USAs kongress vedtok sanksjoner mot Nord Stream 2 – Tyskland vil ikke bøye seg

44
Illustrasjon: Shutterstock

Kongressen i USA vedtok 17. desember 2019 å innføre sanksjoner mot selskaper og regjeringer som deltar i gassprosjektet Nord Stream 2 som skal føre gass fra Russland til Tyskland. Sanksjonsvedtaket fikk et overveldende flertall i Representantenes hus og er nå også godkjent av Senatet, slik at det gjenstår bare en signatur fra president Donald Trump før vedtaket blir lov.

Til tross for all ståhei om Tysklands såkalte «Energiewende» som angivelig skal gjøre landet uavhengig av fossil energi, viser fakta at landet er helt avhengig av å få tilført gass for å holde samfunn og industri i gang. Nord Stream 2 er nesten ferdigstilt, og rørledningen vil gjøre den russisk-tyske gasshandelen helt uavhengig av det politiske renkespillet i Ukraina.

Traseen til Nord Stream 2

USA tar seg den retten ingen andre stater tar seg til å fremme sin egen eksport gjennom å vedta politiske sanksjoner. Det er nemlig vel kjent at USA ønsker at Tyskland i stedet for russisk gass skal importere den mye dyrere flytende naturgassen fra USA.

Dette nekter tyske politikere å være med på. SPDs leder i Mecklenburg-Vorpommern, Manuela Schwesig, sier: «Vi holder fast på prosjektet Nord Stream 2. Vi trenger det for energiforsyning til Tyskland og Europa.» Hun tilføyde at USA forsøker å finne et marked for sin flytende naturgass. Også forbundskansler Angela Merkel sier at Tyskland vil holde fast på prosjektet.

Rørledningsprosjektet, som nesten er ferdig, er finansiert av russiske Gazprom og fem europeiske selskaper. De deler på den samlede finansieringa på 9,5 milliarder euro.

Den tyske utenriksministeren Heiko Maas sier i en Twittermelding at:

«Europas energipolitikk avgjøres i Europa og ikke i USA. Vi avviser utenlandsk innblanding.»

Lederen for det tysk-russiske handelakammeret, Matthias Schepp, sier at Europa burde svare på USAs sanksjoner med motsanksjoner, men det ønsker ikke Merkel å høre noe om.

Igjen ser vi hvordan splittelsen mellom USA og landets angivelige allierte i Europa bare øker. Europeiske ledere har i årevis bøyd seg for alt USA har bestemt av sanksjoner, sjøl når sanksjonene rammer europeiske land vel så mye som de rammer Russland. EU har tapt hundretusener av arbeidsplasser og titalls milliarder euro i eksportinntekter på USAs egenrådige sanksjonspolitikk. Men nå har tydeligvis tysk industri fått nok.

Kremls talsmann Dmitrij Peskov slår ganske enkelt fast at USAs sanksjonsvedtak ikke vil stoppe Nord Stream 2, og når man ser hvor mye denne rørledningen betyr for Tyskland, er det grunn til å tro at han får rett.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Mitt-innlegg-7-1024x1024.png

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Trump erklærte bombastisk at han ville sende Nord-Korea tilbake til steinalderen … eller noe slikt. Egentlig er Trump og Kim Jung-un venner. Hangerskipene tok kursen vekk fra Nord-Korea, ikke mot Nord-Korea.
  Dette siste vedtaket virker å dreie seg om å skape splittelse USA-Europa. Trump ser på NATO som noe som bør nedlegges.

  For å sitere Mayer Amschel Rothschild: Let me control a nation’s gas and I don’t care who writes the laws


  Trump and Merkel


  Trump og Kim Jung-un

 2. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Trump ønsker at Europa betaler sitt eget forsvar, og at 30.000 soldater i Tyskland kan gjøre noe mere nyttig. Europa ønsker at USA skal betale for forsvaret.
  Soros er ikke amerikaner, men Europeer. Jeg tror han må søke visum for å komme inn i USA. Den verste drittsekken er en av oss.
  13 mrd til Idlib = Norge er den største finansier av krigen mot Assad? Vi er bunnfallet i verden.
  Jeg vil ikke bli overrasket om regjering erklærer at Norge ikke kan bruke av Oljefondet, at pengene er låst der. Jeg vil heller ikke bli overrasket om krona fortsetter å falle, til den tilslutt er 50% av hva den pleide å være (idag 30% devaluering) -> Sydenturer blir dyrere og dyrere. På det tidspunktet vil jeg ønske at EURO blir valuta i Norge.

 3. “Vi er bunnfallet i verden” gjelder så lenge Norge lar seg manipulere og diktere av USA. På et eller annet tidspunkt vil landets ledere kanskje se hva som skjer og slutte å la seg utpresse mer. Men ja, det første som da skjer er at USA “sanksjonerer” mot oljefondet.

 4. Avatar for SHO SHO says:

  Det er ikke akseptabelt at du forfalsker det som andre skriver her på forumet.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  “Kjell er et internettroll som kun spammer debatten”
  Martin Luther

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  “Kjell er en internettrell”
  Djengis Khan

 7. Avatar for Olaf Olaf says:

  Det er ikke så rart Steigan ikke berører sakens kjerne: Nordstream-2 er et av mange russiske grep for å knekke Ukraina, gjennom fjerning av en viktig inntekstskilde.
  Multimilliardæren (oligarken) Miller, CEO i Gazprom, har hele tiden vært et viktig instrument for Putin i forsøket på å gjøre Ukraina til en vasall-stat. Det begynte allerede i 2014 ved at de nesten doblet prisen for gassleveranser til Ukraina. Videre har de hindret import av gass som Ukraina allerede hadde betalt for (mao. rent tyveri). Arbitration Court i Stockholm har i flere omganger nå gitt Ukraina rett til kompensasjon for dette. Men tyvene i Moskva bryr seg selvsagt ikke om internasjonale regler.
  Sanksjonene er et virkemiddel for å få Russland til å forstå at de ikke kan “leke” med andre land. At Trump benytter sanksjonsregimet for å få Europa til å kjøpe gass fra USA, tror jeg ikke så mye på. Alternativet til Nordstream-2 og den tyrkiske ledningen, er ganske enkelt å fortsette med transitt gjennom Ukraina. Dette er tilstrekkelig for Europeisk forbruk, samt at det er vesentlig billigere enn Nordstream-2 alternativet.
  Mao: det er ingen økonomisk logikk i å bygge ut denne ledningen (ikke minst når vi vet at gassbehovet vil synke i et 10 års perspektiv). NS-2 er kun et instrument for å ødelegge Ukraina som selvstendig nasjon. Jeg håper at alle kan være ærlige nok til å innse det.

 8. Hvor mye betyr egentlig denne rørledningen for Tyskland? Her er tallene bak:

  • Nordstream 2 kan frakte inntil 55 milliarder m2 gass årlig, det samme som Nordstream 1. Tilsammen 110 milliarder m2, nesten all norsk gasseksport.

  • Men tysk gassforbruk er godt under dette, 88,29 milliarder m2 i 2018
   https://ycharts.com/indicators/germany_natural_gas_consumption

  • Tysk egenproduksjon er sterkt synkende, og var 5,54 milliarder m2 i 2018.

  • Tysk gassimport var på hele 133,8 milliarder m2 i 2018, langt mer enn forbruket. Russland og Norge er de største leverandørene. Det betyr at landet fungerer som en import- og fordelingssentral til andre land i EU (“Energi hub”). Hvis vi tar gassimport + egenproduksjon var “overskuddet” hele 51,05 milliarder m2 i 2018. Når Nordstream 2 settes i drift vil det potensielle overskuddet ca. dobles.
   https://www.ceicdata.com/en/indicator/germany/natural-gas-imports

  Ut i fra disse tallene kan jeg ikke se at “Nordstream 2 er viktig for Tyskland” slik Steigan hevder, med mindre man forventer en sterk økning i tysk gassforbruk. Hvis det skal skje må mesteparten av kullkraftverkene utfases i tillegg til den vedtatte utfasinga av de gjenværende tyske atomkraftverkene, og innfasing av mer fornybar energi nærmest stanse.

  Nordstream 2 gir i stedet Tyskland økt makt som transitt for russisk gass på bekostning av østeuropeiske land både i og utenfor EU. Det gir også Russland mulighet til å strupe transitten gjennom Ukraina dersom landet ikke føyer seg. Gitt tysk og russisk historie er nok det en utvikling østeuropeiske land ikke liker. Ukraina som nå vil miste mye av transittinntektene er med dette allerede “gitt bort” til Russland fra EUs innflytelsessfære i praksis. Det er ikke til å undres over at Polen og lille Litauen, begge skviset mellom disse stormaktene, har bygget egne importhavner for LNG.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

35 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

44 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.