Irak: USA har bare krig å tilby – Kina bygger infrastruktur

7
Irak og Kina trapper opp sitt strategiske samarbeid. Shutterstock

Til tross for vedtak både i Iraks regjering og parlament, nekter USA å trekke sine militære styrker ut av Irak. Norge klamrer seg også fast, til tross for at de norske soldatene nå er å regne som okkupenter. Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi fortalte tidligere i år at Donald Trump hadde sagt til ham på telefon at USA vil ha inntektene fra 50% av Iraks olje for å reparere infrastruktur de sjøl har ødelagt. Abdul-Mahdi nektet og dro i stedet til Kina med en delegasjon på 55 medlemmer for å diskutere Kinas rolle i gjenoppbygginga og utviklinga av Irak. Det var en stor suksess. Og det blir mer og mer klart for irakere fra alle fraksjoner at det eneste USA har å tilby dem er mer krig, mens Kina vil drive handel og bygge infrastruktur. Det er ingen tvil om hva som har framtida for seg.

Les: Iraks statsminister: Trump truet meg på livet

Fra oktober 2019 har Irak begynt å eksportere 100.000 fat råolje per måned til Kina som et ledd i en 20-års avtale med Kina om olje for infrastruktur, skriver oilprice.com. Kina skal etter denne avtalen investere tilsvarende 20 milliarder dollar i Iraks infrastruktur. Dette kommer i tillegg til en handel på om lag 30 milliarder dollar.

Kina skal blant annet bygge fabrikker og jernbaner i Irak, noe landet ikke kunne gjøre i årene rett etter USAs invasjon og først kan begynne med nå. Kina vil også investere i Iraks utdannings- og helsevesen og har ettergitt en gjeld på 8,5 milliarder dollar for å lette Iraks økonomiske situasjon. Det snakkes om at Kina og Irak står foran et kvantesprang i sine økonomiske forbindelser. For irakerne er dette naturligvis i skrikende kontrast til USAs oppførsel.

Iraks minister for elektrisitet, Louay al-Khateeb, siar at «Kina er vår foretrukne partner i det lange løp.»

Irak og deres gamle rival Iran er blitt enige om å bygge «landbrua» fra Persiabukta til Middelhavet, et kombinert vei- og jernbaneprosjekt som både skal gå direkte fra Iran via det halv-autonome kurdiske området i Irak og gjennom det nordlige Syria fra til Latakia på middelhavskysten, og so skal forbinde gulfen med Syria og Libanon. Se kartet:

Da Abdul-Mahdi var i Kina var også dette prosjektet på dagsordenen og Kina sa ja til å investere i det. De to landene etablerte et irakisk-kinesisk gjenoppbyggingsfond for dette formålet.

Dete blir opplagt en del av Kinas Belt and Road Initiative (BRI) eller «silkeveibeltet», som vi har kalt det, noe Iraks president Barham Salih sa i klartekst da avtalene ble undertegnet. Prosjektet parkerer USA på utsida, samt at det løser Irans og Iraks problemer med oljefrakt via Suezkanalen.

Irak er foreløpig verken medlem eller observatør i Shanghai Cooperation Organisation (SCO), med et er ikke vanskelig å forestille seg at de vil kunne komme til å bli det, noe sannsynligvis også Syria vil

USAs handlinger i det siste med drapene på general Qassem Soleimani, Abu Mahdi al-Muhandis og de åtte andre militære lederne i Bagdad som det verste eksemplet, har forsterket Iraks motvilje mot USA. Det samme gjelder Donald Trumps drapstrusler mot Iraks statsminister og hans krav om halvparten av Iraks olje.

På sin måte har derfor USAs egen politikk banet veien for at USA må forlate regionen og at et multilateralt samarbeid med Kina som den sentrale aktøre kommer i stedet.

Se vår videosamtale:

Hvorfor hentes ikke de norske soldatene hjem fra Irak?


Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Noe må jo kineserne bruke alle dollarene sine på. De kan jo ikke satse på å bruke dem på import.

 2. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Du bagatelliserer hva kineserne gjør. Du har ikke store tanker om Silkeveien da.
  Kineserne prøver jo å sende Egypt tilbake til steinalderen, hvilket i Egyptisk historie vil bli > 10.000 BC. Når Silkeveien er fullført vil Suez bli mer å betrakte som et museum, og Egypt vil konkurrere med Etiopia som Afrikas kriseområde?

 3. Avatar for Slangen Slangen says:

  For å sikre petrodollaren og jødiske Federal Reserve må USA kontrollere Hormuz, derfor kjem krigen mot Iran.
  For vidare sikring av dollarens posisjon kjem truleg også krigen mot Kina, som vil dreie seg om øydelegging, det vil vere å vinne.
  Krigen mot Russland blir kanskje mest overlatt til NATO-jens, og der er nok planen at begge partar skal tape.
  Vi snakkar om taktiske atomkrigar for at Israel skal bli stort og sterkt.
  Mens dette pågår skal Norge redde verdens klima med elektrisk olje og elbilar.

 4. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  “taktiske atomkrigar”

  Nå er norsk også blitt valgfritt fag?

  Ikke glem at Putin ønsker å verne israelerne (russere alle sammen) mot sionistiske gærninger.
  Framtiden for israelerne ligger i at de reiser tilbake til hjemlandet sitt … Ukraine. Krim var også hjemland, men det er opptatt.

  Stolte gruvearbeidere og gruveingeniører fra Russland blir redusert til teltboere og suvenirselgere i Israel. Fattigdommen er ekstrem i Israel. Prisnivået i Israel er slikt at folk flykter til Berlin for å spare penger.

 5. Avatar for Alike Alike says:

  Planene til USA for midtøsten ligger i grus, mens Kineserne kommer til å gjøre regionen stabil og rikere med sin politikk. Forskjellen merkes, og vil etterhvert også anerkjennes av Selv folk her til lands.

 6. Avatar for ESN ESN says:

  Tror ikke det bare er Irak som føler det på denne måten. USA tilbyr krig og sanksjoner, mens Kina tilbyr handel og investeringer. Selv nære allierte av USA blir truet med sanksjoner nå. USA ser ikke ut til å bry seg lenger om du er venn eller fiende; hvis du ikke gjør som de befaler blir du straffet med sanksjoner.

  Den eneste måten å løse dette problemet på er å gå utenom dollaren, og handle i egen valuta. Jeg håper flere land vil gjøre det.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

7 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.