Pompeo sier at drapet på Soleimani er en del av USAs nye strategi

0
Mike Pompeo taler på Stanford University. Skjermdump

USAs utenriksminister Mike Pompeo sa 13. januar 2020 i en tale på Stanford Universitys Hoover Institute at Qassem Soleimani ble drept som ledd i en bredere strategi for å avskrekke utfordringer fra amerikanske fiender som også gjelder Kina og Russland, noe som ytterligere utvannet påstanden om at den øverste iranske generalen ble truffet fordi han planla forestående angrep på amerikanske mål.

Hele talen til Pompeo kan leses her.

Møtet på Stanford ble ledet av den herostratisk berømte Condoleezza Rice, eller Dear Condi, som Jonas Gahr Støre kalte henne.

I talen forsøkte ikke Pompeo en gang å begrunne drapet på Soleimani og de andre med de angivelige umiddelbare truslene som han og Trump har snakket om tidligere. Nå la han fram en helt annen argumentasjon. Det er nødvendig å gjøre slikt, mente Pompeo, for å vise USAs besluttsomhet og vilje til å straffe sine motstandere. Drapene er et eksempel på hvordan USA vil drive avskrekking.

«Men jeg vil forklare dette i sammenheng med det vi har prøvd å gjøre. Det er en større strategi for dette.

President Trump og vi i hans nasjonale sikkerhetsteam ønsker å gjenopprette avskrekking – virkelig avskrekking – mot Den islamske republikken. Strategisk sett betyr avskrekking ganske enkelt å overbevise motparten om at kostnadene med en spesifikk oppførsel overstiger fordelene. Det krever troverdighet; ja, det kommer an på det. Motstanderen din må forstå ikke bare at du har kapasitet til å pålegge ham kostnader, men at du faktisk er villig til å gjøre det.»

Deretter gikk Pompeo over til å snakke om Russland og Kina og at avskrekking også må gjelde for dem.

Overfor Iran sa han at avskrekkinga hadde til hensikt å få dem til å oppføre seg som et «normalt land, slik som Norge, ikke sant?» Men da lo forsamlinga. Å forestille seg at Iran skulle legge seg på rygg bare USA plystrer i fløyta, slik Norge gjør, var tross alt for latterlig en tanke, også for publikummet på Stanford.

Så nå har vår store allierte i vest ikke bare gjennomført uprovoserte drap på ubevæpnede utsendinger fra et fremmed land, men de har gjort politiske drap til en integrert del av sin framtidige strategi. USA skal ikke bare være leilighetsmorder, men ta skrittet fullt og helt over i bøllestatenes og mafiastatenes rekker. Og det er en slik makt norske politikere slikker støvlene til.

Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelIrak: USA har bare krig å tilby – Kina bygger infrastruktur
Neste artikkelFrankrike i 2020, et oligarki
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).