Pompeo sier at drapet på Soleimani er en del av USAs nye strategi

0
Mike Pompeo taler på Stanford University. Skjermdump

USAs utenriksminister Mike Pompeo sa 13. januar 2020 i en tale på Stanford Universitys Hoover Institute at Qassem Soleimani ble drept som ledd i en bredere strategi for å avskrekke utfordringer fra amerikanske fiender som også gjelder Kina og Russland, noe som ytterligere utvannet påstanden om at den øverste iranske generalen ble truffet fordi han planla forestående angrep på amerikanske mål.

Hele talen til Pompeo kan leses her.

Møtet på Stanford ble ledet av den herostratisk berømte Condoleezza Rice, eller Dear Condi, som Jonas Gahr Støre kalte henne.

I talen forsøkte ikke Pompeo en gang å begrunne drapet på Soleimani og de andre med de angivelige umiddelbare truslene som han og Trump har snakket om tidligere. Nå la han fram en helt annen argumentasjon. Det er nødvendig å gjøre slikt, mente Pompeo, for å vise USAs besluttsomhet og vilje til å straffe sine motstandere. Drapene er et eksempel på hvordan USA vil drive avskrekking.

«Men jeg vil forklare dette i sammenheng med det vi har prøvd å gjøre. Det er en større strategi for dette.

President Trump og vi i hans nasjonale sikkerhetsteam ønsker å gjenopprette avskrekking – virkelig avskrekking – mot Den islamske republikken. Strategisk sett betyr avskrekking ganske enkelt å overbevise motparten om at kostnadene med en spesifikk oppførsel overstiger fordelene. Det krever troverdighet; ja, det kommer an på det. Motstanderen din må forstå ikke bare at du har kapasitet til å pålegge ham kostnader, men at du faktisk er villig til å gjøre det.»

Deretter gikk Pompeo over til å snakke om Russland og Kina og at avskrekking også må gjelde for dem.

Overfor Iran sa han at avskrekkinga hadde til hensikt å få dem til å oppføre seg som et «normalt land, slik som Norge, ikke sant?» Men da lo forsamlinga. Å forestille seg at Iran skulle legge seg på rygg bare USA plystrer i fløyta, slik Norge gjør, var tross alt for latterlig en tanke, også for publikummet på Stanford.

Så nå har vår store allierte i vest ikke bare gjennomført uprovoserte drap på ubevæpnede utsendinger fra et fremmed land, men de har gjort politiske drap til en integrert del av sin framtidige strategi. USA skal ikke bare være leilighetsmorder, men ta skrittet fullt og helt over i bøllestatenes og mafiastatenes rekker. Og det er en slik makt norske politikere slikker støvlene til.

Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.