Wall Streets stille kupp mot den nordiske kraftbørsen

12
Illustrasjon: Shutterstock

Spillet rundt Oslo Børs, Nord Pool og kraft-trader Einar Aas.

I nesten tjue år har det pågått et spill rundt det norske og nordiske kraftmarkedet. Det har vært et drama i stor stil med utallige milliarder kroner i potten og der noen av de mektigste finansinstitusjonene i verden har sittet ved pokerbordet. I sluttspillet skulle det se ut som om det var to kjemper på Wall Street som sto mot hverandre. Men de to kjempene representerte i virkeligheten de samme kapitalgruppene på New York-børsen, så det hele var et rigget spill.

Nå er spillet over og finansbaronene har sopt til seg potten. De som sitter ribbet igjen er folkene i Skandinavia, og ikke minst Norge, som har mistet all kontroll over det strategisk viktige kraftmarkedet.

Brundtland og Stoltenberg begynte og Erna Solberg avsluttet

Opprinnelig var det norske kraftmarkedet styrt av den norske staten. Den norske vannkrafta er blitt omtalt som det norske arvesølvet. Det er en enorm ressurs som tilhører det norske folket, og som burde tilhøre det også i framtida. Men derfor er det også en lekkerbisken av de helt store som den globale finanskapitalen har siklet etter i årtier. Og deres lojale politikere har lagt spillet til rette for dem.

Fram til nylig har kraftmarkedet i Norge vært under kontroll av Statnett med ansvar for å utvikle, eie og drive det sentrale elektrisitetsnettet – inklusive kabler og ledninger til andre land. Statnett eier nesten hele sentralnettet i Norge, og skal sørge for overføring av elektrisk kraft til hele landet.

Statnett SF oppsto fra den statlige forvaltningsbedriften Statskraftsverkene, som ble skilt ut fra Norges vassdrags- og elektrisitetsverk i 1986. Foretaket Statnett SF ble opprettet ved stortingsvedtak i 1991. I 1986 og 1991 var Gro Harlem Brundtland statsminister. Hun la grunnlaget for den seinere privatiseringa av strategiske statlige bedrifter i Norge gjennom å skille dem ut som statsforetak, så også med Statnett.

Det neste grepet kom i 1993, under Brundtlands tredje regjering. Da skilte man ut markedsdelen av Statnett og opprettet Statnett Marked AS. Dette var et tiltak for å deregulere hele kraftmarkedet og det ble etablert et norsk-svensk kraftmarked. I 1996 skiftet dette navn til Nord Pool ASA.

Under Jens Stoltenbergs første regjering ble grunnlaget lagt for at dette selskapet i 1991 ble til Nord Pool Spot AS som var et aksjeselskap som ble eid av de nordiske og baltiske stamnettoperatørene Statnett SF, Svenska Kraftnät, Fingrid Oyj, Energinet.dk, Elering, Litgrid og Augstsprieguma tikls.

Den siste delen av pokerspillet har skjedd under Erna Solberg. Det har hun som har fått den tvilsomme æren av å avslutte den norske storkoalisjonens tap av denne delen av det norske arvesølvet til multinasjonal finanskapital. Det vil si, hennes regjering har i prinsippet forvaltet dette, men på grunn av at selskapene alt var delprivatisert, var førersetet for lengst overtatt av kapitalinteressene.

En av våre trofaste lesere har lagd en interessant og svært lærerik framstilling av hvordan dette spillet har foregått, og hvordan det har endte med at det nordiske kraftmarkedet nå fullt og hel kontrolleres av den finanskapitalen på Wall Street som vi tidligere har kalt «de vanlige mistenkte».

Silent Coup – et pokerspill i mange runder

Av JAP.

MAI 2007: Det store amerikanske børsselskapet Nasdaq fremsatte et kjøpstilbud på OMX på 3,7 milliarder dollar. OMX var en svensk-finsk virksomhet som hadde to divisjoner: OMX Exchanges (børs) og OMX Technology. OMX Exchanges drev børsene i København, Stockholm, Helsingfors, Tallinn, Riga og Vilnius samt verdipapirsentralene i Estland og Latvia. OMX hadde også virksomhet i Norge. Etter oppkjøpet kalte gruppen seg Nasdaq OMX Group.

22. OKTOBER 2008 (Reuters) – Nasdaq OMX har fått klarsignal til å kjøpe den Nordiske kraftbørsen Nord Pools internasjonale virksomhet. Nord Pool ASA vil beholde ansvaret for nordiske kraftderivater. Nasdaq OMX vil overta tyske og nederlandske derivater og karbonkontrakter som tidligere ble handlet hos Nord Pool.

17. MARS 2010: Statnett selger Nord Pool. Amerikanske Nasdaq OMX sikrer seg kraftbørsen Nord Pools internasjonale virksomhet (se over). I dag kalles selskapet Nasdaq Nordic og tilbyr også finansielle tjenester i Nordiske, baltiske og kaukasiske regioner i Europa.

27 AUGUST 2018 Melder Montelnews at alle de fire systemoperatørene i Norden vurdere å selge sine eierandeler i Nord Pool, som følge av at børsen fra neste år mister sin monopolstatus. – Vi evaluerer vårt eierskap i Nord Pool i lys av den nye konkurransesituasjonen mellom børsene. På generelt grunnlag ser vi en potensiell konflikt i å eie en børs som konkurrer med andre, sier Søren Dupont Kristensen, direktør for elsystemsansvar i Energinet. Fingrid og Statnett bekrefter også overfor Montel at de vurderer eierskapet i kraftbørsen.

Einar Aas

TORSDAG 13. SEPT. 2018 sprakk nyheten om at krafttrader Einar Aas trolig er personlig konkurs etter massivt tap i kraftmarkedet. Hovedårsaken viser seg å være en sjelden utvikling i forholdet mellom tyske og nordiske kraftpriser (…)

Les hele den fjollete artikkelen fra 14 sept. 2018

«- Jeg hatt for stor posisjon i forhold til likviditeten i markedet og i løpet av mandagen ble de siste 350 millionene av mine frie likvide midler overført. Dette var ikke tilstrekkelig til å dekke tapet og tirsdag ble jeg derfor satt under administrasjon av Nasdaq-børsen.»

15. NOV. 2018: Gjeldsavtale i havn – Einar Aas unngår konkurs

Etter at forhandlingsfristen gikk ut mellom råvarebørsen Nasdaq, kreditorene og Einar Aas gikk ut onsdag kveld, var det bare én aktør som gjensto: Agder Energi.

– Agder Energi er uenig i avtalen, men har besluttet å ikke komme med flere protester, skriver Nasdaq-børsen i en melding torsdag. (27. nov 2019 melder E24/Agderposten at Aas får tilbakeført 208 mill fra bl.a kommunen)

Oslo børs – Euronext/Nasdaq og Nord Pool

24 DES. 2018: «Euronext vil så snart det er praktisk mulig fremsette et kontantbud på 6,24 milliarder kroner (625 millioner euro) for samtlige aksjer i Oslo Børs VPS», skriver Euronext i en pressemelding mandag morgen. Konsernsjef: – Overraskende.

30 JAN. 2019: Nasdaq melder seg på «budkampen» OBS. Har siden 2016 vist interesse, men aksjonærene var den gang ikke klar for salg. (Den prosessen har pågått lenge, og var allerede satt i gang ref Nordpools salgsargument som Montelnews omtalte aug. 2018)

4. MARS 2019: (Montelnews) – Eierne av Nord Pool har leid inn SEB (Skandinaviska Enskilda Banken) som rådgiver for å utrede et mulig salg av den kommersielle delen av kraftbørsen.

– Det er et neste skritt for eierne våre etter restruktureringen som ble gjort i fjor, at de nå ønsker å se på alternativer for den kommersielle delen av Nord Pool, sier kommunikasjonsdirektør Stina Johansen i Nord Pool til Montel. (SEB eies av Wallenberg, Vanguard, NBIM osv… Bare sjekk marketscreener, bruk begge kolonner)

25. MARS: Euronext «øker budet» med 560 millioner kroner. (Solgt for 6,8 mrd NOK, valuta ned ca 20 øre).

8. APRIL. 2019: Nasdaq vil ta opp kampen med Nord Pool (LOL): – Strømprisene har vært preget av en monopolsituasjon. Råvarebørsen Nasdaq Commodities har søkt om konsesjon til å gå inn i det fysiske kraftmarkedet. Nord Pool ønsker konkurransen velkommen.

13. MAI 2019: Finansdep. sier ja til at Euronext og Nasdaq kan kjøpe Olso Børs.

27. MAI 2019: Nasdaq «trekker seg fra «budkampen». («Brothers in arms» – aktørene bak er omtrent de samme)

7. JUNI: Euronext, som til slutt har vunnet kampen om Oslo Børs, sitter snart med alle aksjene. I en børsmelding fredag kveld forteller de at de nå har fått kontroll på 97,7 prosent av alle aksjene i Oslo Børs VPS. Det betyr at de har inngått avtaler som gjør at de vil eie nesten alle aksjene i Oslo Børs innen 14. juni.

5. DESEMBER 2019: *POFF* Euronext tar kontroll over kraftbørsen. Euronext kjøper 66 prosent av aksjene i kraftbørsen Nord Pool. Verdien av kraftbørsen er satt til 850 millioner kroner.

Om Nord Pool

Nord Pool AS, tidligere, Nord Pool Spot AS Nord Pool Spot AS ble stiftet 27. desember 2001 og har forretningsadresse på Lysaker i Norge. Selskapet ble skilt ut fra Nord Pool ASA som startet opp som Statnett Marked AS i 1993. 20. januar 2016 byttet Nord Pool Spot navn til Nord Pool AS.

I 2016 ble 505 TWh elektrisk kraft handlet via Nord Pool, der Norden og Baltikum stod for 391 TWh, mens resten var kraft til Tyskland og Storbritannia. 380 medlemmer fra 20 land handlet via Nord Pool.

OPPSUMMERING. Det kjente finanskartellet eier nå Oslo Børs og Europas børser, vind og kraftindustri, kraftbørsen Nord-Pool (Euronext) – som liksom skal konkurrere med sin tvilling Nasdaq, som har søkt om konsesjon i det fysiske kraftmarkedet, samtidig som de finansierer sin egen utbygging (!) Denne prosessen kalles for «silent coup», men nå har de rana til seg alt…

Jungelord: Når kapitalen har snakket er siste ord sagt – og da hjelper det lite hvilken stilling du har eller hvilken stillingstruks du har fått. Bare spør «Medeietilsynet» ref operasjon Media Norge 😉

Kilder: E24, Montelnews.com, Finansavisen, Dagens Næringsliv og Wikipedia.


Etterord: Eierskap i Euronext og Nasdaq

Denne tabellen viser at det for en stor del er de samme kapitalgruppene som har vært inne på begge sider i denne «drakampen». Og den metoden de har brukt gjør at de nå kontrollerer alt innen det strategisk helt avgjørende kraftmarkedet. Dette har de kunnet gjøre fordi den norske storkoalisjonen med Arbeiderpartiet i føringa og med Høyre som en god nummer to har skapt alle de forutsetningene de trengte for å plyndre oss til skinnet.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Geirijo Geirijo says:

  Den globaliserte dypstatens aktører og skyggeregjeringer

  Den uformelle EU-storkoalisjonen mellom Ap og Høyre har vært en ulykke for Norge. Ikke bare har den tvunget på nordmenn EØS-avtalen, men også tvunget privatisering og salg av Norge bit for bit.

  Det man kan slå fast med 100% sikkerhet er at solidaritet og nasjonal patriotisme versus Norge som nasjon, og nordmenn som folk, må være helt fraværende i Ap og Høyre. Deres solidaritet og patriotisme synes å eies av WallStreet (WEF), EU og NATO.

  Når man ser på hva topp-politikere i denne koalisjon har som karriereutvikling, så skjønner man hvor lojaliteten ligger. Etter sine gjerninger i norske regjeringer flytter de ut til lukrative skattefrie posisjoner i diverse utland, i tjeneste for nettopp WallStreet (WEF), EU og NATO.

  De samme politikere vikarierer også gjerne i FN sammen med sitt globaliserte nettverk, men det er med et annet motiv. FN er omtrent den eneste globale institusjon etablert på en plattform for demokrati, åpenhet og medvirkning fra alle medlemmer. Derfor er FN en institusjon som ikke passer WEF og NWO banden. For den verdensregjering de ønsker skal ikke på noe vis være demokratisk, åpen og tillate medvirkning for andre enn dem de velger blant sine egne. Med nok egne infiltratører i FN kan de svekke FN´s rolle og funksjon i verden, slik at deres NWO plan kan gjennomføres.

  Konspirasjons-teoretikernes versjon av “Agenda 21” er NWO bandens plan, og det passer dem ypperlig at FN blir gitt skylden for den versjonen av konspirasjons-teoretikere. De får god hjelp av NWO banden til å gjøre nettopp det.

  Summa summarum lurer de tilstrekkelig av nyttige idioter blant velgerne til å sørge for at de “riktige politiske partier” for realisering av Agenda 21 får nok stemmer til å regjere de enkelte land. Det er slik den globaliserte dypstatens skyggeregjeringer fungerer.

 2. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  For noen høres det kanskje attraktivt ut å sitte som garantist for finansoperasjoner. Jeg kan meddele at det er den siden man ikke vil være på.

  Deutche Bank er garantist for vissnok $75 trillioner.
  For å si det kort: En drittjobb. Hele Tyskland må stille opp hvis Deutche Bank går konkurs.
  Amerikanske selskap som sitter med garanti-ansvar for opsjoner gjør hva de kan for å overføre risiko til staten. Lehman Brothers var en slik amerikansk garantist.

  Future og opsjonsmarkedet er forbindelsen mellom nåtid og framtid. Hvis framtiden ikke blir hva man forventer blir det garantistene som får svi. Det samme kan man si om direktør for oljefondet. Hvis man er på jakt etter en jobb hvor man ikke blir syndebukk, ikke søk den jobben.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  For å opprettholde illusjonen om folkestyre, må en gi inntrykk av at vi har valgmuligheter. Du kan være helt sikker på at dersom Høyre og Ap ikke hadde fulgt manuskripetet til sine overordnede - slik de har blitt innstruert, hadde de blitt skrevet ut av stykket. De er rause med både pisk og gulrot.

 4. Avatar for SHO SHO says:

  Det betyr vel at vi kan komme til å oppleve en ENRON skandale også i Norge?

  ENRON eide flere kraftverk i USA. I en periode med kulde satt ENRON et av sine kraftverk ut av drift med en falsk begrunnelse om at det var oppstått teknisk feil på kraftverket. Denne reduksjon i strømproduksjonen førte til at strømprisene i USA økte. ENRON tapte selvfølgelig inntekter fra det kraftverk som var blitt stengt ned, men inntektene fra alle de andre kraftverkene til ENRON økte derimot såpass mye slik at ENRON tjente veldig godt på denne svindel (det er slik som store eiere kan gjøre). I Norge kan man feks kjøre elvekraftverk på en slik måte at vannet slippes utenom turbinene istedenfor å drive turbinene i en kald periode. Eventuelt stoppe vindmøller selv om det blåser.

  Dette har noe med såkalt priselastisitet på energi å gjøre. Innenfor oljevirksomheten har man feks en håndregel iflg IMF som sier at en reduksjon i verdens oljeproduksjon på kun 1% vil føre til en pristigning på olje med hele 50%. Årsaken er at energi er noe som er veldig viktig og kritisk for det moderne samfunn.

 5. Når kartet ikke stemmer med terrenget svinger AP alltid til høyre. Forsikringspapira har de jo allerede tegna…

 6. Det verste er at våre “kjære” politikere får fortsette å selge ut Norges realverdier i all overskuelig framtid, for vi er blitt et alt for splittet folk til at vi kan reise en felles front mot denne korrupsjonen. En ting er at vi ikke har en arbeiderklasse å snakke om lenger, og en annen ting er befolkningsutskiftingen som virkelig har vært en genial ide for at eliten skal kunne ture fram som den vil.

 7. Avatar for Nitupsar Nitupsar says:

  Flott artikkel. Det må settes søkelys på privatiseringen som dessverre fremdeles foregår.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

4 flere kommentarer

Deltakere