Arundhati Roy: – Protestene mot Indias borgerskapslover gir meg håp

2
Forfatteren Arundhati Roy deltok i protestene mot borgerskapslovene i India. Skjermdump fra intervju.

Den hindunasjonalistiske regjeringa til statsminister Narenda Modi har vedtatt et sett med borgerskapslover som oppfattes som et angrep på Indias muslimske befolkning. Hundretusener av mennesker har demonstrert mot disse lovene, og i Hyderabad var det kanskje så mange som 200.000 som deltok.

I et intervju med al-Jazeera sier den verdensberømte indiske forfatteren Arundhati Roy at protestene mot loven gir henne håp. Det gir henne håp for denne bevegelsen «følelsesmessig og intellektuelt har forstått de redslene som Hindutva-programmet til regjeringa innebærer.»

Hensikten med dette programmet er å «skape syndebukker og hat for å dekke over de grunnleggende problemene i økonomien, utdanningsvesenet og samfunnet forøvrig. Nå sier ungdommen at «unnskyld, vi kjøper ikke dette lenger». Dette gjør meg håpefull.«

Ved å mobilisere på hindunasjonalisme har Modi klart å opprettholde en høy popularitet blant de 80 prosent av inderne som er hinduer. Indias økonomi har vært i stor vekst i flere år basert på en nyliberal politikk, men i det siste har landet kommet inn i mer urolig farvann, og vekstratene, som fortsatt er høye, har begynt å falle. Veksten i det private forbruket falt fra 11% til 3% på et halvt år og sysselsettingsgraden er på elendige 37%. Finansbanken Goldman Sachs sier at Indias nåværende krise er verre enn den i 2008.

I slike tider kan sjåvinisme og det å sette grupper opp mot hverandre være et effektivt grep å bruke for overklassen.

Det britiske imperiet er kjent for at det brukte splitt og hersk mellom hinduer og muslimer for å kontrollere det indiske subkontinentet. Men forskning viser at konfliktene mellom folkegruppene fantes lenge før det britiske imperiet tok kontroll over India.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. kjell108 says:

    Sikkert riktig. Men det er ikke protester i India som vil endre maktforholdene verden. Det er presidentvalget 2020. USA er nøkkelen. Norge står og faller med presidentvalget 2020. Media i Norge kan demonisere REP så mye de vil. Det betyr svært lite for amerikanerne.

  2. runeulv says:

    Men det er også velkjent at småfolket ville handle med britene, for da fikk de penga sine, noe som kunne være risikosport med de lokale herskerne. (Kanske ikke velkjent hos Marxister, for jeg har aldri hørt de fortelle denne selvfølgelige delforklaringen på det britiske imperiets vekst.’)

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere