Hva med arbeids- og lønnsforholdene i vindkraftbransjen?

0
Arbeider på vindkraftanlegg. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Av Odd Handegård.

En av de påståtte fordelene med vindkraftutbyggingen i Norge skal være at utbyggingen skaffer lokale arbeids- og skatteinntekter, særlig i utbyggingsperioden. Men stemmer dette, eller dreier det seg om et av flere eventyr som diktes opp for å få lokale politikere til å godta tvilsomme utbyggingstiltak? Egentlig har spørsmålet vært lite sjekket, men nå har Stavanger Aftenblad gjort en miniundersøkelse i Bjerkreim like sør for Stavanger der det reises 70 nye vindturbiner. Resultatet er deprimerende, noe Idar Helle, utreder i De Facto, har skrevet en artikkel om.

Ansvarlig for utbyggingen er «Norsk Vind» som har hyret «Siemens Gamesa» som leverandør av turbinene og danske «Fair Wind» til å skaffe arbeidskraft til jobben. «Fair Wind» har om lag 1200 montører som leies ut til prosjekter i hele Europa, trolig flest østeuropeere. Her er noen av de opplysningene som ble gravd fram:

1. Timelønn: ca. 100 kroner timen (mange faktisk også under dette)

2. Arbeidstid: Fra 0600- 1530 (en time arbeidskjøring hver vei)

3. Ofte pågår arbeidet i 60 timer pr. uke – uten overtidsbetaling

4. Arbeid på søndager og etter kl. 2100, gir 40 kroner timen ekstra

5. Sikkerhetstiltak brytes ofte

6. Skulle det blåse for mye, og arbeidet blir avbrutt, får arbeiderne ikke lønn

7. Sykepenger utbetales ikke de tre første dagene av sykdom

Norsk Vind hevder merkelig nok at de «ikke har hatt innsyn i anbudsdokumentene», men mye tyder nå på at Fellesforbundet rett over nyttår, heldigvis vil forfølge saken, og altså forhåpentligvis sikre at EU-regler for lønn og arbeid ikke får lov til å overstyre norske regler for arbeidslivet.

Nå kan vi naturligvis stille spørsmål om situasjonen ved andre utbygginger. Vindkraftverkene blir jo bygd fordi de subsidieres, fordi de slipper normale avgifter til det offentlige, fordi skattleggingen er minimal, fordi avskrivningsreglene er spesielt gunstige og fordi eierne kan anta at strømprisen vil stige mye når to-tre nye kabler til EU kommer i drift. Lokalt her i Tromsø så jeg for et par måneder siden at Troms Kraft må ut med omtrent 250 millioner til kablene fra vindkraftverket på Kvaløya – penger som kommune og fylkeskommune skulle hatt. Nå klarte Troms Kraft riktignok å tape 2 milliarder på et «kulturtiltak» i Sverige for noen år siden (uten å gå konkurs), så de klarer vel 250 millioner til….

Men bladet Nordlys kunne kanskje følge eksemplet til Stavanger Aftenblad? Det kunne være mer fornuftig enn å trykke to halleluja-kor av en Tromsø-professor som priser norsk vindkraftutbygging – nesten hver uke.

Flere artikler av Odd Handegård finner du her.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.