Den militære situasjonen i Idlib forbedres langsomt

0
Klare forbedringer av situasjonen i Idlib, men det er en seig og langvarig kamp. Kilde: Southfront

Fra september 2018 til januar 2020 har Syrias hær og deres allierte frigjort mye av det sørlige Idlib, slik det går fram av kartet nedenfor. Området nord for byen Hama er frigjort i to faser. I august 2019 og i desember samme år nedkjempet Syrias hær mange terroristbaser i denne regionen og har sikret seg strategiske knutepunkter langs hovedvei M5 som forbinder Aleppo med Damaskus.

Men det går også fram av kartet at det gjenstår mange kamper før terroristene er helt nedkjempet og hele det nordvestlige Syria kan puste fritt. Terroristene har rikelig med våpen og forsyninger som de fortsatt får fra Vesten. Hjelpesendingene fra Norge har vært og er viktige for terroristenes infrastruktur og deres sivile apparat, som igjen understøtter krigføringa deres.

Siden al-Qaidas syriske avdeling HTS bruker innbyggerne som menneskelige skjold er det ikke bare for den syriske hæren å bombe seg vei nordover. De stanser offensiven, oppretter humanitære korridorer, hjelper folk i sikkerhet og så kan de rykke fram igjen. Denne måten å kjempe på krever også store ofre av det syriske infanteriet som hele tida er i nærkamp med terroristene.

Med det tempoet frigjøringa har hatt kan man se for seg at det vil ta mer enn et år før hele Idlib er frigjort, men det kan naturligvis ikke utelukkes at infrastrukturen til terroristene klapper sammen eller at politiske endringer gjør at frigjøringa kan skje tidligere. Nå blir for eksempel mange terrorister flyttet til Libya fra Syria av Tyrkia og det kan endre situasjonen i Idlib.

Det rapporteres også fra Syria at landets allierte Russland har sendt en større militærkonvoi til den nordøstlige byen Qamishli, noe som forsterker kampen mot okkupanten USA og deres allierte i denne regionen.

Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Støtt oss
Forrige artikkelDet franske faglige paradokset – lav organisasjonsgrad, høy mobiliseringsevne
Neste artikkelIrak: USA har bare krig å tilby – Kina bygger infrastruktur