Hvordan ‘Alle bombers mor’ forurenset Afghanistan

7
Landskap i Dai Kundi-provinsen i Afghanistan

I april 2017 slapp det amerikanske militæret den såkalte «Alle bombers mor» på Afghanistan. Virkningene av dette uhyrlige våpenet var lenge uklare. Men nå blir det stadig tydeligere hvilken skade bomben utrettet – og hvor mange mennesker som lider som følge, i skyggen av denne uvitenheten. Av Emran Feroz fra Kabul og Jalalabad.

Av Emran Feroz.

Emran Feroz

Det var en liten nyhetssak som fikk liten oppmerksomhet. For noen uker siden rapporterte den afghanske lokale kringkasteren Kabul News fra Achin-distriktet i den østlige provinsen Nangarhar. I 2017 havnet Achin en kort tid i overskriftene. Årsaken: Den afghanske IS-cellen og «Alle bombers mor» (Massive Ordnance Air Blast eller MOAB), den største ikke-kjernefysiske bomben til det amerikanske militæret, som ble sluppet i samme region. Men nå rapporterer innbyggere i Achin om mystiske sykdommer som regelmessig har oppstått siden bomben detonerte og nå har spredd seg vidt. Til Kabul News snakker noen mennesker fra Achin om en «pest» som særlig rammer barn. Andre nevner påfallende hudsykdommer.

For noen dager siden rapporterte også den afghanske mainstream-kringkasteren Tolo News, som er mer USA-vennlig, om effekten av bomben i Achin på mennesker og miljø. ”Etter at bomben ble brukt her, dukket det opp mange sykdommer. Mange mennesker har hudproblemer», sier Jam Roz, bosatt i Achin. Den afghanske militæranalytikeren Atiqullah Amarkhil understreker de langsiktige virkningene bomben har på folk: ”Bomben har en effekt på øynene. Berørte mennesker føler irritasjon i synsfeltet. Det er også effekter på de indre organene. Dette blir tydelig når du puster inn luften i detonasjons-omgivelsene. Videre er det effekter på gravide og nyfødte.»

Videoen som ble tatt opp av US Air Force viser effekten av bomben da den ble sluppet.

En annen konsekvens er den enorme ødeleggelsen av flora og fauna. Ifølge innbyggerne i distriktet Mohmand Dara, som også ligger i provinsen Nangarhar, er mye dyrkbar jord ødelagt av bomben, og ingenting kan dyrkes der. Det rapporteres også om inntørkede trær og planter, samt steiner som raskt blir til støv. – «Slike rapporter er ekstremt bekymringsfulle og må tas på alvor. ‘Alle bombers mor’ og andre våpen har forurenset Afghanistan gjennom årene og ødelagt mange menneskers livsgrunnlag. Mange av de berørte regionene er avsidesliggende og vanskelige å nå, og det er derfor det vil ta lang tid før vi er klar over alle konsekvensene», sier den afghanske antropologen Sayed Jalal Shajjan til meg.

Hva skjer i Nangarhar? Og uansett: hva skjer i hele Afghanistan som har blitt bombet mer av det amerikanske militæret i år enn det har på lenge? I følge Pentagon fant minst 797 amerikanske luftangrep sted bare i oktober i fjor. I gjennomsnitt er det 26 angrep per dag. Dette er afghansk hverdag, og har vart i atten år. Det er mer enn forutsigbart at det konstante bomberegnet, som i Vietnam, vil ha innvirkning i flere tiår framover – og bli ignorert av de ansvarlige.

Mer enn to år har gått siden MOAB detonerte. Effektene av bomben forble imidlertid stort sett i mørket. Rett etter at bomben ble sluppet, ble Achin-regionen i stor grad blokkert av det amerikanske militæret og den afghanske hæren. Som et resultat, var journalister ikke i stand til å utføre undersøkelser på stedet. Til dags dato er det uklart hvor mange sivile som ble drept av bomben. I følge den offisielle versjonen, var det utelukkende IS-krigere som var aktive i regionen som var målet. Noen uker etter befant jeg meg i Khogyani-distriktet, som ligger i nærheten av Achin. Selv da mente mange innbyggere at alle bombers mor’ hovedsakelig hadde drept sivile. I tillegg var lokalbefolkningen veldig godt klar over to ting. For det første visste de at det amerikanske militæret bare misbrukte Afghanistan som et teststed for våpen og at dette hadde nådd et midlertidig høydepunkt med bruken av MOAB-bomben. Videre rapporterte folk helseskader som hadde spredd seg siden bomben ble sluppet.

Emran Feroz kan følges på Twitter. @Emran_Feroz

På grunn av de stadig flere lokale rapportene, ønsker den USA-allierte regjeringen, som den gang ønsket bombingen velkommen, nå å ta opp saken. Det afghanske helsedepartementet ønsker å sende leger og annet medisinsk personell til den berørte regionen for å behandle ofrene og ta prøver. Sima Samar, menneskerettighetsminister og rådgiver for president Ashraf Ghani, bekreftet helseproblemene som har oppstått siden bomben ble sluppet.

En lege fra Nangarhar-provinsen, som ikke ønsker å bli navngitt, bekreftet overfor meg at sykdommer relatert til bruk av amerikanske bomber har vært utbredt i hele Afghanistan siden NATO invaderte i slutten av 2001. “Det er hovedsakelig hudsykdommer og alvorlig kløe. Det kan høres ufarlig ut, men det er det ikke. I mange tilfeller er vår behandling ikke nok. Vi mangler medisin og mye mer. I tillegg er vi ofte ikke klar over langtidseffektene av slike sykdommer,” sa legen. Forrige lørdag forsøkte flere afghanske parlamentsmedlemmer, på grunnlag av rapportene fra Achin, å stille USA i skammekroken og be dem om å kompensere ofrene.


Denne artikkelen er oversatt til norsk og publisert av Midt i fleisen. Med velvillig tillatelse fra NachDenkSeiten.

Emran Feroz er født og oppvokst i Innsbruck, Østerrike. Han har afghanske røtter. Studerte statsvitenskap og filosofi i Tübingen. Han jobber som frilansjournalist for tyske og engelskspråklige medier.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Trump vil nok bli husket som den største krigsforbryteren av alle. Om det ikke er tydelig , riktig ennå.

 2. Avatar for Alike Alike says:

  USA og NATO har en vane med å bruke for mye krutt når det ikke er nødvendig. Dette hovedsakelig pga militær-industri komplekset. De overforbruker da produsentene overproduserer. (som har monopol på politikk og marked) Skattepenge går til overdreven maktbruk. Litt pga militær doktrine også. Lurer på hvor mye penger som går til diplomati i forhold til våpenproduksjon.

  Jeg tviler på at det var nødvendig å bruke slike våpen mot taliban/hvem nå de var som ble drept i afghanistan. Dette kan være f eks en utprøving av nye våpen. Svært hensynsløst.

 3. Den privateide amerikanske krigsvåpen-industrien drives som et storkonsern, hvor eierne som blant annet BlackRock vil ha mer avkastning på sine aksjer hvert år. Med en vekstfilosofi som i næringsliv ellers, skal altså krigsvåpen-industrien vokse år for år. Da må pågående kriger forlenges, de må ha nye kriger og kontinuerlig høye militære spenninger verden over for å ha fulle ordrebøker.

  Det militær-industrielle komplekset (MIC) som krigsvåpen-industrien er en del av bestemmer selv “trusselnivået” mot USA (hvem truer USA?) med sine folk i forsvars(angreps)ministeriet og Pentagon, og med endeløs kapital smører de kongressmedlemmer. Redaktører og journalister i vestlig presse behøver de ikke å smøre, eierne av krigsvåpen-industrien eier også vestlig MSM.

