kunne ha litt skygge over middagsbordet og ettermiddagsluren, mens landskapsarkitektsauene styler fellesområdet i en fiffig, minimalistisk fashion for dem. Ma-kan.

 8. Jeg leste om skandalene. Det var groteskt.
  Tankene gikk til den tiden i England da de hadde hoder på stake der borte som avskrekningseffekt.

  I Rotherham er 80 % av overgriperne av pakistansk opprinnelse, og 90 % av ofrene er hvite, britiske jenter, ifølge etterforskningen av sex-groomingen i Rotherham, som går under navnet Operation Stovewood.

  An inquiry found that between 1997 and 2013 more than 1,400 children in Rotherham were exposed to severe levels of sexual abuse and violence


  When The Times first claimed in 2011 that a “culture of silence” had for years facilitated “the sexual exploitation of hundreds of young girls by criminal pimping gangs” in towns and cities across northern England and the Midlands, denial followed denial.
  We reported that most of the identified victims were white and most known offenders were of Pakistani heritage, “unlike other known models of child-sex offending in Britain in which the vast majority of offenders are white”.

  Voldtektssakene fra Rotherham ser ikke ut til å ta slutt. Hittil har man identifisert 1510 ofre og 110 overgripere. I byen med drøye 100.000 innbyggere er overgrepene på en nesten ufattelig nivå. Det er voldtekter satt i system.
  I Rotherham er 80 % av overgriperne av pakistansk opprinnelse, og 90 % av ofrene er hvite, britiske jenter, ifølge etterforskningen av sex-groomingen i Rotherham, som går under navnet Operation Stovewood. For tiden engasjerer den 144 aktive politifolk og har så langt kostet over 100 millioner kroner. Men dette er ikke nok. Etterforskningsleder Paul Williamson sier han trenger ytterligere 100 politifolk for å kunne gjennomføre jobben.

  Nå får jeg ta kvelden .

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

140 flere kommentarer

Deltakere