Betyr EØS-avtalen fritt sykehusvalg i Europa – betalt av Norge?

0
Illustrasjon: Iryna Inshyna, Shutterstock

I kjølvannet av trygdeskandalene i NAV kommer et framstøt fra ESA for friere flyt av norske pasienter til sykehusbehandling i utlandet. Dette skriver ABC Nyheter 18. desember 2019 og fortsetter:

«EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA har besluttet å bringe Norge inn for EFTA-domstolen for regler som begrenser pasienters rettigheter til å søke sykehusbehandling i andre EØS-stater, betalt av Norge.

Det varsler ESA i en pressemelding onsdag (18.12.2019).

Norske myndigheter har fryktet manglende kontroll med tilgangen til sykehustjenster i EU, som følge av EØS-avtalen.

Nå konkluderer ESA med at heller ikke de norske reglene om tilgang til sykehusbehandling i andre EØS-land er i samsvar med EØS-retten.

«Reglene strider mot viktige prinsipper om pasientrettigheter, koordinering av trygderettigheter, og om friheten til å motta sykehustjenester.», skriver ESA.

Nasjonale regler forbyr pasienter å henvende seg direkte til et sykehus i et annet EØS-land selv når fristen for når behandlingen skulle ha startet i Norge, er utløpt.

Andre norske regler innfrir ikke EØS-rettens krav for hvordan myndighetene skal vurdere om pasientene i tide kan tilbys en like effektiv behandling hjemme som det som kan tilbys i andre EØS-land. Dette har vært spesielt problematisk for pasienter med sjeldne sykdommer, ifølge klager ESA har fått.

«De norske reglene sikrer dessuten ikke at det som er anerkjent i internasjonal medisin, blir tatt tilstrekkelig hensyn til når nytten av en medisinsk behandling i et annet EØS-land blir vurdert.»

ESA iverksatte traktatsbruddsprosedyren etter en rekke klager mot Norge om tilgang til sykehusbehandling i andre EØS-stater.

Økt bruk av sykehus i utlandet øker for øvrig risikoen for å bringe tilbake farlige sykehusbakterier.«

Les også: Høie åpner for fritt sykehusvalg i hele Europa

Norske politikere har satt bort styringa av Norge til et ikke-valgt byråkrati i Brussel, og det viser seg på område etter område. Det gjenstår snart ikke flere oppgaver for politikerne enn å klippe snorer og lese opp taler som andre har skrevet for dem.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Mitt-innlegg-7-1024x1024.png

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.