Penger gikk fra DNB-konto til namibisk tjenestemann helt fram til i år

2
Faksimile fra Dagens Næringsliv

DNB fikk en alvorlig advarsel i fjor og avsluttet kontoer knyttet til en kunde i skatteparadis, men penger fortsatte å strømme fra Island til en namibisk tjenestemann helt til januar 2019. Dette skriver Dagens Næringsliv.

Artikkelen er bak betalingsmur, men den islandske avisa Stundin, som var den første til å avløre denne skandalen, har en artikkel om dette på sine nettsider. Stundin skriver:

Esja Seafood Limited, et Samherji-eid selskap som betalte en halv milliard kroner for å bestikke James Hatuikulipi i Dubai i bytte mot hestemakrellkvote, er fremdeles kunde hos den norske DNB-banken. Selskapet har en bankkonto i DNB som ble brukt til å overføre pengene til Dubai-selskapet Tundavala Investments Limited.

I en e-post med svar på Hour fra sekretæren for Samherjis fungerende administrerende direktør, Björgólfur Jóhannsson, sier det om Esju Seafoods virksomhet gjennom DNB-banken. «Nei, i henhold til vår forespørsel til ledelsen av Esju Seafood Ltd, har selskapets regnskap ikke blitt avsluttet.»

Den norske avisen Dagens Næringsliv har rettet spørsmål om Samherjis nåværende virksomhet i DNB til den norske bankens informasjonsrepresentant og reist spørsmål om Samherji-saken i Namibia, og Samherjis kapitaloverføring gjennom bankkontoer i DNB, hadde noen innvirkning på rederiets forretningsforhold til DNB Bank, fra saken i media. En talsperson for den norske banken har ikke ønsket å svare på dette, men basert på Samherjis svar kan det antas at dette ikke er tilfelle.

I Wikileaks , Kveik , Hours og Al Jazeera rapporter om Samherji- dokumentene , heter det at Samherji betalte namibiske påvirkere ytterligere en milliard kroner i bestikkelser i Namibia for å få tilgang til hestemakrellkvoten i landet og at den norske DNB-banken stengte bankkontoen i banken i mai i fjor. Selskapets regnskap ble brukt til å betale lønningene til Samherji-fiskere i Afrika, inkludert Namibia.

Seks enkeltpersoner, inkludert to tidligere statsråder, er nå tiltalt i Namibia for bestikkelser, hvitvasking av penger, underslag.

Les også: – DNB kan ha vært direkte involvert i korrupsjonsbetalinger

Islandsk fiskefirma bestakk funksjonærer i Namibia og brukte DNB for å overføre penger

Hvitvaskingsekspert: – Uten sidestykke den største saken som har rammet en bank i Norge

Namibiske fiskere protesterer mot den milde bhandlinga svindlerne har fått, mens de er blitt arbeidsløse og har mistet mange kolleger.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Jeg mener å ha lest at DnB-aksjene har gjort det veldig godt det siste året i motsetning til andre bank-aksjer i Norden. Kanskje årsaken rett og slett kan være at DNB slipper igjennom mange tvilsomme transaksjoner i sitt system. At kundene bruker skatteparadiser kan også være lønnsomt for DNB. Og i tillegg har vi en regjering i Norge som synes at bruken av skatteparadiser i og for seg er greit (skatteparadiser kan betraktes som å være en snedig form for skattelette som skjer i det skjulte og som ikke skaper så mye støy her i landet).

  2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

    Både Sverige og Danmark har hatt sine pengevaske-skandaler, så det er nok heller at Gnore har hatt et bedre rykte, fram til nå.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere