Over 800.000 demonstrerer over hele Frankrike

0
Ikke bare tog- og metroarbeidere har streiket i dag, men også ansatte innen helsevesen og undervisning er «i krig» mot forslaget til ny pensjonsordning i Frankrike.

Av Halvor Fjermeros.

Etter oppfordringer fra en rekke fagforbund, med CGT og Force Ovriere (FO) i spissen, har Frankrike på ny trappet opp streiken som nå har pågått sammenhengende, men med ulik styrke i 36 dager. I dag var 33 prosent av togførerne og 66 prosent av konduktørene i streik. Og fagforeningenes evne til å mobilisere folk til massive demonstrasjoner har overrasket mange som har trodd at piffen hadde gått ut av de militante klassekrigerne i fransk arbeidsliv.

Dagens streikeoppfordring med påfølgende massemønstring er den fjerde siden streikens start 5. desember. Og i følge tallene til CGT var oppslutningen i Paris større i dag, torsdag, enn i uka før jul da det i følge fagforbundet var 350.000 på gatene i hovedstaden:

Les: Stor støtte for fransk streik som utvides denne uka

Krigen om tallene fortsetter

Under hele det lange året som har gått siden de gule vestene, gilets jaunes, startet sine lørdagsmarkeringer i november 2018, har kampen om opinionen pågått. Myndighetene ved Innenriksdepartementet har drevet nitid telling av marsjer og demonstrasjoner over hele Frankrike, åpenbart med ett mål for øye, nemlig å dokumentere synkende oppslutning. Nå fortsetter den krigen overfor de streikende. I en tidlig melding, gjengitt i France Bleu tidlig i ettermiddag het det at mellom 120.000 og 600.000 deltok i marsjer over hele landet i tillegg til Paris, hvor CGT opplyste at det gikk 370.000.

I «tellekrigen» er mange tilbøyelige til å si at CGT overdriver, mens politiet opererer med alt for lave tall. Den konserevative avisa Le Figaro bruker andre tall. I følge nyhetsbyrået AFP var det 280.000 på gatene i Paris i dag, mens det i hele Frankrike var over 800.000 ute og demonstrerte mot pensjonsreformen.

Om det enn skiller 90.000 i anslagene fra CGT til AFP er det uansett en kraftfull markering i Paris og i 80 andre byer i Frankrike, inkludert blant andre Marseille, Toulouse, Nantes og Bordeaux. Dette er tall som ingen eksperter fra Innenriksdepartementet kan «telle bort».

Snarere teller heller regjeringa Philippe på knappene om hvor lenge de skal holde denne krigen gående før de tar et skritt tilbake. Det er røster i president Macrons eget parti La Republique En Marche! som nå slår til lyd for et kompromiss omkring den omstridte økninga av pensjonsalderen fra 62 til 64 år. Stillingskrigen fortsetter og lørdag er det annonsert nye store massemønstringer i hele Frankrike.

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Halvor Fjermeros.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

Forrige artikkelGränserna står öppna för lönedumpare och kriminella
Neste artikkelFrankrike: Generalstreik og statlig terror