Hvordan Storbritannia hjalp Irans presteregime å knuse venstreopposisjonen

0
Faksimile fra Declassified UK

Storbritannia støttet Irans islamske regime da de knuste den siste gjenværende opposisjonen mot sin styre i 1983, mens Storbritannias ledende tjenestemann i landet spøkte om Irans torturteknikk, avslører deklassifiserte dokumenter.

Dette skriver Mark Curtis og Phil Miller i DailyMaverick.


De skriver videre:

«Storbritannias hemmelige etterretningstjeneste, MI6, samarbeidet med CIA for å gi en liste over påståtte sovjetiske agenter i Iran til Ayatollah Khomeinis teokratiske regime, som tok makten etter at den britiskstøttede Shah-regimet ble styrtet i 1979. Informasjonen ble brukt av regimet å henrette ledende medlemmer av det iranske kommunistpartiet, Tudeh.

De britiske dokumentene fremhever også hvordan minst en utenriksministerfunksjonær vurderte hvordan Storbritannia kunne ha nytte av de tvungne tilståelsene som ble gitt av Tudeh-medlemmer på den tida, som man antar å bli gitt under tortur.

Dokumentene antyder at den britiske politikken var begrunnet av et ønske om å innynde seg hos Irans nye herskere, snarere enn bekymring for den kalde krigens geopolitikk eller sovjetisk innflytelse i Iran, som de visste var minimal.

Arrestasjonslista

Lista over iranere som angivelig arbeidet for Sovjetunionen i Iran ble levert til Storbritannia av Vladimir Kuzichkin, en major i KGB som hoppet av til Storbritannia i juni 1982, noe som ble rapportert av New York Times og London Times i 1986. Informasjonen innhentet av MI6 fra Kuzichkin – som var ansvarlig for å opprettholde kontaktene med Tudeh-partiet, den viktigste venstreorienterte organisasjonen i Iran som ble opprettet på 1940-tallet, ble også delt med CIA, og gitt videre til Teheran.

Det iranske regimet fulgte opp med å arrestere over 1000 medlemmer av Tudeh-partiet og henrettet til slutt så mange som 200. Partiet ble forbudt og tvunget under jorden.«


Storbritannias seniorfunksjonær i Iran på den tiden, Nicholas Barrington, uttaler i sin memoar at Kuzichkins informasjon rett og slett “fant veien” til iranske myndigheter etter russernes bortvisning, uten å spesifisere britenes rolle.

Dokumenter fra den tida – da Barrington var sjef for den britiske seksjonen i Teheran, siden Iran og Storbritannia hadde kuttet fulle diplomatiske forbindelser, antyder at britiske embetsmenn støttet Irans undertrykkelse av Tudeh.


Barrington møtte en ledende iransk tjenestemann 5. mai 1983 og ga uttrykk for britisk støtte til arrestasjonene. Iraneren fortalte så om de tilståelsene som de fengslede Tudeh-medlemmene hadde kommet med, og Barrington gjengir sin egen reaksjon slik:

«Jeg sa da, halvt i spøk at kanskje den islamske republikkens tortur er mer effektiv enn sjahens tortur.»

Den formelle godkjenninga av at lista over Tudeh-medlemmene ble overlevert til presteregimet ble gitt under daværende statsminister Margaret Thatcher, hennes utenriksminister Francis Pym og sjefen for MI6, Colin Figures.

Barrington ble seinere adlet og er nå Sir Nicholas.


Hvis du vil støtte den uavhengige og kritiske journalistikken til steigan.no, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTulsi Gabbard saksøker Hillary Clinton for ærekrenkning
Neste artikkelVindkraft på Frøya: – Det er hærverk mot naturen vår her ute, og det er et hærverk mot våre liv.