  MICs propaganda-apparat vestlig MSM skal få vestlig befolkning til å tro at det er nødvendig å bruke halvparten av USAs statbudsjett for militære styrker organisert for angrep, invasjon og okkupasjon, og store deler av BNP i NATO land for å kjøpe krigsvåpen fra USA.

  Krigen i Afghanistan er akkurat den type krig den privateide amerikanske krigsvåpen-industrien ønsker seg. De kriger i et militært svakere land, de kan stå med styrker der så lenge USAs administrasjon, styrt av MIC, vil at de skal være der, og de bestemmer selv omfanget av militært bruk.

  I atten år som krigen i Afghanistan har vart, har krigsvåpen-industrien tjent hundrevis av milliarder hvert eneste år, også det privateide amerikanske helsevesenet som også har BlackRock blant eierne, tjener godt på mange titusener av soldater invalidisert fysisk og psykisk for resten av livet etter å ha vært i tjeneste i USAs kriger.

  En krig i Afghanistan med 9/11 som påskudd, nemlig at Bin Laden skulle skjule seg der. 9/11, som det var teknisk og logistisk umulig for en mann og noen terrorister å gjennomføre. Det er mer omstendighets-bevis for at MIC selv sto bak 9/11, for å få et påskudd til å invadere Midt-Østen for å ta kontroll og eierskap over landenes oljeressurser. Så lenge det er MIC og dets dypstat som styrer USA blir det ingen ende på USAs evige kriger, for det er evige kriger en privateid krigsvåpen-industri vil ha.

 4. Avatar for Slangen Slangen says:

  Tredje verdenskrig, populært kalla ‘War on Terror’ starta 11.9.2001 av Israel med massedrapet i NYC på alle TV-kanalar. (Ref. Christopher Bollyn). Djupstaten er jødisk.

 5. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Israel klarer vel såvidt å lande en satellitt på månen. Kina og Japan klarer det. Men det er steinalderteknologi idag. Her er virkelige deep state
  us_spaceship

  Israel kan bare drømme om at de eier verden og kan bygge romskip til 500 mrd per stykk. Sorry Israel

  A recent study of Israeli revealed that 1.7 million Israelis, 22% of the population, live below the poverty line, including 776,500 children.


  Israelerne bruker føttene når de skal handle

  Nå en rommakt ifølge eksperter på steigan.no

  https://touristinisrael.files.wordpress.com/2016/09/restaurant.jpg
  Jerusalem


  Dubai

 6. Avatar for Alike Alike says:

  For å ikke få Kjell på nakken bør du kalle de for sionister tror jeg :wink: Ellers enig! De feiret 9/11 hendelsene mens land som ble og blir kalt terroriststater som Iran, Irak og Syria de synes dette var grusomme greier.

  De bruker også sine egne som kanonføde. De tar fattige “amerikanere”,både hvite, svarte og andre: for kapitalen er ikke rasistisk på den måten. De som kommer fra dårligere kår er de som blir lokket til å tjenestegjøre for det du kaller MIC. Dette er mennesker med dårligere utvalg karrieremessig så det frister nok folk og krever nye ofre hele tiden. Det er en sang som jeg tenker på når jeg snakker om det her, Jello Biafra med bandet DOA, låta heter Full Metal Jackoff. Skikkelig rå låt. Handler mest om hemmelige tjenesters rolle i krig, narkotika, misbruk av folks rettigheter, endeløse og falske kampen mot narkotika som blir brukt for å undertrykke mennesker osv.

  https://www.youtube.com/watch?v=s4LjF1BLxDw
 7. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Moderne sionist her. dvs. ikke mye greater Israel

  Zuckerberg placed a statement on his Facebook wall on December 9, 2015 which said that he wants “to add my voice in support of Muslims in our community and around the world” in response to the aftermath of the November 2015 Paris attacks and the 2015 San Bernardino attack.[159][160][161][162] The statement also said that Muslims are “always welcome” on Facebook, and that his position was a result of the fact that “as a Jew, my parents taught me that we must stand up against attacks on all communities.”[163][164]

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere