Betyr EØS-avtalen fritt sykehusvalg i Europa – betalt av Norge?

9
Illustrasjon: Iryna Inshyna, Shutterstock

I kjølvannet av trygdeskandalene i NAV kommer et framstøt fra ESA for friere flyt av norske pasienter til sykehusbehandling i utlandet. Dette skriver ABC Nyheter 18. desember 2019 og fortsetter:

«EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA har besluttet å bringe Norge inn for EFTA-domstolen for regler som begrenser pasienters rettigheter til å søke sykehusbehandling i andre EØS-stater, betalt av Norge.

Det varsler ESA i en pressemelding onsdag (18.12.2019).

Norske myndigheter har fryktet manglende kontroll med tilgangen til sykehustjenster i EU, som følge av EØS-avtalen.

Nå konkluderer ESA med at heller ikke de norske reglene om tilgang til sykehusbehandling i andre EØS-land er i samsvar med EØS-retten.

«Reglene strider mot viktige prinsipper om pasientrettigheter, koordinering av trygderettigheter, og om friheten til å motta sykehustjenester.», skriver ESA.

Nasjonale regler forbyr pasienter å henvende seg direkte til et sykehus i et annet EØS-land selv når fristen for når behandlingen skulle ha startet i Norge, er utløpt.

Andre norske regler innfrir ikke EØS-rettens krav for hvordan myndighetene skal vurdere om pasientene i tide kan tilbys en like effektiv behandling hjemme som det som kan tilbys i andre EØS-land. Dette har vært spesielt problematisk for pasienter med sjeldne sykdommer, ifølge klager ESA har fått.

«De norske reglene sikrer dessuten ikke at det som er anerkjent i internasjonal medisin, blir tatt tilstrekkelig hensyn til når nytten av en medisinsk behandling i et annet EØS-land blir vurdert.»

ESA iverksatte traktatsbruddsprosedyren etter en rekke klager mot Norge om tilgang til sykehusbehandling i andre EØS-stater.

Økt bruk av sykehus i utlandet øker for øvrig risikoen for å bringe tilbake farlige sykehusbakterier.«

Les også: Høie åpner for fritt sykehusvalg i hele Europa

Norske politikere har satt bort styringa av Norge til et ikke-valgt byråkrati i Brussel, og det viser seg på område etter område. Det gjenstår snart ikke flere oppgaver for politikerne enn å klippe snorer og lese opp taler som andre har skrevet for dem.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Mitt-innlegg-7-1024x1024.png

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Dette er en sak hvor pasientenes interesser er fritt sykehusvalg. Dette er ikke en sak som dreier seg om å bevare norske arbeidsplasser i helsesektoren / tette igjen handelslekkasje til utland … eller hva.
  At nordmenn velger utenlanske sykehus (noen bor allerede i Spania) er fordi de håper på bedre behandling der.
  Selv vil jeg sjekke ut hva de kan tilby i India (medisin testet ut i 2000 år) før jeg sier ja til norsk sykehus og deres “sykehusmat”. Når man blir dement av mat (Norge ligger i toppsjiktet i demens) da fortsetter man ikke med samme mat (det gjør man i Norge) + smertestillende medisiner. Ikke en blir frisk av demens i Norge.

  Helsetjenester er ikke “frie” i Norge, slik som sosialister gjerne forteller. Vi har betalt for alt sammen selv fra dag 10, når vi smaker på første tåteflaske betalt av mor. Men vi kan ikke bestemme hvordan vi vil bruke innbetalte sykepenger?

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Hadde det enda vært så vel. Men jeg antar at det bare er på papiret. Eller for folk som er mer verdig trengende. For jeg kommer ikke forbi lokalsykehuset mitt. Ikke ved hjelp av NAV, en gang.
  Ingen second opinion, på meg.

 3. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Idag kan hvem som helst med forståelse av engelsk studere sine egne sykdommer på nettet, og bestemme hva som er beste behandling. Sykehus vil normalt framstille kreft som at man trenger behandling “umiddelbart”. Det er markedføring. Slapp av. Ta den tiden du trenger.

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Tusen takk, det var raust av deg.

 5. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Fri for kreft

  En fantastisk historie. Forsatt lovlig å laste ned.

  Legene trodde det var dem som hadde helbredet vedkommede. De hadde aldri opplevd et så strålende resultat med ståling av hudkreft før. De tror vel fortsatt på det.

 6. Avatar for SHO SHO says:

  Dagens regjering er nok redd for at en slik form for fritt sykehusvalg kan føre til en stor økning i norske helseutgifter. Men samtidig skal man ikke se bort fra at feks Høie kan anse dette som å være en snedig mulighet til å kunne bruke en slik ordning som en brekkstang for få igjennom økt privatisering av norsk helsevesen.

  Fritt sykehusvalg har den fordel at ulike sykehus og land bruker forskjellige behandlingsmetoder. Dette kan være veldig viktig for pasientene. Har sett det selv, at feks Aker sykehus bruker andre behandlingsmetoder enn AHUS for samme type problem. Og det er feks viktige forskjeller mellom Norge og Danmark når det gjelder kreftbehandling. I 2019 innførte Danmark bruk av infrarød laser for behandling av blærekreft som standard (iflg Teknisk Ukeblad), i Norge er denne form for behandling helt ukjent. Fritt sykehusvalg innenfor EØS kan bidra til å presse fram endringer i behandlingsmetoder i Norge (selv om hensikten med fritt sykehusvalg opprinnelig kanskje var for å få til økt privatisering).

 7. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Det ligger i navnet at pasienten selv bestemmer behandling. Dette er selvfølgelig en uhyrlig tanke for sosialister, som vil bestemme over pasienten, og hva slags bil han skal bruke. Subsidiering av el-biler = politikerne vil bestemme hvilken bil folk bruker. Så sender de regninga til bileierne etterpå.
  I USA kan ikke private leger bestemme behandling av egne pasienter. Først dekker ikke forsikring det, så blir de fratatt legelisens. Samme systemet i Norge.
  Hvis man kaller seg alternativ lege - man får ikke lov å behandle pasienter.
  I mitt tilfelle, jeg har mere tillit til enkelte indiske leger. Det blir garantert ikke dekt av sykeforsikring (ikke noe stort problem). Å få tilbake sykeforsikringer umulig i Norge.
  Hva som går bra er å si
  -Jeg vil ikke ha behandling
  Da er sykehuset sjakk matt

 8. Fritt sykehusvalg i Europa høres besnærende ut for mange, og kanskje flere blir mer positive til EØS og senere EU av en slik “gladnyhet” som kan være strategien. “Åpne for fritt sykehusvalg” høres raust ut, og isolert sett kan det være bra, men helheten er at EU medlemskap vil være en katastrofe for det norske folk.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere