USAs kongress vedtok sanksjoner mot Nord Stream 2 – Tyskland vil ikke bøye seg

0
Illustrasjon: Shutterstock

Kongressen i USA vedtok 17. desember 2019 å innføre sanksjoner mot selskaper og regjeringer som deltar i gassprosjektet Nord Stream 2 som skal føre gass fra Russland til Tyskland. Sanksjonsvedtaket fikk et overveldende flertall i Representantenes hus og er nå også godkjent av Senatet, slik at det gjenstår bare en signatur fra president Donald Trump før vedtaket blir lov.

Til tross for all ståhei om Tysklands såkalte «Energiewende» som angivelig skal gjøre landet uavhengig av fossil energi, viser fakta at landet er helt avhengig av å få tilført gass for å holde samfunn og industri i gang. Nord Stream 2 er nesten ferdigstilt, og rørledningen vil gjøre den russisk-tyske gasshandelen helt uavhengig av det politiske renkespillet i Ukraina.

Traseen til Nord Stream 2

USA tar seg den retten ingen andre stater tar seg til å fremme sin egen eksport gjennom å vedta politiske sanksjoner. Det er nemlig vel kjent at USA ønsker at Tyskland i stedet for russisk gass skal importere den mye dyrere flytende naturgassen fra USA.

Dette nekter tyske politikere å være med på. SPDs leder i Mecklenburg-Vorpommern, Manuela Schwesig, sier: «Vi holder fast på prosjektet Nord Stream 2. Vi trenger det for energiforsyning til Tyskland og Europa.» Hun tilføyde at USA forsøker å finne et marked for sin flytende naturgass. Også forbundskansler Angela Merkel sier at Tyskland vil holde fast på prosjektet.

Rørledningsprosjektet, som nesten er ferdig, er finansiert av russiske Gazprom og fem europeiske selskaper. De deler på den samlede finansieringa på 9,5 milliarder euro.

Den tyske utenriksministeren Heiko Maas sier i en Twittermelding at:

«Europas energipolitikk avgjøres i Europa og ikke i USA. Vi avviser utenlandsk innblanding.»

Lederen for det tysk-russiske handelakammeret, Matthias Schepp, sier at Europa burde svare på USAs sanksjoner med motsanksjoner, men det ønsker ikke Merkel å høre noe om.

Igjen ser vi hvordan splittelsen mellom USA og landets angivelige allierte i Europa bare øker. Europeiske ledere har i årevis bøyd seg for alt USA har bestemt av sanksjoner, sjøl når sanksjonene rammer europeiske land vel så mye som de rammer Russland. EU har tapt hundretusener av arbeidsplasser og titalls milliarder euro i eksportinntekter på USAs egenrådige sanksjonspolitikk. Men nå har tydeligvis tysk industri fått nok.

Kremls talsmann Dmitrij Peskov slår ganske enkelt fast at USAs sanksjonsvedtak ikke vil stoppe Nord Stream 2, og når man ser hvor mye denne rørledningen betyr for Tyskland, er det grunn til å tro at han får rett.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Mitt-innlegg-7-1024x1024.png

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelBetyr EØS-avtalen fritt sykehusvalg i Europa – betalt av Norge?
Neste artikkelVedtaket om riksrett mot Trump er et dødfødt prosjekt
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).