Penger gikk fra DNB-konto til namibisk tjenestemann helt fram til i år

0
Faksimile fra Dagens Næringsliv

DNB fikk en alvorlig advarsel i fjor og avsluttet kontoer knyttet til en kunde i skatteparadis, men penger fortsatte å strømme fra Island til en namibisk tjenestemann helt til januar 2019. Dette skriver Dagens Næringsliv.

Artikkelen er bak betalingsmur, men den islandske avisa Stundin, som var den første til å avløre denne skandalen, har en artikkel om dette på sine nettsider. Stundin skriver:

Esja Seafood Limited, et Samherji-eid selskap som betalte en halv milliard kroner for å bestikke James Hatuikulipi i Dubai i bytte mot hestemakrellkvote, er fremdeles kunde hos den norske DNB-banken. Selskapet har en bankkonto i DNB som ble brukt til å overføre pengene til Dubai-selskapet Tundavala Investments Limited.

I en e-post med svar på Hour fra sekretæren for Samherjis fungerende administrerende direktør, Björgólfur Jóhannsson, sier det om Esju Seafoods virksomhet gjennom DNB-banken. «Nei, i henhold til vår forespørsel til ledelsen av Esju Seafood Ltd, har selskapets regnskap ikke blitt avsluttet.»

Den norske avisen Dagens Næringsliv har rettet spørsmål om Samherjis nåværende virksomhet i DNB til den norske bankens informasjonsrepresentant og reist spørsmål om Samherji-saken i Namibia, og Samherjis kapitaloverføring gjennom bankkontoer i DNB, hadde noen innvirkning på rederiets forretningsforhold til DNB Bank, fra saken i media. En talsperson for den norske banken har ikke ønsket å svare på dette, men basert på Samherjis svar kan det antas at dette ikke er tilfelle.

I Wikileaks , Kveik , Hours og Al Jazeera rapporter om Samherji- dokumentene , heter det at Samherji betalte namibiske påvirkere ytterligere en milliard kroner i bestikkelser i Namibia for å få tilgang til hestemakrellkvoten i landet og at den norske DNB-banken stengte bankkontoen i banken i mai i fjor. Selskapets regnskap ble brukt til å betale lønningene til Samherji-fiskere i Afrika, inkludert Namibia.

Seks enkeltpersoner, inkludert to tidligere statsråder, er nå tiltalt i Namibia for bestikkelser, hvitvasking av penger, underslag.

Les også: – DNB kan ha vært direkte involvert i korrupsjonsbetalinger

Islandsk fiskefirma bestakk funksjonærer i Namibia og brukte DNB for å overføre penger

Hvitvaskingsekspert: – Uten sidestykke den største saken som har rammet en bank i Norge

Namibiske fiskere protesterer mot den milde bhandlinga svindlerne har fått, mens de er blitt arbeidsløse og har mistet mange kolleger.

Forrige artikkelFrankrike: – Vi streiker mot Macron og hans verden
Neste artikkelWall Streets stille kupp mot den nordiske kraftbørsen