Idlib: Syrias hær har nådd fram til strategisk hovedvei

0
Foto: Sana

Den syriske hærens offensiv mot terroristene i Idlib fortsetter og ifølge flere nyhetsbyråer skal den ha nådd fram til byen Maaret al-Numan, som er et strategisk viktig knutepunkt på hovedveien M5. Blant dem som melder dette er Voice of America, USAs offisielle mediekanal.

Det har vært forhandlinger mellom terroristene og den syriske hæren om overgivelse av byen, men disse forhandlingene skal ha strandet, kanskje fordi terroristene har håpet på støtte fra Tyrkia til å holde byen.

Tyrkia klarte å stanse den syriske hærens offensiv i september 2019 og fikk forhandlet fram en avtale via Russland om å få trekke ut terroristene før den syriske hæren kunne fortsette. Dette ble stort sett ikke gjort, og Tyrkia har fortsatt å gi terroristene militær og materiell støtte. Tyrkia ønsker å bruke terroristene til å sikre seg et varig fotfeste i det nordlige Syria.

I NATO har Tyrkia bedt om støtte til det som der kalles “Safe Zone Development Plan”, som går ut på etnisk rensing av den såkalte sikkerhetssonen og utplassering av pro-tyrkiske grupper i disse områdene. Emmanuel Macron kalte den tyrkiske planen for «galskap».

Vestlige medier forsøker å framstille den trinnvise frigjøringa av Idlib som et angrep fra den syriske hærens side på de sivile, og forsøker å få stoppe Syrias kamp mot de vestligstøttede terroristene.

Nå prøver Erdogan å bruke situasjonen i Idlib, som Tyrkia i høy grad har vært med på å skape, som et nytt pressmiddel mot EU etter den gamle modellen: gi oss mer penger, ellers sender vi en million flyktninger til Europa.

Den kurdiske nyhetskanalen Rojava Network skriver på Twitter at Idlib Revolutionary Brigade, som er en arabiskdominert del av det ellers kurdiskdominerte SDF, har sendt ut ei oppfordring til «de undertrykte» i Idlib om å flykte til SDF-kontrollerte områder. Det betyr i realiteten at de ønsker at HTS og andre terrorister skal søke tilflukt hos dem.

Slik offensiven utvikler seg ser det ut til at den syriske hæren vil nå sitt mål med å frigjøre den sørøstlige delen av Idlib fram til hovedvei M5. Det åpner veien for å frigjøre også det sørvestre hjørnet av provinsen, slik at også hovedvei M4 fram til Middelhavet kan bli frigjort. Tapene i sør gjør at terroristene vil rykke tilbake mot grensa mot Tyrkia for å forskanse seg der. Men ikke noe av dette vil skje uten at også den syriske hæren pådrar seg betydelige tap.

Samtidig styrker Russland alliansen med Syria. Den russiske viseutenriksministeren Jurij Borasov har vært i Damaskus for å forhandle om tre store utviklingsprosjekter. Det ene er et prosjekt til en halv milliard dollar for å bygge ut havna i Tartus og jernbaneforbindelsen derfra til Persiabukta. Et annet prosjekt dreier seg om å utvikle en stor kunstgjødselfabrikk i Homs, og et tredje handler om å utvikle Syrias produksjon av olje og gass.


Redaksjonen takker leserne

Vi har hatt i gang en liten gavekampanje for steigan.no fram mot jul, og den har vært vellykket. Vi takker leserne for støtte til at vi skal fortsette å styrke og utvikle den uavhengige og kritiske journalistikken og lover nye framganger i 2020.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er gavebredde2-1024x236.jpg
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Forrige artikkelVil Kina utmanøvrere USAs flåte?
Neste artikkelArundhati Roy: – Protestene mot Indias borgerskapslover gir meg håp