– En oligarkstyrt bananrepublikk med atomvåpen

0
Illustrasjon: Shutterstock

En gang kunne unge mennesker i USA regne med å få det bedre økonomisk enn sine foreldre. Den tida er slutt for lengst. Det nåværende økonomiske systemet er bare til fordel for de 1% rikeste, og særlig for de 0,1% rikeste. Middelklassen forsvinner, slik den gjør i en typisk bananrepublikk, og så sitter oligarkene igjen på toppen. At USA er et oligarki behøver man ikke ta våre ord for. Det holder å lytte til gammelpresident Jimmy Carter, som har sagt det samme:

Eks-president Jimmy Carter: – USA er et korrupt oligarki

Eller man kan studere økonomisk statistikk som viser i tall og grafer hvordan det økonomiske systemet i USA er rigget til fordel for en bitteliten elite, mens det store flertallet av folket taper hver eneste dag of hvert eneste år. Her er noen data som er lagt fram av Jon Hellevig:

  1. Inntekten til de 1% rikeste vokser fem ganger så fort som til de 90% nederste

2. De 1% rikeste eier nå like mye som de 50% fattigste til sammen

3. Fram til 1970 ble forskjellene mindre, men etter det…

Som vi har vist tidligere kom knekken for arbeiderklassen i USA omtrent i 1972.

4. De rikeste øker formuen sin, de fattigste taper

5. De rikeste 0,1% er de virkelige vinnerne

6. De rikeste 0,1% øker sine inntekter 15 ganger fortere enn de nederste 90%

«Den amerikanske drømmen» er død

Jon Hellevig kommenterer dette blant annet slik:

«Det nåværende oligarkkontrollerte kapitalistiske systemet har drept den amerikanske drømmen; troen på at hvem som helst, uavhengig av foreldrenes sosiale status og inntekter kan oppnå suksess og rikdom ved hardt arbeid og oppfinnsomhet. Portene for mobilitet oppover er stengt for det overveldende flertallet. Monopoliseringen av praktisk talt alle sektorer i økonomien, de stadig økende byråkratiske begrensningene for å drive forretning, den ekstreme konsentrasjonen av eierskap og de riggede finansmarkedene har gjort det vanskeligere for folk utenfor de absolutte toppene å trenge gjennom den økonomiske membranen som beskytter elitene.»

Les hele artikkelen til Hellevig her.

Les også: – De 25 rikeste dynastiene kontrollerer 1.400 milliarder dollar

The 0,00004% Community

Forskere: – USA er et oligarki

Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelNår begynner kapitalens nedtur?
Neste artikkelFrokost med BlackRock og Co